$
כלכלה ומדיניות

תום עידן הפטורים: ארה"ב מבטלת את מעמד הסחר המיוחד של הודו

הודו נהנית מאז שנת 1976 מפטור ממכס לסחורות בשווי מיליארדי דולרים שנכנסות לארה"ב. אולם טראמפ - שכבר איים לבטל את התוכנית במרץ האחרון - הכריז שהיא תגיע לקיצה ביום רביעי. בהודו לא מתרגשים: למהלך תהיה "השפעה כלכלית מינימלית"

שירות כלכליסט 14:4201.06.19

ארה"ב תבטל בשבוע הבא את מעמד המסחר המיוחד שלו זוכה הודו, כך אישר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הודו הייתה המרוויחה העיקרית מתוכנית שהעניקה פטור ממכס לסחורות מסוימות שנכנסו לארה"ב. אולם, לפי טראמפ המעמד הזה יגיע לסיום כבר ביום רביעי.

 

 

 

האישור מגיע לאחר שבמרץ הכריז טראמפ כי בכוונתו לבטל את התוכנית, זאת מכיוון שהודו לא סיפקה בתמורה גישה הולמת לשווקים שלה. אולם ההכרזה הזו לא כללה תאריך רשמי לסיום התוכנית.  אתמול (ו') הודיע הנשיא: "הגעתי למסקנה שהודו לא העניקה לארה"ב את האישורים הנחוצים שהיא תספק גישה שווה והגיונית לשווקים שלה. לכן, רק הולם לסיים את מעמדה של הודו כמדינה מתפתחת הזוכה להקלות".

מפעל טקסטיל בהודו מפעל טקסטיל בהודו צילום: בלומברג

 

 

התוכנית (GSP) הושקה ב-1976 במטרה לקדם צמיחה כלכלית במדינות מתפתחות, ולשם כך אפשרה להן לייצא מוצרים מסויים בלי לשלם עליהם מכס. עם זאת, מהודו נמסר בתגובה כי למהלך תהיה "השפעה כלכלית מינימלית", זאת על אף שהמדינה חווה האטה בצמיחה ושיעור אבטלה שטיפס לשיא. מממשלת הודו נמסר כי בכוונתם להמשיך לבנות יחסי מסחר חזקים עם ארה"ב. "הודו, בדומה לארה"ב ולמדינות אחרות תמיד תשמור קודם כל על האינטרסים הלאומיים שלה בנושאים מסוג זה", נמסר בהצהרה. "אנחנו בטוחים ששתי המדינות ימשיכו לעבוד ביחד בצמידות ולחזק את הקשרים בצורה שתיטיב עם שני הצדדים".

 

עד כה, המעמד המיוחד של הודו תחת התוכנית העניקה פטור ממכס לסחורות בשווי 5.6 מיליארד דולר. ביטול מעמדה של הודו הוא האחרון עד כה בשורה של צעדים בהם נקט ממשל טראמפ לתיקון מה שמוגדר על ידו כקשרי מסחר לא הוגנים עם מדינות אחרות. בחודש שעבר, ביטלה ארה"ב את מעמדה המיוחד של טורקיה תחת אותה התוכנית. טראמפ אף השית בשנה שעברה מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום ממדינות מרחבי העולם. במקביל, ארה"ב נמצאת בעיצומה של מלחמת סחר מסלימה עם סין, ובסוף השבוע האחרון אף הטילה מכסים על מקסיקו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x