$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

פליטת פה של טראמפ: היתכן שוואווי אינה באמת איום ביטחוני?

הנשיא התייחס במפורש לחברה כקלף במו"מ מול סין, מה שמחליש את הטיעון לפיו היא ראש גשר לריגול סיני. עד כמה חזק הקלף, ולמה חשף אותו טראמפ?

ניצן סדן 15:4826.05.19
האם וואווי אינה איום ביטחוני על ארצות הברית, ומהווה רק מנוף לחץ על סין באמתלה של ריגול ממשלתי? פליטת פה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מסוף השבוע האחרון מחזקת הערכה זו.

 

 

מזה שנים שחברות סיניות נחשבות לאיום ביטחוני פוטנציאלי בעיני המודיעין האמריקאי, משום שהן כפופות לשלטון הקומוניסטי ולא יעזו, לכאורה, לסרב אם יידרשו להתקין במוצריהן כלי ריגול. אמנם אף חברת טכנולוגיה סינית לא נתפסה מעולם בפרקטיקה הזו (בעוד ארה"ב עצמה דווקא כן, עוד ב-2014), אך האמריקאים לא לוקחים צ'אנסים. בשנה האחרונה הוקצנה התפיסה הזו לכדי קמפיין נגד ענקית התקשורת הסינית וואווי, במסגרתו זכתה למתקפות אישיות מצד נשיא ארה"ב.

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: רויוטרס

 

 

לפני עשרה ימים שבר טראמפ שיא, וחתם על צו המגדיר מצב חירום - איום טכנולוגי מיידי על ארה"ב, בעטיו אסור לחברות אמריקאיות לעשות עסקים עם וואווי. בטווח הקצר פוגע הצו, לפי הערכות, בלקוחות וואווי בארה"ב יותר מבחברה עצמה. בטווח הארוך, יאלץ אותה לבצע שינויים והתאמות במכשיריה - למשל, להחליף את אנדרואיד בגרסת מערכת הפעלה משלה, לבנות חיבור לחנויות אפליקציות עצמאיות ועוד. לא מחיר כבד, אך החרם יאלץ את וואווי גם לעבור לתשתית פיתוח שבבים שאינה קשורה ל-ARM הבריטית, שמהווה בסיס לעיצוביה הנוכחיים - וזה כבר סיפור יקר ומסובך. הקמפיין האמריקאי נמשך במלוא עוזו, כאילו שכחו בבית הלבן שכמעט כל מה שחשמלי ונמכר בארצות הברית מיוצר בסין - ושמכת הנגד של סין תהדהד שנים.

 

בסוף השבוע האחרון אמר טראמפ דבר שהחליש את העמדה שלו בכל מו"מ, בהוכיחו שדיל-מייקר גדול הוא לא. "וואווי היא דבר מאוד מסוכן", טען במסיבת עיתונאים. "כשמסתכלים על מה שהיא עשתה מנקודת מבט ביטחונית, נקודת מבט צבאית, היא מסוכנת. כך שזה אפשרי שוואווי תיכלל באיזו עסקת סחר. אם נעשה עסקה, אני יכול לדמיין את וואווי נכללת בצורה כלשהי, כחלק מהעסקה".

 

רן ז'נגפיי, מייסד וואווי רן ז'נגפיי, מייסד וואווי צילום: איי פי

 

 

כשנשאל בידי כתב איך תיראה עסקה שכזו, השיב טראמפ: "העסקה תיראה טוב מאוד מבחינתנו". הכתב הקשה ושאל איך תשתלב וואווי בעסקה. וטראמפ חזר לדף המסרים: "הו, מוקדם מדי לדעת. אנחנו רק מודאגים מאוד בנושא וואווי מנקודת מבט ביטחונית".

 

איך בכך די כדי לקבוע שכל סיפור האיום הביטחוני פוברק; אמנם וואווי הכחישה שנדרשה בידי שלטונות סין לספק גישה חשאית למערכות ואף וטענה שהיתה מסרבת לדרישה זו, והשכל הישר אומר שחברה שתעשה זאת תאבד את כל לקוחותיה ותיעלם, אבל נשים את כל זה בצד; גם אם אכן ישנו איום ביטחוני כלשהו בעשיית עסקים עם וואווי - אילו ערובות יכולה ארה"ב לקבל בקשר אליהן אם תיכרת עסקת סחר מול סין? אם השלטון הסיני עושה מה שבא לו, וחברות סיניות כפופות אליו, איזה היגיון יש בהכללת וואווי בעסקה שכזו מלכתחילה? ולקינוח - למה אמר טראמפ במפורש שהחברה היא עניין פתוח למיקוח? האם יסכים למכור את הביטחון הלאומי של ארה"ב?

 

 

 

אין לשאלות הללו תשובות טובות, והנשיא מתאמץ להתחמק מהן בימים האחרונים ובצדק. השימוש בוואווי כקלף מיקוח הוא סוגיה בעייתית, שכן ספקיות התקשורת בארה"ב אמרו במפורש שאין כיום אלטרנטיבה אמיתית למוצרים שלה, ונראה שהאמריקאים חשופים לנזקי החרם בדיוק כמו הסינים. לכשתבוא מהלומת הנגד הסינית, נראה מה יש לטראמפ לספר על וואווי המסוכנת, ואיך ירד מהעץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x