החרם על סין הזניק ב־40% את היבוא האמריקאי מווייטנאם
מלחמת הסחר הביאה לצניחה של 13.9% ביבוא של ארה"ב מסין והמרוויחים הגדולים הם יצרני שבבים, טלפונים ניידים וכותנה בווייטנאם
עלייה חדה נרשמה ברבעון הראשון של 2019 בהיקף היבוא האמריקאי מווייטנאם, זאת על רקע הסלמת מלחמת הסחר עם סין.
אם קצב העלייה הנוכחי יימשך, הרי שווייטנאם בדרכה לעקוף כלכלות גדולות כמו בריטניה, איטליה, צרפת והודו ולהפוך לאחת היצואניות הגדולות לארה"ב, אחרי קנדה, גרמניה ויפן.
- מתכות נדירות: מתי סין תכניס את נשק יום הדין למלחמת הסחר?
- מייסד וואווי: לא אלך נגד אפל, טראמפ סותר את עצמו
- יצרנית השבבים הגדולה בסין נמחקת מהמסחר בבורסת ניו יורק
על פי נתונים שפרסמה לשכת מפקד האוכלוסין של ארה"ב, היקף היבוא מווייטנאם זינק ב־40.2% בשלושת החודשים הראשונים של השנה. לעומת זאת, היבוא מסין נפל ב־13.9%. עיקר היצוא של וייטנאם לארה"ב הוא של כותנה, שבבי מחשב וטלפונים ניידים.
היצוא הכולל מווייטנאם עלה באפריל ב־7.5% לעומת החודש המקביל ב־2018, זאת בעוד יפן, דרום קוריאה, סינגפור וטייוואן דיווחו על ירידה ביצוא. זאת על רקע המתיחות המתמשכת סביב הסחר והאטה בביקושים למוצרי אלקטרוניקה.
וייטנאם מרוויחה מההחלטה של עסקים רבים, בהם פוקסקון, סמסונג ו־LG, להעביר את שרשרת האספקה שלהם מסין בשל העלאת המכסים שעליה החליט ממשל טראמפ. כלכלת וייטנאם מציעה לחברות כוח עבודה זול, עם שכר מינימום חודשי של 125־180 דולר לעומת 143־348 דולר בסין. עוד מציעה וייטנאם אקלים עסקי שנמצא במגמת שיפור, זאת לצד שיעור צמיחה מהגבוהים בעולם. לפי תחזיות הממשלה, התמ"ג צפוי להתרחב השנה ב־6.8%.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס למצב החדש מוקדם יותר החודש. סמוך להעלאת המכסים על סחורה סינית מ־10% ל־25%, הוא צייץ בטוויטר על המעבר של חברות לווייטנאם. "חברות רבות שהמכסים משפיעים עליהן יעזבו את סין לטובת וייטנאם ומדינות אחרות באסיה. לכן סין רוצה נואשות להגיע להסכם", כתב.
בתוך כך, הממשלה הסינית מגבירה את המאמצים לקבל תמיכה משכנות אזוריות. על כך דיווח האתר SCMP. נשיא סין שי ג'ינפינג מתוכנן להיפגש בחודש הבא עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בפעם השנייה בחודשיים האחרונים. "הצעדים האחרונים שנקטה ארה"ב נגד סין, בהם המכסים והאיסור על וואווי, צפויים לשלוט בשיחה", הגיב ארטיום לוקין מהאוניברסיטה הפדרלית המזרח הרחוק בוולדיווסטוק.
במקביל פועלת סין במלוא המרץ למציאת בנות ברית חדשות בזירה הכלכלית. הנשיא שי ישתתף בכנס הכלכלי הבינלאומי של סנט פטרבורג שייפתח ב־6 ביוני, כאשר לפי הערכות, הוא ינצל את המעמד כדי להדגיש את מחויבותה של מדינתו להסכמי סחר בינלאומיים ולהצגתה כמקדמת פתיחות ושיתופי פעולה. השבוע מבקר סגנו וונג קישאן בפקיסטן, משם ימשיך להולנד ולגרמניה.