התפטרות מיי מתגרה בסבלנות האיחוד אך לא מבטלת את הברקזיט
מנהיגים אירופים נחושים להשלים את הברקזיט בהקדם האפשרי וחברות בריטיות מתריעות מפני צמצום ההשקעות במקרה של דחייה נוספת. למחליף של ראשת הממשלה תרזה מיי יש סיכוי טוב להצליח היכן שכשלה
ראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי, שהודיעה ביום שישי על התפטרותה תעזוב את דאונינג 10 ב־7 ביוני אחרי שהמפלגה השמרנית תבחר את מחליפה, אבל זה לא אומר שהסכם הברקזיט שגיבשה ימות.
- המחליף של מיי יצטרך לאכול את עוגת הברקזיט, ולהשאיר אותה שלמה
- בכיר בלייבור: יש להביא למשאל עם את הסכם הברקזיט
- לקראת הברקזיט: כלכלת בריטניה התאוששה ברבעון הראשון
לאחר שלוש שנים בהן נאבקה מיי כמעט מדי יום בחתירה להסכם שהיה מקובל על כל הצדדים, התפטרותה מעלה את הסיכויים לברקזיט ללא הסכם. אבל בטווח הקצר יותר, בריטניה עדיין עשויה לבקש הארכה נוספת מעבר למועד הנקוב כיום - 31 באוקטובר 2019. בהתחשב בכך שהאיחוד האירופי מתעקש שאין אפשרות לדון שוב בהסכם העזיבה, עדיין מוקדם להספיד את ההסכם השנוי במחלוקת אליו הגיעה מיי. לפניכם תשובות לחלק מהשאלות המרכזיות לגבי עתיד הברקזיט, שעולות מהתפטרות מיי.
האם המחליף של מיי יהיה מחויב להוציא את בריטניה מהאיחוד האירופי?
בהחלט כן. אף אחד מהמחליפים הפוטנציאלים של מיי לא מעוניין לבטל את ההחלטה על יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי או לקיים משאל עם חוזר. רוב פעילי המפלגה השמרנית חותרים באופן מחייב להסכם ברקזיט קשה - על פי קווי הסכם הסחר של האיחוד האירופי עם קנדה - או לברקזיט ללא הסכם.
האם למנהיג החדש יהיה סיכוי טוב יותר ממיי להשיג הסכם שהפרלמנט הבריטי יאשר?
סביר להניח שכן. האיחוד האירופי יזרוק מכל המדרגות כל מנהיג בריטי שינסה לפתוח מחדש את הסכם העזיבה של בריטניה, כולל את סעיף הבקסטופ, שנועד למנוע גבול כלכלי קשה בין אירלנד וצפון אירלנד. אמצעי זה נחשב מאוד לא פופולרי בקרב חברי פרלמנט שמרנים אירוסקפטים, שמפחדים שדבר כזה עלול ללכוד את בריטניה באיחוד המכסים של בריסל.
האיחוד האירופי מצידו מתעקש שאין אפשרות לערוך שינויים נוספים בהסכם הברקזיט, אבל עם זאת, ראש ממשלה חדש יוכל להכריז על ניצחון לאחר משא ומתן חוזר על סעיפים אחרים בהסכם שנוגעים ליחסי המסחר בין שני הצדדים. מנהיגים אירופים כמו גם הנציבות מדגישים שוב ושוב את נכונותם לערוך תיקונים ושיפורים בחלק זה של ההסכם. מישל ברנייר, ראש צוות המו"מ מטעם האיחוד האירופי, אף אמר כי אפשר לערוך כאלה שינויים תוך ימים ספורים, או אפילו תוך כמה שעות.
הניסיון של מיי לדון מחדש בחלק זה של ההסכם היה רק בשלב מאוחר מידי. לכן, למנהיג חדש שייפעל מתוקף מנדט רענן, יש סיכוי טוב יותר למכור כזו אסטרטגיה לחברי הפרלמנט הבריטי.
האם בריטניה תזכה בהארכת זמן נוספת כדי להימנע מברקזיט ללא הסכם?
עמדות מנהיגי אירופה בנוגע לסוגיית הארכת מועד הברקזיט נבחנו כבר באפריל, כשמיי הגישה את בקשתה המהוססת לדחיית הברקזיט. באותו הזמן, נשיא צרפת עמנואל מקרון סירב לדחייה שתיגרר ל־2020 מפני שלדבריו, הברקזיט מטיל על אירופה כולה צל בלתי סביר. לעומתו, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל טענה כי בריטניה צריכה לעשות כל שביכולתה כדי לא לעזוב את האיחוד האירופי בלי הסכם.
בראיון שהעניק בשבוע שעבר מקרון ליומון הבלגי "Le Soir", הוא טען כי אינו שש להעניק לבריטניה תוספת זמן. "בעצם זה שאנחנו בוחרים שוב ושוב באפשרות הקלה של הארכה אנחנו בוגדים בו זמנית בבריטים ובאינטרס של האיחוד האירופי".
בריטניה אמורה לעזוב את האיחוד האירופי ב־31 באוקטובר. ימים עד שבועות ספורים לאחר מועד זה יוחלפו חברי הנציבות האירופית והמועצה האירופית. המוסדות בבריסל נלהבים לא להתעסק עם הריקושטים של ברקזיט ללא הסכם במועד זה, ולכן כדי לזכות בהארכה נוספת בכל זאת, בריטניה תצטרך לספק סיבות ברורות שיצדיקו את המהלך, כמו קיום משאל עם חוזר, הליכה לבחירות כלליות או כל טקטיקה אחרת שתחלץ את הממלכה מהפלונטר בו היא נמצאת.
האפשרות שבריטניה תעזוב בסופו של דבר את האיחוד ללא הסכם נמצאת בידיה. יידרשו מאמצי שכנוע אדירים כדי שמקרון ודומיו יאשרו הארכה נוספת, והשאלה הגדולה היא האם ראש ממשלה שדוגל בברקזיט קשה יהיה מסוגל להוביל לשם.
מה יהיו ההשלכות הכלכליות של דחייה נוספת במועד עזיבת בריטניה את האיחוד?
מועד הברקזיט נדחה כבר פעמיים. לשמע הכרזת הדחייה האחרונה, אישים בולטים בעולם העסקים הבריטי טענו כי כל דחייה בברקזיט משמעותה שחברות ימשיכו לרסן את ההשקעות שלהן. הוצאות ההון של חברות בריטיות נמצאות במגמת ירידה זה ארבעה רבעונים רצופים, ואותם אנשי עסקים התריעו כי המגמה צפויה להימשך בשל האי־ודאות הנגרמת מדחיית הברקזיט.
סביר שדחייה נוספת, אם וכאשר תעלה על הפרק, לא תתקבל בסבר פנים יפות על ידי החברות הבריטיות.