$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

המחליף של מיי יצטרך לאכול את עוגת הברקזיט, ולהשאיר אותה שלמה

ראשת ממשלת בריטניה התפטרה בלחץ אנשי מפלגתה, הסבורים כי הסכם הברקזיט אליו הגיעה הוא כניעה; מחליפה יצטרך לעמוד ברף גבוה במיוחד - השאלה היא האם באיחוד האירופי יסכימו ללכת לקראתו

רן אברמסון 14:1224.05.19

הבחירה של תרזה מיי להתפטר בסוף השבוע שבו מדינות אירופה עסוקות בעיקר בבחירות לפרלמנט האירופי ממחישה את מה שרבים ניבאו לה עם תחילת כהונתה.

 

בשעה שעבור האיחוד האירופי החתירה להסכם שיסדיר את פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי – הברקזיט - היתה עוד משהו שאפשר לסבול, עבור ממשלת בריטניה מדובר במשימה סיזיפית שהכתיבה את סדר היום של מיי בכמעט כל 3 שנות כהונתה.

 

שרת הפנים לשעבר שהגיעה לראשות הממשלה כמעט מן ההפקר אחרי שמייקל גוב ובוריס ג'ונסון, שזממו לתפוס את מקומו של ראש הממשלה דיוויד קמרון דקרו זה את זה בגב, הודיעה עם כניסתה לתפקיד ש"ברקזיט הוא ברקזיט".

 

אף שנמנתה עם מחנה מתנגדי הפרישה מן האיחוד האירופי לפני משאל העם שנערך ביוני 2016, היא לקחה על עצמה את משימת הגשמת המהלך, שהיום (ו') היא הודתה בכשלונה למלא אותה.

 

תרזה מיי מודיעה על התפטרותה תרזה מיי מודיעה על התפטרותה צילום: אי פי איי

אף שמרחוק נראה אולי שההתקוטטות הפוליטית המתישה והאי-ודאות הכלכלית שהביא עמו הברקזיט עלולות להתיש את הבריטים ולהביא אותם לוויתורים מול האיחוד, מיי התפטרה בשל לחץ מצד אנשי מפלגתה שסירבו לאשר את הסכם הפרישה שעליו היא חתמה עם האיחוד. הם ראו בו הסכם כניעה, שמימושו ירוקן את הברקזיט מתוכן; זאת, במיוחד לנוכח הסכמתה של מיי לכך שממשלת בריטניה תאכוף את תקנות האיחוד האירופי בצפון אירלנד, ובכך למעשה תוותר במידת מה על ריבונות הממלכה באזור.

 

העמדה הניצית של יריביה הפוליטיים של מיי מתוך המפלגה השמרנית קיבלה רוח גבית מהפופולריות הגואה של מפלגת הברקזיט שהקים איש הימין הקיצוני נייג'ל פראג' לקראת הבחירות בפרלמנט האירופי. פראג', שהאיום מצד מפלגתו הקודמת, UKIP, הוא שדחף את קמרון להציע משאל עם על הברקזיט כדי למנוע זליגת קולות מהמפלגה השמרנית ימינה, צפוי לזכות ברוב קולות המצביעים הבריטיים לפרלמנט האירופי. בכך הוא מקווה להשפיע מבפנים על העמדה האירופית על הברקזיט.

 

ב-7 ביוני עתידה מיי לעזוב את מעון ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10, אחרי שהמפלגה השמרנית תבחר יו"ר חדש במקומה, שיתמנה גם לראש הממשלה החדש. אחד המועמדים הבולטים לתפקיד, שפועל זה זמן מה מאחורי הקלעים כדי להדיח את מיי, הוא אותו בוריס ג'ונסון, לשעבר ראש עיריית לונדון ושר החוץ בממשלת מיי.

 

בתקופתו כשר חוץ נשאל ג'ונסון מהי עמדתו במשא ומתן על הברקזיט מול האיחוד האירופי, שהסביר בנימוס שהבריטים לא יכולים לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. כלומר, בריטניה לא יכולה לעזוב את האיחוד האירופי בלי לוותר על הזכויות שמהן היא נהנית מעצם חברותה בו. ג'ונסון, בהתחכמות אופיינית, ענה כי "העמדה שלי בנוגע לעוגה היא בעד להשאיר אותה שלמה ובעד לאכול אותה". זה הרף הגבוה שבו יצטרך לעמוד מחליפה של מיי, בין שמדובר בג'ונסון או במישהו אחר. אלא ש-5 חודשים לפני מועד תחילת ביצוע הברקזיט, השאלה היא האם מבחינת האיחוד האירופי העוגה עדיין ממתינה על השולחן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x