$
כלכלה ומדיניות

פרשנות

מבחינת אירופה אין חלופה ל־5G של וואווי

בזמן שנשיא ארה"ב מחרים את הענקית הסינית, באירופה חוששים כי ההתמקדות של מלחמת הסחר בטכנולוגיות דור 5 עלולה לעכב פריסת תשתיות ולפגוע בחברות מובילות. צרפת, בריטניה וגרמניה לא ממהרות בינתיים להצטרף לטראמפ

רפאל קאהאן 22:5918.05.19

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יצא במתקפה קשה על וואווי וחברות טכנולוגיה סיניות בשבוע שעבר, זאת בצלו של המשא ומתן בין ארה"ב לסין על השליטה בסחר העולמי, שהגיע בינתיים למבוי סתום.

 

תחום הסלולר, ודור 5 בפרט, הפכו עבור טראמפ לסוגיה עקרונית ומייצגת במסגרת המאבק, וזאת משתי סיבות עיקריות: מדובר על טכנולוגיה ששליטה בה מהווה יתרון אסטרטגי, זאת נוסף על היותה טכנולוגיה עתידית.

 

כיום ישנן מעט מאוד התקנות של ציוד דור 5. ערים בודדות בארה"ב, כמו שיקגו ומינאפוליס, זכו להתקנה של אנטנות ניסיוניות, וגם בדרום קוריאה ובסין החלו ניצנים של פריסת ציוד תשתית. יחלפו עוד שנים רבות בטרם טכנולוגיית דור 5 תיהפך זמינה ושימושית.

 

אין לאירופה סיבה למלחמה

 

למרות זאת, מלחמת הסחר ממוקדת ה־5G של טראמפ עדיין מפחידה מאוד את הכלכלות הגדולות של אירופה, שאינן מעוניינות בעיכובים בפריסת תשתיות, על כל המשתמע מכך עבור חברות מובילות ביבשת.

 

בכנס ויוה טק שנערך בימים אלה בפריז, הצהיר נשיא צרפת עמנואל מקרון כי צרפת "אינה שואפת לחסום את וואווי או כל חברה אחרת". גם ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה באחרונה כי ממשלתה "בוחנת את המדיניות הנכונה ליישום בתחום הדור 5". בשילוב עם העמדה הגרמנית שאינה תומכת בחרם גורף על טכנולוגיה סינית, ממחישות ההצהרות הללו את עמדתה של אירופה במאבק.

למעשה, לאירופה אין סיבה טובה לצאת למלחמה מול סין או וואווי. ראשית, לא מעט חברות תקשורת אירופיות משתמשות בציוד של וואווי, אך בראש ובראשונה, אין כיום חלופה לציוד של וואווי בתחום הדור ה־5.

 

שיא צרפת עמנואל מקרון בכנס ויוה טק, ביום חמישי בפריז. "צרפת לא שואפת לחסום את וואווי או כל חברה אחרת" שיא צרפת עמנואל מקרון בכנס ויוה טק, ביום חמישי בפריז. "צרפת לא שואפת לחסום את וואווי או כל חברה אחרת" צילום: אי פי איי

 

כדי להמחיש את ההישענות של אירופה על וואווי, די לראות את התפלגות ההכנסות של הענקית הסינית. עבור 2018 דיווחה וואווי על מכירות בהיקף של 26.5 מיליארד דולר באירופה, אפריקה והמזה''ת (EMEA), לעומת 6.2 מיליארד דולר ביבשת אמריקה כולה. הכנסותיה מאזור EMEA עמדו על כמעט פי שלושה יותר לעומת פעילותה באסיה, כאשר רק השוק הסיני גדול יותר עם מכירות של 48 מיליארד דולר בשנה שעברה.

 

מבחינת האירופים, החשדות לגבי בטיחות השימוש בציוד סיני צריכים לקבל מענה במישור אחר. בחודש מרץ שעבר הודיע האיחוד האירופי על השקת מחקר שמטרתו להעריך את הסכנות האפשריות הטמונות בשימוש בציוד דור 5. אף כי שמה של סין לא ננקב מפורשות, מטרת המהלך ברורה.

מכיוון שהמחקר האירופי צפוי להסתיים בחודש יולי הקרוב, ולהניב הערכת אבטחה עצמאית של היבשת עד אוקטובר 2019, מדובר בטקטיקה שתאפשר לעכב במספר חודשים את הודעת האיחוד האירופי בדבר תמיכה או הסתייגות מהעמדה האמריקאית. במקביל תאפשר הבדיקה לאירופה להגדיר את המענה שלה לטיפול בבעיות בטיחות שעלולות להתעורר.

 

פגיעה בתושבי אזורי הספר בארה"ב

 

הטענות כלפי וואווי אינן שמורות רק לטראמפ. מלבד החברה הסינית, שתי חברות התקשורת העיקריות העוסקות בתחום הן נוקיה ואריקסון הסקנדינביות וסמסונג הדרום קוריאנית. השימוש הנרחב בציוד של וואווי ברחבי היבשת כבר הציף טענות מצד חברות תקשורת אירופיות, על כך שהן אינן יכולות לפרק אותו מבלי לגרום לעצמן נזק כלכלי אדיר.

 

הבעיה הזו קיימת גם בארה"ב, אף כי במידה פחותה. מתוך עשר ספקיות הרכיבים המובילות של וואווי, שלוש הן אמריקאיות — ברודקום, קוואלקום ואינטל. גם יצרנית השבבים הגדולה NXP ההולנדית היא ספקית חשובה. משכך, חרם אמריקאי מלא על וואווי הוא בבחינת מכה קשה לכלכלה האירופית, אבל לא פחות מכך לכלכלת ארה"ב.

 

למרבה האירוניה, הקורבנות הגדולים ביותר של חרם כזה יהיו תושבי אזורי הספר בארה"ב. אותם אזורים מחוברים לרשת דרך ספקיות תקשורת קטנות יחסית, שמשתמשות בעיקר בציוד של וואווי. בהתחשב בכך שמדובר בציבור תומכים מרכזי של טראמפ, הודיע משרד המסחר האמריקאי בסוף השבוע שהוא שוקל הנפקת רישיון זמני שיאפשר לוואווי לפעול בארה"ב בכל זאת.

 

עבור האירופים מהווה מהלך כזה מנוף לחצים שיאפשר לטעון כי אם בארה"ב אפשר לסלוח לסינים כדי לתמוך בכלכלה, הכללים האלה תקפים גם לגביהם. בינתיים, מדינות אירופה מתאמצות להישאר מחוץ למאבק, גישה שעשויה בהחלט להצליח, אלא אם טראמפ ימשיך להתעקש על מרכזיותה של טכנולוגיית דור 5 במלחמת הסחר. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x