גלי ההדף של טראמפ מגיעים עד לאירופה
החשש מפני כניסת וואווי אינו מוגבל לארה"ב, וכיסי התנגדות כבר התפשטו באוסטרליה, ניו זילנד, טייוואן ובריטניה. עתה, בעקבות המהלכים האחרונים של הבריון השכונתי, מנהיגי אירופה יצטרכו להחליט לאן למשוך את העגלה
הנשיא טראמפ יכול להיות גאה במיוחד בגלי הצונאמי שהוא יצר במהלך השבוע האחרון.
ההרעשה התחילה עם מכסי נקמה סיניים שהוכרזו בתגובה להעלאת מכסים אמריקנית על מוצרים סיניים בשווי 200 מיליארד דולר. המהלך של בייג'ינג הפיל את הבורסות בתחילת השבוע, זאת על רקע איומים חדשים של טראמפ להמשיך ולהשית מכסים על רוב הסחורות הסיניות שמגיעות לארה"ב. ממחדדים ומוצצים ועד למכסחות דשא וסמארטפונים. בשלב זה צפויים להישאר בחוץ רק תרופות גנריות וחומרי גלם לתרופות, ובכלל זה מינרלים נדירים המשמשים גם לתעשיות בטחוניות וכלי רכב חשמליים.
בחזית נוספת, הפנטגון, כך נחשף, הכין תוכנית מגירה לפריסת 120 אלף חיילים אמריקנים במפרץ הפרסי ברקע האיום האיראני. בתגובה למהלכים האמריקנים, ובראשם הסנקציות הכלכליות, הודיע אמש מפקד משמרות המהפכה באיראן, חוסיין סלאמי, כי איראן נמצאת על סף עימות נרחב עם האויב וכי היא הגיעה לנקודה המכריעה ביותר במהפכה.
גלי ההדף של טראמפ אינם עוצרים כאן. בריאיון מיוחד לשישה עיתונים אירופיים מובילים אמרה אתמול קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, עדיין האישה החזקה באירופה, כי על היבשת להציג חזית אחידה כנגד סין, רוסיה וארה"ב. "הוודאות של המציאות הפוסט-מלחמתית איננה תקפה יותר", הבהירה מרקל, המקדמת מהלכים לחיזוק אירופה כגוש כלכלי ופוליטי מול ארה"ב, זאת ברקע היחלשות מעמדה בגרמניה ובעולם כתוצאה מעליית גורמים קיצוניים – ובראשם טראמפ. "סין, רוסיה וארה"ב מאלצות אותנו שוב ושוב למצוא עמדות משותפות", ציינה.
את הסערה המושלמת השבועית העלה טראמפ מדרגה נוספת עם חתימתו אמש על צו נשיאותי שקובע מצב חירום לאומי ומגביל את פעילותן של חברות טכנולוגיה זרות בארה"ב. הצו נועד לאפשר לנשיא לאסור על חברות טלקום אמריקאיות לשתף פעולה עם גורמים זרים המהווים סיכון בטחוני ישיר, כאשרכוונתו העיקרית במהלך זה היא לחסום עסקאות עם וואווי הסינית - מחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם.
הטוויסט הבעייתי בעלילה מבחינת סין הוא הגיבוי שעשויים מהלכי טראמפ לזכות להם גם בזירות אחרות. החשש מפני כניסת וואווי אינו מוגבל לארה"ב, וכיסי התנגדות כבר התפשטו באוסטרליה, ניו זילנד, טייוואן ובריטניה. ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי ובני בריתה תומכים לפי דיווחים בהגבלה של מעורבות וואווי בתשתיות בריטיות, גם אם לא בהטלת איסור גורף. במקביל השמיעו גורמים קיצוניים יותר במפלגתה קריאות להחרמת החברה הסינית. בביקור שערך השבוע בלונדון, יו"ר וואווי ליאנג הואה הכריז כי החברה מוכנה "לחתום על הסכמי אי-ריגול עם ממשלת בריטניה. שום ריגול, שום דלתות אחוריות", הדגיש.
היו"ר השותף של וואווי קן הו, השוהה גם הוא באירופה השבוע, ישתתף היום בכנס ויוה טק השנתי בפריז לצד נשיא צרפת עמנואל מקרון, כאשר על פי דיווחים, צרפת יושבת על הגדר בסוגיה של וואווי. מקרון, שחזר וקרא לעמיתיו באירופה לנקוט עמדה נוקשה יותר כלפי סין, עשוי בהחלט לנצל את עתה המהלך האחרון של טראמפ כדי לקדם את האג'נדה הזו. מרקל מצידה סירבה עד כה להיכנע ללחצים של טראמפ להחרים את וואווי, אך גם בגרמניה מתחזקות העמדות התומכות בגישה הנצית.
עתה, בעקבות המהלכים האחרונים של הבריון השכונתי, מנהיגי אירופה יצטרכו להחליט לאן למשוך את העגלה, והאם הרתיעה-סלידה מהפיל המשתולל בבית הלבן יגרמו להם להפוך אג'נדות על פיהן, רק כדי לא לשבת עמו בכפיפה אחת ולהישאר במחנה של השפויים.