בשוויץ החליטו: פולי קפה אינם חיוניים להישרדות בני אדם
לראשונה אחרי 100 שנה החליטו במדינה שפולי קפה יוצאו מהמאגרים הקיימים לשעת חירום. ההחלטה גררה תגובות זועמות
- "הישראלים שותים בבית שלושה מיליארד כוסות קפה בכל שנה"
- מועדון ארוחת הבוקר: עולם הפוך - שוויץ הזולה ביותר, אפריקה היקרה
- תעשיית התיירות בשוויץ מתאוששת: "השארנו את הגרוע מכל מאחורינו"
על פי החוק הנהוג בשוויץ, נסטלה, היצרנית של מותג הקפה הנמס נסקפה, וכן יבואנים וקמעונאים אחרים, מחויבים לאחסן לשעת חירום שקים של קפה גולמי. למדינה מאגרים של מוצרי בסיס נוספים, בהם סוכר, אורז ושמן. מאגרי הקפה מסתכמים כיום ב-15,300 טונה, כמות שמספיקה לכסות צריכה של שלושה חודשים במדינה.
המערכת הזו של מאגרי חירום הוקמה לאחר מלחמת העולם הראשונה, ונועדה לעזור לשוויץ להיות מוכנה לכל מחסור במקרה של מלחמות, אסונות טבע או מגיפות. אולם, לפי התוכנית הנוכחית, החובה לשמור על מאגר קפה תפוג בסוף 2022, והחברות יורשו לפרק את המאגרים שבנו.
"המשרד הפדראלי לאספקה כלכלית לאומית הגיע למסקנה כי קפה אינו חיוני לחיים", נמסר בהודעה שפרסמה הממשלה. "בקפה אין כמעט שום קלוריות ומנקודת מבט פיזיולוגית הוא אינו תורם לשמירה על התזונה".
החלטה סופית בנושא אמורה להתקבל בנובמבר. עם זאת, ארגון Reservesuisse שמפקח על מאגרי החירום של שוויץ, מקווה שעוד ישנו את ההחלטה. לדבריו, 12 מבין 15 החברות המחויבות לשמור על מאגרי הקפה מעוניינות להמשיך, בין השאר מכיוון שהמנהג עוזר להם לשמור על שרשרת האספקה. החברות גם ציינו כי לקפה יתרונות בריאותיים כמו היותו נוגד חמצון.
לפי נתוני איגוד הקפה הבינלאומי, 8.5 מיליון תושבי שוויץ צורכים בשנה בסביבות 9 ק"ג של קפה לאדם, כמעט כפול מהצריכה של 4.5 ק"ג לאדם בארה"ב.
שוויץ מממנת את החובה הזו באמצעות מס של 3.75 פרנק המוטל על כל 100 ק"ג של פולים מיובאים. המס עוזר לה לגייס 2.7 מיליון פרנק (2.7 מיליון דולר) בשנה המיועדים לפיצוי החברות שאחראיות על המאגר. במקרה שהחובה אכן תבוטל, בממשלה ציינו כי הם מצפים שהיבואנים ינצלו את ביטול המס כדי להוריד מחירים לצרכנים.