ענקיות ביטוח ופנסיה באזהרה חסרת תקדים על שינויי האקלים
דרמה בפסגת האו"ם בקטוביץ': נציגי 415 גופים מוסדיים, בהם קאלסטרס, אביבה ו־AXA חתמו על הצהרת משקיעים בדרישה כי מדינות יחדלו משימוש בפחם ויצמצמו פליטת גזי חממה. ראשי החברות לשרים בפסגת האקלים: "הנזקים הקבועים יהיו גדולים פי ארבעה ממשבר 2008"
משקיעים מוסדיים בינלאומיים המנהלים נכסים בהיקף כולל של 32 טריליון דולר פרסמו היום (ב') אזהרה חריפה למדינות שנציגיהן משתתפים השבוע בפסגת האקלים של האו"ם בקטוביץ', פולין.
- דוח על ההחממות הגלובלית: "כלכלת ארה"ב תתכווץ ב-10% עד סוף המאה"
- שוללי ההתחממות הגלובלית רוכבים על הגב של גוגל
- מחקר חדש מזהיר: התחממות כדור הארץ תביא למחסור בבירה
בהצהרת המשקיעים שעליה חתמו נציגי 415 גופים, דורשות החברות כי ממשלות יפעלו לאלתר לצמצום פליטות גזי החממה ויחדלו משימוש בפחם. שאם לא כן, הזהירו, העולם צפוי למשבר פיננסי חמור פי כמה מזה שטלטל את השווקים לפני עשור - על כך דיווח ה"גרדיאן" הבריטי.
עם המשקיעים נמנות כמה מקרנות הפנסיה הגדולות בעולם, כמו קאלסטרס ו־ABP וכן ענקיות ביטוח, בהן אביבה, ציריך ו־AXA. התערבותן היא הדרמטית ביותר שביצעו חברות עד כה למען שינוי במשק האנרגיה של מדינות. "התגובה לאתגר ארוך הטווח הניצב בפנינו היתה עד כה זומבית בעיקרה", ציין כריס ניוטון, מחברת ההשקעות IFM המנהלת נכסים בהיקף של 80 מיליארד דולר, וחתומה על ההצהרה.
חברת ההשקעות שרודרס מסרה במקביל תחזית לפיה צפויים הפסדים שנתיים בגובה 23 טריליון דולר לכלכלה העולמית לטווח הארוך, אם לא יינקטו פעולות מנע לאלתר. הנזקים הכלכליים הקבועים יהיו חמורים פי ארבעה כמעט מאלה שנגרמו במשבר הכלכלי הגלובלי של 2008, ציינה חברת ההשקעות. תומס די'נפולי, מקרן הפנסיה קומון רטיירמנט במדינת ניו יורק, שחתומה גם היא על ההצהרה, אמר כי נקיטת פעולה לא רק תמנע נזקים, אלא גם תעודד צמיחה ויצירת משרות. לורד ניקולאס סטרן, מלונדון סקול אוף אקונומיקס הדגיש כי כלכלה עם טביעת פחמן נמוכה היא סיפור הצמיחה של המאה ה־21. "הסיפור הזה גדל והתחזק, וכעת הוא מחייב", הדגיש.
דרישה מרכזית בהצהרת המשקיעים היא לחדול משימוש בתחנות כוח פחמיות. פיטר דמגארד ינסן, מנכ"ל קרן הפנסיה הדנית PKA ציין, כי "משקיעים, כולל PKA, מתרחקים מפחם בהמוניהם בשל ההשפעה ההרסנית שיש לו על האקלים ועל בריאות הציבור, בשילוב הביצועים הפיננסיים הגרועים שלו". עשרות מדינות יאשררו ביום חמישי את מחויבותן לחדול משריפת פחם, זאת כאשר מוסדות פיננסיים בארה"ב, סין ויפן עדיין משקיעים בולטים בתחנות כוח פחמיות חדשות והזרימו למטרה זו 500 מיליארד דולר בקירוב, מאז נחתמו הסכמי פריז. המשקיעים אף דרשו כי ממשלות יעלו את מסי הפחם מ־10 דולרים לטונה כיום, ל־100 דולרים בעשור־שניים הבאים. כן מבקשים חותמי ההצהרה לבטל סובסידיות על פחם, נפט וגז. המהלך הזה לבדו עשוי לצמצם את פליטות גזי החממה ב־10% עד 2030, כך לפי דו"ח של האו"ם.
בתוך כך ציינו משקיפים בפולין, כי ניסיונו של נשיא צרפת עמנואל מקרון להעלות מסים על דלק, שהצית את מחאת האפודים הצהובים, הוא דוגמא כושלת למהלך כזה. זאת משום שלא הציג במקביל מהלכים שייקלו את ההליך על האזרחים.
מעצמה גם בפליטות פחמן
ארה"ב מתחמקת מאחריות על ההתחממות הגלובלית
בתוך כך, דו"ח שהפיצה המועצה הבין־ממשלתית של האו"ם לשינויי אקלים זכה בסוף השבוע לתגובה צוננת מצד ארה"ב. זאת, במהלך ועידת האקלים בפולין, שנועדה להשיג הסכמה רחבה בנוגע לדרך הטיפול בהתחממות הגלובלית. ארה"ב הצטרפה לסעודיה ורוסיה והודיעה כי לא תאמץ את מסקנות הדו"ח. על כך דיווח ה"וושינגטון פוסט".
בין היתר קבע הדו"ח כי רמת פליטות הפחמן חייבת להיחתך בחצי תוך עשור כדי להימנע מקטסטרופה. אך ארה"ב, המדינה השנייה בגודלה מבחינת פליטות פחמן לא ממהרת להתחייב.
"ארה"ב מוכנה להכיר בקיום הדו"ח ולהביע הערכה למדענים שעמלו עליו", אמר דובר מטעם משרד החוץ האמריקאי. "אבל לא לאמץ אותו, מפני שאימוצו יתפרש כתמיכה בו".
המסר של ממשל טראמפ מגיע שבועיים בלבד לאחר שהבית הלבן זלזל בדו"ח פדרלי בעניין השפעת ההתחממות הגלובלית על ארה"ב. על פי דו"ח זה, אם ארה"ב לא תנקוט צעדים משמעותיים נגד ההתחממות הגלובלית, עד סוף המאה הנוכחית תתכווץ כלכלת המעצמה ב־10%.
בתוך כך, התייחס טראמפ למחאת האפודים הצהובים בצרפת שמתנהלת נגד העלאת מסי הדלק. "אולי הגיע הזמן לסיים את הסכם פריז היקר והמטופש ולהשיב לאנשים כסף באמצעות הפחתת מסים?", צייץ בטוויטר שלו.