האם גידול ירקות במעבדה יכה את החקלאות המסורתית?
חברה יפנית מתכוונת להקים את מפעל הגידול האוטומטי הגדול בעולם. החסה שלה אמנם יקרה יותר כיום אבל לא בטוח שזה יישאר כך
- הברקזיט פגע בקטיף אבל הבריטים עדיין רוצים אורגני
- החקלאים לכחלון: "אין חוסר בעגבניות, היבוא מטורקיה ימוטט אותנו"
- דו"ח OECD: התוצרת החקלאית בישראל יקרה ב-16% מהממוצע בעולם
במשך עשורים נחשבות חוות אנכיות לגידול ירקות ופירות ללא אדמה כפיתרון לביקוש הגובר למזון בערי העולם. אבל הבעיה היתה תמיד לשחזר את האפקט של גשם, קרקע ואור שמש טבעיים בעלות שתהפוך את היבולים לתחרותיים לעומת חקלאות מסורתית. Spread נמנית על חברות מסחריות בודדות שטוענות שהצליחו לפצח את הבעיה באמצעות שילוב של רובוטיקה, טכנולוגיה וייצור בקנה מידה גדול. מתקנה החדש בקייהאנה, שידועה בתור "עמק הסיליקון של יפן", אמור לגדל 30 אלף ראשי חסה ביום על גבי משטחים שנמצאים תחת אורות לד שיוצרו במיוחד לשם מטרה זו. חדר אטום מגן על הירקות מפני מזיקים, מחלות ולכלוך. הטמפרטורה והלחות נמצאות ברמות אופטימליות על מנת להאיץ את הצמיחה של הירקות, אותם מזינים וקוצרים רובוטים.
"המערכת שלנו יכולה להפיק כמות יציבה של ירקות באיכות גבוהה למכירה במחיר קבוע במשך כל השנה, מבלי להשתמש במדבירי חרקים וקוטלי עשבים וללא השפעה של מזג האוויר", כך אמר נשיא החברה, שינג'י אינדה בן ה-58, בראיון שהעניק לאחרונה במתקן החברה בקמאוקה. אינדה זכה בפרס אדיסון ב-2016 בזכות מערכת החקלאות האנכית שלו. הוא מצפה שהמפעל החדש, שנקרא טכנו פארם, יותר מיכפיל את תפוקת החברה, ויניב מכירות של מיליארד ין לשנה באמצעות גידול של קרוב ל- 11 מיליון ראשי חסה.
כמעט 60% ממתקני גידולי הפנים ביפן אינם רווחיים כיום בגלל עלות החשמל שדרוש להפעלתם, ורבים אחרים מראים רווח בזכות סובסידיות ממשלתיות או גביית תוספת מחיר עבור ירקות שגודלו ללא כימיקלים. חברת Spread מוכרת כיום ראש חסה לצרכן תמורת 198 ין (כ-6.5 שקלים), 20%-30% יותר ממחירה הרגיל של חסה שגודלה באופן קונבנציונלי.