בגלל הסנקציות האמריקאיות: הודו תחתוך בחצי את יבוא הנפט מאיראן
זאת בחודשים ספטמבר ואוקטובר - לקראת כניסתן לתוקף של הסנקציות האמריקאיות; הודו אינה מכירה בסנקציות - אך מקווה לפייס בעזרת כך את ממשל טראמפ: "יש לנו מערכת יחסים מיוחדת גם עם שני הצדדים, אנחנו מחפשים לראות כיצד לאזן את הכל"
- "הסנקציות על איראן עשויות לשלוח את מחיר הנפט ל-100 דולר לחבית"
- הדרישה האמריקאית לקצץ בייבוא הנפט מאיראן עושה להודו כאב ראש לא קטן
- דיווח: יפן עוצרת יבוא נפט מאיראן; הריאל בשפל חדש
בעקבות זאת, ההזמנות של הודו מאיראן החודש ובחודש הבא יירדו לפחות מ-12 מיליון חביות נפט בחודש. ההזמנות עבור אפריל-אוגוסט היו גבוהות בשל ההערכה כי יהיה צורך בהקטנתן בהמשך - ועמדו על 658 אלף חביות ביום.
ממשל טראמפ החליט להשיב על כנן את הסנקציות נגד איראן לאחר שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין שנחתם ב-2015 על ידי ממשל אובמה. חלק מהסנקציות הפיננסיות כבר נכנסו לתוקף ב-6 באוגוסט, והסנקציות הנוגעות לסקטור הנפט של המדינה ייכנסו לתוקף ב-4 בנובמבר.
הודו היא הלקוחה השנייה בגודלה של הנפט האיראני, אחרי סין. היא אמנם לא מכירה בסנקציות האמריקאיות, אך חייבת לזכות בחלק מהוויתורים שארה"ב הסכימה לחלק, וזאת כדי להגן על החשיפה שלה למערכת הפיננסית האמריקאית.
בשל כך, ביוני הודיע משרד ההנפט ההודי לבתי הזיקוק להתכונן להפחתה דרמטית ביבוא הנפט מאיראן החל מנובמבר. מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו אמר בשבוע שעבר בפגישה בניו דלהי כי ארה"ב תשקול לתת ויתורים במילוי הסנקציות למדינות הרוכשות נפט איראני, כמו הודו, אך עליהן בסופו של דבר להפסיק לחלוטין את ייבוא הנוזל השחור.
הודו מצידה לא מעוניינת להפסיק לגמרי את הייבוא, וזאת בעיקר מכיוון שהאיראנים מציעים הנחות גדולות בתקופה שבה המדינה מתמודדת עם ירידה בשווי הרופי ועלייה במחירי הדלק.
"יש לנו מערכת יחסים מיוחדת גם עם ארה"ב וגם עם איראן, ואנחנו מחפשים לראות כיצד לאזן את הכל, וכיצד לאזן בין האינטרסים של בתי הזיקוק והצרכנים", אמר בכיר בממשלת הודו לאחר פגישה עם נציגים אמריקאים. עם זאת, גם ההודים מודים שאם אה"ב תאמץ גישה קשוחה יותר יהיה עליהם בסופו של דבר לוותר על הנפט האיראני.