ותודה לטראמפ: יפן וסין מחממות את הקשרים הכלכליים
מלחמת הסחר והחשש מצעדיו של נשיא ארה"ב מוביל להתקרבות בין שתי המעצמות האסיאתיות, שחותמות על שורת הסכמים כלכליים במהלך ביקור ר"מ יפן בבייג'ינג; בין ההסכמים: מנגנון לעסקאות חלף במט"ח בהיקף 30 מיליארד דולר
- סין לחברות ממשלתיות: אל תרכשו נפט איראני
- העיר צ'נגדו בסין מבטלת את הלילה: תשיק בעוד שנתיים ירח מלאכותי
- משבר HNA מדגים איך בולמוס הרכישות הסיני עלול להשתבש
ההסכם, שנכנס לתוקף כבר היום ויימשך עד ה-25 באוקטובר, 2021, יאפשר המרה של המטבעות המקומיים בין שני הבנקים המרכזיים עד לרמה של 200 מיליארד יואן או 3.4 טריליון ין (30 מיליארד דולר). הוא מצטרף לשורה של כ-30 הסכמים שנחתמו בימים האחרונים או צפויים להיחתם בין המדינות במטרה לחזק את הקשרים הכלכליים ביניהן. המדינות התחייבו להדק את שיתוף הפעולה בתחומים רבים החל מפיננסים ומסחר ועד לחדשנות והנפקות בבורסה.
ההסכם נחתם במהלך ביקורו של ראש ממשלת יפן שינזו אבה בבייג'ינג, שם נועד עם עמיתו הסיני לי קצ'יאנג. בהמשך הוא צפוי להיפגש עם הנשיא שי ג'ינפינג זהו הביקור הראשון של מנהיג יפני בסין מזה שבע שנים, והתחממות היחסים נובעת מחששות משותפים של שתי המדינות מהתנהלותה של ארה"ב ומלחמת הסחר המתפתחת עם סין. לפי ההערכות, הביקור יוביל להתחממות ביחסי המסחר ובקשרים העסקיים בין המדינות. לאבה מתלווים כ-500 אנשי עסקים יפנים.
"ליפן ולסין דאגות משותפות בנוגע לארה"ב, בייחוד כלפי הנשיא דונלד טראמפ והמדיניות שלו", אמר ויקטור טאו, מרצה במחלקה ללימודי יפן באוניברסיטת הונג קונג, לאתר CNBC. דאגות אלה מתעלות על מחלוקות היסטוריות וגיאופוליטיות.
"העובדה שטראמפ הכריז על מדיניות אמריקה תחילה ופתח במלחמת סחר עם סין, נותנת לסין תמריץ להתקרב ליפן", הוסיף גלן פוקושימה מהמרכז לפיתוח אמריקאי, "יפן גם מרגישה שארה"ב זנחה אותה בגלל שהיא נסוגה מהסכם הסחר הטרנס פסיפי (TPP)".
לפי טאו, הקשרים בין המדינות הם אמנם צוננים בזירה הפוליטית, אך מתחממים בזירה הכלכלית. "אם הם לא יכולים להסכים פוליטית, הם פשוט יעשו עסקים יחד", סיכם והעריך כי עסקאות רבות ייחתמו כתוצאה מהביקור של אבה.