$
כלכלה ומדיניות

מלחמת הסחר שולחת את התעשייה הסינית להאטה

המדד הרשמי שבודק את המגזר התעשייתי ירד בספטמבר לשפל של שבעה חודשים; מדד קייג'ין רשם ירידה ראשונה מאז מאי 2017 בעקבות הירידה החדה זה שנתיים בקצב ההזמנות מהתעשייה; אחת הסיבות העיקריות לנתונים היא צניחה בהזמנות ליצוא בעקבות הטלת המכסים ההדדית מול ארה"ב

שירות כלכליסט 17:0230.09.18

מלחמת הסחר עם ארה"ב והטלת המכסים ההדדית נותנת את אותותיה בכלכלת סין: לפי שני נתונים שפורסמו היום (א'), הצמיחה במגזר התעשייתי במדינה האטה בספטמבר בעקבות היחלשות הביקוש הפנימי והחיצוני.

 

 

 

 

המדד הרשמי הבודק את המגזר התעשייתי ירד לשפל של שבעה חודשים החודש - לרמה של 50.8 בספטמבר. זאת לעומת נתון של 51.3 נקודות באוגוסט, ומתחת לתחזית של סוכנות הידיעות רויטרס שעמדה על 51.2. מדד זה נמצא מעל ערך של 50 נקודות - שמפריד בין התרחבות להצטמקות, כבר 26 חודשים רצופים. עם זאת, מדד קייג'ין ירד יותר מהצפוי - לרמה של של 50.0 נקודות בספטמבר אחרי נתון של 50.6 נקודות באוגוסט. הצפי עמד על 50.5 נקודות. מדובר בפעם הראשונה מאז מאי 2017 בה נרשמת ירידה במדד זה, והדבר נובע מירידה בקצב ההזמנות - החדה זה שנתיים. המדד הרשמי כיסה כמות גדולה בהרבה של חברות בהשוואה למדד קייג'ין שהתמקד בחברות קטנות ובינוניות, שחיוניות ליצירת מקומות העבודה בסין.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

לפי מדד קייג'ין, הזמנות חדשות בתחום הייצוא המהוות אינדיקציה לפעילות העתידית, רשמו התכווצות ראשונה מאז פברואר 2016, כשהחברות שנסקרו ייחסו זאת למתיחות בנושא הסחר. במדד הרשמי, סעיף ההזמנות ביצוא ירד ל-48 נקודות לעומת 49.4 נקודות באוגוסט - ירידה רביעית ברציפות.

 

השילוב בין שני הנתונים מעיד על כך שהכלכלה השנייה בעולם ממשיכה להאט, והדבר עשוי לגרום למקבלי ההחלטות בסין להוציא לפועל צעדים מעודדי צמיחה בחודשים הקרובים. הבנק המרכזי חתך מוקדם יותר השנה את דרישות יחס הלימות ההון של הבנקים, ועשה זאת שלוש פעמים במספר. ההערכה היא שהדבר עוד יימשך. פקידים סינים אף הבטיחו למנוע אובדן מקומות אובדן בעקבות התגברות הלחץ הגובר בשל סכסוך הסחר.

 

מה שמרכך מעט את ירידת הפעילות התעשייתית הוא מגזר השירותים הסיני, שמהווה יותר ממחצית מהכלכלה המקומית. מדד מנהלי הרכש שפורסם היום ע"י משרד הסטטיסטיקה הלאומי הסיני הראה שמגזר השירותים התרחב החודש לרמה של 54.9 נקודות - הרמה הגבוה ביותר מאז יוני ובהשוואה ל-54.2 נקודות באוגוסט. המשכורות במגזר זה רשמו עלייה ולפיכך גם כוח הקנייה של המועסקים בו.

 

 

 

"יש לבצע היערכות מבחינת המדיניות בשעה שהלחצים החיצוניים על הכלכלה עולים ויימשכו בשנה הבאה", כך אמר טאנג ג'יאנווי, כלכלן בכיר ב-Bank of Communications בשנגחאי בשיחה עם CNBC.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x