$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

רפורמת המס הסינית הגדולה: רק 15% מהעובדים ישלמו מס הכנסה

כדי לצמצם את האי שוויון ולהתמודד עם נזקי מלחמת הסחר, מעלה סין משמעותית את הרף המחייב תשלום מס הכנסה, ומי שיצטרכו לשלם יותר יהיו בעלי עסקים וזרים החיים בסין

אופיר דור, בייג'ינג 22:0330.09.18

”כמה אתה מרוויח בחודש?“, השאלה הזו שבישראל אפילו חברים לא מעיזים לשאול אחד את השני, היא עניין די שגרתי בסין, משהו שאפילו נותן שירות כמו נהג מונית ישאל אותך בלי להניד עפעף. אני נוקב בדרך כלל במספר כללי של 20 אלף יואן (11 אלף שקל) כדי לצאת ידי חובה. עם הזמן גיליתי שבעוד בבייג‘ינג הסכום נתפס כשכר בינוני למדי, לא משהו מיוחד, מחוץ לבייג‘ינג מסתכלים עלי השואלים בקנאה כאילו הייתי לפחות ביל גייטס או ג‘ק מא.

 

ככל שמתרחקים מבייג‘ינג מגלים כי פירות הצמיחה הכלכלית המהירה של ארבעת העשורים האחרונים במדינה עדיין לא חלחלה אל כל הסינים. בעיר גווילין המרוחקת 2,000 ק“מ מבייג‘ינג לכיוון דרום-מערב אני פוגש את ג‘יה. היא בת 36, עובדת במלון שבו אני מתאכסן ומשתכרת 2,500 יואן בחודש (1,350 שקל). עם המשכורת הזו היא צריכה לפרנס את הילדה, את בעלה שכמעט לא עובד וגם את אמא שלו שבאה מהכפר לגור איתם. מידי פעם היא גם שולחת כסף להורים שלה. אני שואל אותה האם המצב הכלכלי בסין השתפר מאז שהייתה קטנה ועד היום, וג‘יה עונה בנחישות שמבחינתה שום דבר לא השתנה. תשובה כזו לא תשמע בבייג‘ינג כמעט אף פעם, אפילו לא מנותני שירותים בתחתית הסולם.

 

 

 

אי-השוויון בין עשירים לעניים ובין אלו שהרוויחו מהצמיחה הכלכלית לבין אלו שעדיין לא, עשוי להפוך לבעיה גדולה עבור המשטר הסיני. אי-השוויון הזה בולט במיוחד בימים שבהם סין ממצבת את עצמה כמעצמה עולמית המקדמת פרויקטי ענק בינלאומיים גרנדיוזים כמו מיזם ”החגורה והדרך“. כאשר נשיא סין שי ג‘ינפינג התחייב בתחילת החודש להעניק הלוואות נוספות בגובה 60 מיליארד דולר למדינות אפריקה, נתקל המהלך בביקורת נדירה באינטרנט הסיני מצד גולשים שסברו כי עדיף לסין להשקיע את הכסף קודם כל בנזקקים מבית.

 

 

עובדת מפעל בסין (ארכיון) עובדת מפעל בסין (ארכיון) צילום: בלומברג

 

זיכוי עבור בתי אבות להורים

 

כדי להתמודד עם אי-השוויון אישרו המחוקקים הסינים בסוף אוגוסט רפורמה מקיפה במערכת המיסוי, שאמורה להפחית את שיעורי המס שמשלמים בני המעמד הנמוך והבינוני וכך לצמצם את הפערים האדירים בהכנסה הפנויה בתוך סין. לפי התיקון, החל מאוקטובר השכר המינימלי שיחויב בתשלום מס הכנסה יהיה 5,000 יואן בחודש (2,750 שקל), לעומת 3,500 יואן בחודש (1,900 שקל) עד עתה.

 

שיעור מס ההכנסה בסין נע באופן פרוגרסיבי בין 3% ל-45%. במסגרת הרפורמה יופחתו מדרגות המס עבור בעלי הכנסות נמוכות ובינוניות, כך ששיעור המס שישלם סיני שמשתכר 20 אלף יואן לחודש לדוגמה יקטן מ-25% ל-20%. התוכנית החדשה גם תאפשר לקבל זיכוי ממס הכנסה בגין שורה של הוצאות כמו תשלום עבור בתי אבות להורים, טיפול במחלות קשות, שכר דירה ותשלומי ריבית על משכנתא, אף שעדיין לא לגמרי ברור איך הזיכויים האלו יעבדו בפועל. משמעות הרפורמה היא כי רק 15% מהעובדים בערים ישלמו מס הכנסה לעומת 44% שחייבים במס כיום.

 

בנוסף להפחתת אי-השוויון, הרפורמה במיסוי נועדה למטרה חשובה לא פחות: עידוד הצריכה באמצעות הגדלת ההכנסה הפנויה של משקי הבית וחיזוק הצמיחה בימים של מלחמת סחר מול ארה“ב. לפי סקירה של כלכלני בנק ההשקעות ברקליס, הרפורמה במיסוי תאזן חלק מהנזק שיגרמו המכסים שהנהיג הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ לכלכלה הסינית. הבנק חוזה כי הרפורמה תוביל להפחתה של עד 804 מיליארד דולר בשנה בתשלומי המס של סינים ותתרום 0.2%-0.3% לצמיחה בתוצר הלאומי הגולמי.

 

אלא שלצד תחזיות אופטימיות יחסית כמו של ברקליס, יש מי שטוענים כי הצעדים שנקטה הממשלה הסינית מצומצמים מדי, ולא יביאו לשינוי אמיתי בנושא אי-השוויון או יתרמו לעידוד הצמיחה. חלק מהציפיות היו כי הממשלה הסינית תלך רחוק יותר ותעלה את רף ההכנסות החייבות במס אפילו עד 10,000 יואן (5,500 שקל) כדי לעודד את הצמיחה המקרטעת, במקביל להורדת מס ההכנסה המקסימלי ל-35% כדי להקטין את המוטיבציה של העשירים להעלים מס, תופעה נרחבת למדי בסין.

 

 

מפעל סיני מפעל סיני

 

סוף למקלטי המס

 

הרפורמה גם מעוררת חשש בקרב קבוצות שונות, המעריכות כי בסופו של דבר שיעור המס שיידרשו לשלם דווקא יעלה. כדי לחפות על אובדן ההכנסות הצפוי בעקבות הרפורמה, מתכננות רשויות המס להגביר משמעותית את האכיפה על תשלומי מיסים ולסגור פרצות. הראשונים שחווים זאת על בשרם הם כוכבי הקולנוע של סין, כשתעשיית הבידור הסינית עוברת בימים אלו ביקורת מסיבית של רשויות המס. בתחום הבידור בסין רווחות מספר פרקטיקות שמאפשרות התחמקות מתשלום מיסים, כולל חתימה על חוזים כפולים שרק אחד מהם מוגש לרשות המס.

 

במקביל היעד הסיני הוא להגדיל את גביית המס על רווחים מהשקעות הון על חשבון הכנסות משכר עבודה. כתוצאה מכך הודיעה סין כי תצטרף לראשונה לאמנת מס בינלאומית עליה חתומות 100 מדינות בעולם המחליפות מידע על ההשקעות הפיננסיות של אזרחיהן. פרצה נוספת שנסגרת היא המיסוי על תשלומי בונוס שנתיים. הבונוסים האלו חויבו עד היום בשיעור מס מופחת ולכן חברות רבות העדיפו לשלם לעובדים שכר בסיס נמוך יותר ותשלום גבוה בסוף השנה. כעת הבונוסים הללו ימוסו באופן זהה לשכר החודשי.

 

שתי אוכלוסיות שחוששות במיוחד מהרפורמה הן בעלי עסקים ואזרחים זרים העובדים בסין. החשש של בעלי עסקים הוא מכך שכעת רשויות המס יתחילו לאכוף ברצינות את החובה לשלם את מלוא ההפרשות לפנסיה ולביטוח בריאות לעובדים. כיום רק 27% מהחברות בסין משלמות את כל המחויבויות הללו לעובדים כחוק. שיעור ההפרשות שחייבים המעסיקים הסינים לשלם הוא מהגבוהים בעולם. בבייג‘ינג למשל, אמורות חברות להפריש 19% מגובה שכר הבסיס של העובד לפנסיה שלו ועוד 10% לביטוח בריאות. סוגי עסקים שקיבלו הקלות במס לאורך השנים, כמו קרנות הון סיכון ששילמו 20% מס בלבד על הכנסות, יצטרכו ליישר קו עם מס שיגיע כעת עד ל-35%. יש מי שמזהירים כי צעדים שיגדילו את נטל המס על עסקים יפגעו בסופו של דבר בצמיחה במקום לעודד אותה.

 

גם עבור זרים שחיים ועובדים בסין הרפורמה היא מקור לדאגה. עד היום זרים שחיו בסין עד חמש שנים נדרשו לשלם מס רק על הכנסותיהם בתוך המדינה. אולם החל מינואר הקרוב יצטרכו זרים השוהים במדינה יותר מ-183 יום בשנה לשלם מס בסין על הכנסותיהם במדינה וגם הכנסותיהם מחוצה לה. בכך מיישרת סין אמנם קו עם החוקים במדינות רבות במערב, אך הופכת לאטרקטיבית פחות עבור עובדים זרים.

 

עדיין לא ברור האם תצליח הרפורמה לצמצם אי-שוויון, אבל בכל מקרה לג‘יה שעובדת במלון בגווילין היא לא תעזור במיוחד. השכר שלה גם ככה עומד כאמור על 2,500 יואן בחודש (1,350 שקל), פחות אפילו מהרף הישן לתשלום מס הכנסה. גם הפעם השינויים הגדולים המתחוללים בסין יעברו מעליה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x