הקטטה בין סין לארה"ב תועיל לענבים של הודו
משרד הסחר ההודי גיבש רשימה של כ־100 מוצרים שיוכלו להרוויח ממלחמת הסחר המסלימה. ההצעה ההודית לסין: נמכור לכם בזול
מלחמת הסחר המתנהלת בין ארה"ב לסין פותחת הזדמנויות חדשות עבור הודו. זאת לאחר שגירעון הסחר שלה מול סין, שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה, הסתכם בשנה שעברה ב־59 מיליארד דולר.
- שר האוצר הסיני בראיון ראשון לתקשורת: "נמשיך להגיב בכל פעם שארה"ב תטיל מכסים"
- מלחמת הסחר עלתה שלב; "זה חסר היגיון, הצרכנים בארה"ב ישלמו המחיר"
- שת"פ אמריקאי-הודי-סיני נגד וולמארט ואמזון
על פי מחקר חדש שפירסם השבוע משרד הסחר ההודי, קיימים 100 מוצרים לפחות שבהם תוכל הודו להחליף את ארה"ב ביצוא לסין ובכך לצמצם את גירעון הסחר. על פי גורם המקורב לנושא, הודו כבר גיבשה רשימה של כ־40 פריטים שהיא תוכל לייצא לסין במקום התוצרת האמריקאית שהתייקרה. זאת לאחר שסין הגיבה למכסים של ממשל טראמפ והטילה מכסי נגד על ארה"ב. עם המוצרים הללו נמנים ענבים, טבק, רכיבי כותנה לתעשיית הנייר והכימיקלים, וצינורות מתכת לתעשיית הדוודים, תחומים שבהם הודו תוכל להחליף את הנתח של ארה"ב בעוגת הסחר.
הודו תוכל לצרף לרשימת היצוא שלה לסין גם מוצרים שכעת היא מייצאת לשאר העולם אך לא לשותפת הסחר הגדולה ביותר שלה. אלה כוללים תפוזים, שקדים, אגוזי מלך, חיטת דורום, תירס ודורה, שהיקף היצוא האמריקאי שלהם לסין מסתכם במאות מיליוני דולרים בשנה.
בעוד סין הטילה מכסים בהיקף של 15% עד 25% על מוצרים המגיעים מארה"ב, מדינות הזכאיות לתעריף המועדף החל על חברות ארגון הסחר העולמי נדרשות למכסים של 5% עד 10% בלבד. מעבר לכך, הודו זכאית להנחות נוספות על מכסים תחת תנאי הסכם הסחר של אסיה והפסיפיק (APTA), שהופך את היצוא שלה לתחרותי יותר, במיוחד בימים אלה של מלחמת סחר.
בעקבות פרסום תוצאות המחקר הורתה ממשלת הודו למשרדיה השונים ולגופים בתעשייה לגבש אסטרטגיות להגדלת היקף הייצור בתחומים שבהם הודו נהנית מיתרון בולט. כך, למשל, משרד הסחר ביקש משגרירות הודו בסין לסייע בתיווך של פגישות עסקיות עבור יצואנים הודים המעוניינים להיכנס לשוק הסיני.
הודו מזנקת על העגלה ביחד עם ברזיל, שתיהנה עתה מעלייה משמעותית ביצוא הסויה שלה לסין. זאת לאחר שמכסים בגובה 25% שהטילה סין על משלוחי סויה מארה"ב הפכו את הסחורה הברזילאית למשתלמת יותר. גם כלכלות מפותחות, כולל גרמניה ויפן, מחפשות הזדמנויות חדשות להגדיל נוכחות בשוק הסיני, על רקע מלחמת הסחר המסלימה.
"השפעה משמעותית של מלחמת הסחר תהיה סידור מחדש של שרשראות האספקה", כך לפי אמיטנדו פאליט, עמית מחקר בכיר במכון ללימודי דרום אסיה באוניברסיטת סינגפור, שאמר את הדברים לסוכנות בלומברג. "קיימת אפשרות עבור הודו להפוך לחלק משרשראות יצור מסויימות", ציין. עם זאת, לדבריו מוקדם עדיין לומר כי הודו תרוויח באופן מיידי ממלחמת הסחר.
בינתיים, סבב פגישות בן יומיים שהתקיים בין גורמים רשמיים מסין ומארה"ב בשבוע שעבר לא השיג התקדמות, ובהמשך השנה צפויה ארה"ב להשית סבב נוסף של מכסים על סחורות סיניות בשווי של עד 200 מיליארד דולר.
שתי המדינות ימשיכו להתבצר בעמדותיהן כי הן "עדיין לא סבלו מספיק", כך לפי דברה אלמס, מנכ"לית במרכז הסחר האסייתי בסינגפור, שאמרה את הדברים שלשום ל־CNBC. "להערכתי מחכה לנו תקופה ארוכה של הסלמה במתיחות". עוד ציינה, כי אחת הבעיות היא "ששני הצדדים חושבים שידם על העליונה במחלוקת הזו".
על פי אלמס המצב צפוי רק להחריף לקראת בחירות האמצע בארה"ב בנובמבר. "אני חושבת שאין לנו עדיין מספיק סבל במערכת כדי שאחד הצדדים יקום ויאמר, 'טוב, אני מכריז שננקוט גישה שונה כעת'. זה האתגר שאנחנו ניצבים בפניו", אמרה.
כפי שציינו כבר אנליסטים, סין אינה מייבאת מספיק סחורות מארה"ב כדי שתהיה מסוגלת להטיל מכסי נגד באותו היקף. משכך, אם ארה"ב תמשיך להגדיל את רשימת המוצרים הסיניים שעליהם היא משיתה מכסים, "משהו יצטרך לקרות", אמרה אלמס. "אם הם לא מסוגלים להמשיך ולהטיל מכסי נגד באותו היקף, הם ייאלצו לעשות משהו אחר. זה יהיה בתחום השירותים, נקמה בחברות אמריקאיות בסין, מכניזם אחר שהם יצטרכו להמתין ולראות מה הוא יהיה בדיוק, אבל משהו מזה יקרה".