$
כלכלה ומדיניות

מלחמת הסחר עלתה שלב; "זה חסר היגיון, הצרכנים בארה"ב ישלמו המחיר"

אמש הסתיים ללא תוצאות סבב נוסף של שיחות בין נציגי ארה"ב וסין; במקביל, נכנס לתוקף סבב מכסים בשווי 16 מיליארד דולר מצד שתי המדינות; נשיא איגוד ההלבשה וההנעלה האמריקאי: "המכסים משבשים את שרשרת האספקה ופוגעים בעסקים שלנו"

שירות כלכליסט 11:0024.08.18

הסתיימו ללא פריצת דרך שיחות הסחר בין נציגי ארה"ב וסין, בראשותם של סגן שר האוצר האמריקאי דיוויד מלפאס וסגן שר המסחר הסיני וואנג שאוון, שנערכו במשך יומיים. במקביל, אתמול נכנס לתוקף סבב מכסים נוסף על יבוא בשווי 16 מיליארד דולר של כל אחת מהמדינות.

 

"סיימנו דיונים של יומיים עם נציגים מסין, בהם הצגנו את עמדותינו - כיצד להשיג הגינות, איזון והדדיות במערכת היחסים הכלכלית שלנו", מסרה דוברת הבית הלבן לינדזי וולטרס. עוד הוסיפה כי הדיונים כללו התייחסות ל"בעיות מבניות בסין", כולל המדיניות הנהוגה בענייני קניין רוחני והעברות של טכנולוגיה. זו הייתה הפגישה הראשונה בין נציגים אמריקאים וסינים מאז תחילת יוני.

 

ממשרד המסחר הסיני נמסר בסיום הדיונים כי שני הצדדים הציגו בצורה "בונה" ו"ישירה" את הדעות שלהם בנוגע למסחר, וימשיכו לדבר לקראת הצעדים המתוכננים הבאים.

 

במקביל, הממשלה הסינית הגישה אתמול תלונה נגד ארה"ב בארגון הסחר העולמי בשל הטלת מכסים בגובה 25% על סחורות סיניות. עד כה הודיעה ארה"ב על הטלת מכסים על סחורות סיניות בשווי כולל של 50 מיליארד דולר, על כך הגיבה סין בהטלת מכסים משלה על יבוא אמריקאי בשווי זהה.

 

סבב המכסים שנכנס אתמול לתוקף כולל 279 מוצרים סינים המיובאים לארה"ב, בהם מוליכים למחצה, פלסטיק, כימיקלים וציוד למסילות רכבת, בעוד הרשימה הסינית המקבילה מורכבת מ-333 מוצרים אמריקאים כולל פחם, נחושת, דלק, אוטובוסים וציוד רפואי.

 

הנזק הכלכלי של הצעדים הללו עוד לא בא לידי ביטוי בנתונים הרשמיים, אך כבר עכשיו העלאת המכסים מובילה לעליות מחירים עבור צרכנים וחברות בשתי המדינות. ג'ון נויפר, נשיא איגוד תעשיית המוליכים למחצה בארה"ב הזהיר כי המכסים יפגעו בסופו של דבר בחברות אמריקאיות יותר מבחברות סיניות. "הטלת מכסים ספציפית על מוליכים למחצה לא מעניקה לממשל האמריקאי יתרון. הסינים לא מוכרים מוליכים למחצה שיצרו בעצמם לארה"ב כך שהחברות הסיניות כלל לא יפגעו", הסביר.  

 

שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ צילום: בלומברג

ריק הלפנביין, מנכ"ל ונשיא איגוד ההלבשה וההנעלה האמריקאי הזהיר כי המכסים יובילו לכך שהצרכנים בארה"ב ישלמו יותר עבור המוצרים. "יש לנו בעיות רציניות עם עניין המכסים", אמר ל-CNBC. "הם משבשים את שרשרת האספקה ופוגעים בעסקים שלנו". לדבריו, זה יוביל לכך שבהמשך המחירים יעלו, המכירות ירדו ומשרות יקוצצו. "תהיה לכך השפעה שלילית על הכלכלה", הוא מסכם.

 

עוד הוסיף כי תעשיית ההלבשה והנעליים תיפגע במיוחד מהמכסים, זאת מאחר ש-41% מכלל פריטי ההלבשה, 72% מההנעלה ו-84% מהאקססוריז המיובאים לארה"ב מגיעים מסין. לפי הלפנביין, אין יותר מדי אופציות שכן רוב המוצרים מקורם בסין, וייטנאם, בנגלדש, הודו ואינדונזיה.

 

"לאן נפנה? אנשים מנסים כבר שנים לגוון את מדינות הייצור, אבל אי אפשר פשוט לקום ולעזוב. לכן המחירים לצרכן יעלו בקרוב", הסביר. להערכתו, ההשפעה של המכסים על המחירים תבוא לידי ביטוי כבר בתוך שישה עד תשעה חודשים. "אנחנו צופים בטיטאניק יוצאת לדרך, זה לא דבר טוב", הדגיש.

 

הלפנביין מודה שיש בעיות בתעשייה, אך לדבריו הטלת מס עצמית לא תפתור אותן. "זה כאילו דחפנו את הבן שלנו בגלל משהו שהבת עשתה, זה פשוט חסר היגיון".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x