מלחמת סחר
טראמפ: אני מוכן להטיל מכסים על כל המוצרים המיובאים מסין לארה"ב
"אני מוכן להגיע ל-500", אמר נשיא ארה"ב, בהתייחסו להיקף היבוא האמריקאי מסין בשנת 2017 שהסתכם ב-505 מיליארד דולר. "אני לא עושה את זה בשביל פוליטיקה, אני עושה את זה כי זה הדבר הנכון בשביל ארצנו. נשדדנו על ידי הסינים במשך זמן רב"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אומר שהוא נכון להטיל מכסים נוספים על כל סחורה סינית שמיובאת לארה"ב אם ייווצר הצורך. "אני מוכן להגיע ל-500", הוא אמר ל-CNBC בראיון. הכוונה במספר הזה הוא לכמות הדולרים של יבוא סיני לארה"ב ב-2017 - 505.5 מיליארד דולר ליתר דיוק, לעומת 129.9 מיליארד דולר שארה"ב ייצאה לסין על פי מידע של סוכנות הסטטיסטיקה האמריקאית. עד כה הטילה ארה"ב מכסים על סחורה סינית בהיקף של 34 מיליארד דולר בלבד, שסין הגיבה להם במכסים משלה.
- לא סופרות את טראמפ: אירופה ויפן ביטלו 99% ממסי הסחר
- זה לא נגמר ב-680 מיליארד דולר: לאן עוד יכולה מלחמת הסחר להידרדר?
- ארה"ב תטיל עוד מכסים על מוצרים סיניים - ב-200 מיליארד דולר
במונחי דולרים, סין לא תהיה מסוגלת לעמוד מול ארה"ב במלחמת סחר שכזאת. דבריו של טראמפ מצביעים על נכונות לדחוף עוד את המעטפת ככל שארה"ב תצטרך כדי להשיג ויתורים סיניים על מכסים, לצד הבטחה להפסיק לגנוב טכנולוגיה אמריקאית. "אני לא עושה את זה בשביל פוליטיקה, אני עושה את זה כי זה הדבר הנכון בשביל ארצנו", אמר טראמפ. "נשדדנו על ידי הסינים במשך זמן רב".
טראמפ אמר גם שארה"ב "מנוצלת" במספר חזיתות, כולל במדיניות הסחר והמטבע, והוסיף שלא הטיל את המכסים מתוך כוונה רעה כלפי סין. "אני לא רוצה שהם ייפחדו, אני רוצה שיצליחו, אני באמת מחבב את הנשיא שי (ג'ינפינג), אבל המצב אינו הוגן", דברי טראמפ.
טראמפ אמר גם שנאמר לו ע"י פקידים סינים מסוימים "שאיש לא התלונן אי פעם עד שאתה הגעת, ועכשיו אתה לא רק מתלונן, ואיננו אוהבים את מה שאתה עושה".
מוקדם יותר השבוע פורסם כי האיחוד האירופי ויפן חתמו על הסכם סחר חופשי שיבטל 99% ממסי היבוא שמטילות המדינות אחת על השנייה. חתימת ההסכם מגיעה על רקע מתיחות גוברת והולכת בזירת הסחר העולמית, שכללה הטלת מכסים הדדית בין ארה"ב, לבין, סין, האיחוד האירופי, קנדה ומקסיקו. הסחר בין האיחוד האירופי לבין יפן הגיע ב-2017 לכ-130 מיליארד יורו.
הסכם הסחר החופשי צפוי לחסוך לעסקים האירופיים והיפניים כמיליארד דולר בשנה. לפי הודעת הנציבות האירופית, "הסכם השותפות הכלכלית" (EPA) עם יפן הוא הסכם הסחר הגדול ביותר שעליו חתם האיחוד האירופי, והוא נוגע ל-600 מיליון בני אדם ושקול בשוויו הכספי לכשליש מהתוצר העולמי השנתי. ראש הממשלה היפני שינזו אבה אירח היום (ג') בטוקיו את נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר ונשיא המועצה האירופית דונלד טוסק לטקס החתימה על ההסכם. למעשה, הטקס היה אמור להתרחש כבר בשבוע שעבר בבריסל, אך אבה נאלץ לבטל את השתתפותו בגלל שיטפונות שגבו את חייהם של יותר מ-200 יפנים.
לפני שבועיים בדיוק, ביום שישי ה-6 ביולי, נכנסו לתוקף מכסים אמריקאיים על מוצרים סיניים בהיקף של 34 מיליארד דולר. בין המוצרים עליהם הוטלו המכסים בשיעור של 25%: מכונות תעשייתיות, חלקי כלי רכב וציוד רפואי. מדובר בחלק הראשון ממכסים בהיקף של 50 מיליארד דולר שעל הטלתם החליט טראמפ ביוני. שאר המכסים, בהיקף 16 מיליארד דולר, צפויים להיכנס לתוקף בשבועיים הקרובים - כך דווח אז. כמה שעות לאחר מכן הודיע דובר משרד החוץ של סין כי בייג'ינג הטילה בתגובה מכסים על מוצרים אמריקאיים. סוכנות הידיעות הממשלתית של סין, Xinhua, הודיעה כי רשימת המוצרים האמריקאיים עליהם יוטל מכס בשיעור של 25%, תהיה זהה לזו שפורסמה באמצע יוני, ותכלול בעיקר מוצרים חקלאיים, בהם סויה, מכוניות ונפט גולמי.