$
כלכלה ומדיניות

לא סופרות את טראמפ: אירופה ויפן ביטלו 99% ממסי הסחר

הסכם הסחר החופשי בין שתי הכלכלות יחסוך מסי יבוא בשווי של כמיליארד דולר בשנה. יפן ביטלה את המכס על גבינות ויין מאירופה, שביטלה את המכס על מכוניות יפניות. בבריסל מעריכים ששוויו של ההסכם יגיע לכשליש מהתמ"ג העולמי השנתי

רן אברמסון 18:1317.07.18

האיחוד האירופי ויפן חתמו על הסכם סחר חופשי שיבטל 99% ממסי היבוא שמטילות המדינות אחת על השנייה. חתימת ההסכם מגיעה על רקע מתיחות גוברת והולכת בזירת הסחר העולמית, שכללה הטלת מכסים הדדית בין ארה"ב, לבין, סין, האיחוד האירופי, קנדה ומקסיקו. הסחר בין האיחוד האירופי לבין יפן הגיע ב-2017 לכ-130 מיליארד יורו.

 

 

 

הסכם הסחר החופשי צפוי לחסוך לעסקים האירופיים והיפניים כמיליארד דולר בשנה. לפי הודעת הנציבות האירופית, "הסכם השותפות הכלכלית" (EPA) עם יפן הוא הסכם הסחר הגדול ביותר שעליו חתם האיחוד האירופי, והוא נוגע ל-600 מיליון בני אדם ושקול בשוויו הכספי לכשליש מהתוצר העולמי השנתי. ראש הממשלה היפני שינזו אבה אירח היום (ג') בטוקיו את נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר ונשיא המועצה האירופית דונלד טוסק לטקס החתימה על ההסכם. למעשה, הטקס היה אמור להתרחש כבר בשבוע שעבר בבריסל, אך אבה נאלץ לבטל את השתתפותו בגלל שיטפונות שגבו את חייהם של יותר מ-200 יפנים.

 

 

מימין: יונקר, אבה וטוסק מימין: יונקר, אבה וטוסק צילום: רויטרס

 

ההסכם בין האירופים ליפנים הושג לאחר 4 שנים של משא ומתן, שהסתיים בדצמבר 2017. הוא צפוי להיכנס לתוקף במלואו עד סתיו 2019. באיחוד האירופי כינו את ההסכם כ"שאפתני ומקיף במיוחד".

 

ענף הייצוא האירופי שצפוי לקבל דחיפה משמעותית בעקבות ההסכם עם יפן הוא החקלאות. טוקיו צפויה להסיר את המסים על גבינה, יין ובשר חזיר שמגיעים מאירופה, ולפי הערכת הנציבות האירופית הייצוא של מזון מעובד מהיבשת ליפן עשוי לצמוח בעד 180%. בנוסף, ההסכם יפתח את שוק התשתיות היפני לחברות אירופיות, שיוכלו מעתה לגשת למכרזים כמו בניית מסילות ברזל וכבישים. מנגד, אירופה תבטל את המכס בגובה 10% שמוטל על מכוניות מתוצרת יפן, אבל באופן הדרגתי לאורך 8 השנים הבאות. האיחוד יסיר מכסים גם ממחשבים ומכשירים אלקטרוניים אחרים מתוצרת יפן.

 

 

 

חתימת ההסכם בעיתוי הנוכחי היא קריאת תמיכה מהדהדת של האיחוד האירופי ויפן במנגנון הסחר הבינלאומי הקיים, שאותו מנסה לקעקע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לאחר שהנשיא האמריקאי ביטל את ההחרגה שהוא העניק לאיחוד האירופי מהמכסים שהוא הטיל על יבוא פלדה ואלומיניום, נכנסו לתוקפם החודש שורה של מסי יבוא שהטיל האיחוד על מוצרים אמריקאיים. בבריסל מיסו מוצרים שנחשבים לסמלים אמריקאיים כמו חמאת בוטנים, וויסקי ברבן ואופנועים. בעקבות המהלך הודיעה יצרנית האופנועים הארלי דיווידסון כי היא תפנה חלק מהייצור המיועד לשוק האירופי מארה"ב למדינות כמו הודו וברזיל, זאת כדי לעקוף את המכסים. במקביל, ניסתה הנציבות האירופית להגיע להסכמות עם טראמפ. הנציבות הציעה שורה של תיקונים בארגון הסחר העולמי (WTO), שטראמפ טוען כי הוא מוטה נגד ארה"ב. בין היתר, הציעו האירופים להגדיל את מספר הבוררים בגוף יישוב המחלוקות של הארגון מ-7 ל-9.

 

 

 

יפן, שגם היא נפגעה ממסי היבוא שהטילה ארה"ב על פלדה וברזל, בחרה לא להטיל מסי נגד, אך הודיעה לארגון הסחר העולמי במאי כי היא שומרת לעצמה את הזכות להטיל מכסים על סחורה אמריקאית בשווי של עד 50 מיליארד ין (כ-440 מיליון דולר).

 

 

 

נוסף על הסכם הסחר החופשי עם האיחוד האירופי, יפן נמצאת בדיונים על כמה הסכמי סחר נוספים. הגדול שביניהם הוא הסכם הסחר הטרנס-פסיפי, שצפוי לכלול כלכלות בולטות כמו אוסטרליה, מקסיקו, וייטנאם ואינדונזיה. הנוסח המקורי של ההסכם כלל את ארה"ב, והיה אמור להיות הסכם הסחר הגדול ביותר מאז ומעולם. אבל, עם כניסתו לבית הלבן בשנה שעברה ביטל טראמפ את חתימת ארה"ב על ההסכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x