מכה לטהראן? דיווח: הודו נערכת להפסקת יבוא הנפט האיראני
לפי רויטרס, משרד הנפט ההודי ביקש מבתי הזיקוק במדינה להיערך לצמצום דרסטי ואף להפסקה מוחלטת של היבוא - זאת בעקבות לחץ אמריקאי
מכה לכלכלה האיראנית: משרד הנפט ההודי ביקש מבתי זיקוק במדינה להתכונן ל"צמצום דרסטי עד לאפס" של יבוא נפט מאיראן, וזאת החל מחודש נובמבר - כך לפי שני מקורות במשרד שצוטטו בדיווח של סוכנות הידיעות רויטרס. המשמעות היא שמדובר בסימן ראשון לכך שממשלת ניו דלהי נענית ללחץ ארה"ב לקטוע את הקשרים הכלכליים עם הריפובליקה האיסלאמית.
- התרסקות המטבע האיראני מתניעה את המחאה ברחובות
- מדינות אופ"ק סיכמו על הגדלת תפוקת הנפט - לאחר שאיראן הסירה התנגדותה
- המונדיאל מחליש את המשטר האיראני מבפנים
ממשלת הודו מסרה שאינה מכירה בהגבלות החד צדדיות שהוטלו מצד ארה"ב על איראן, אלא בסנקציות שהוטלו על ידי האו"ם. עם זאת, לפי מקור במשרד הנפט של הודו, יבואנית הנפט האיראני השנייה בגודלה לאחר סין, המדינה תיאלץ לעשות זאת. עוד נמסר כי אנשי המשרד פגשו אתמול (ה') את נציגי בתי הזיקוק, ודחקו בהם למצוא אלטרנטיבות לנפט האיראני. לפי אחד המקורות, "ייתכן צמצום דרסטי או שלא יהיה יבוא בכלל".
שר הנפט דארמנדרה פרדהאן אמר לכתבים במומבאי ש"יש לנו שילוב בריא בתחום האנרגיה, ואנחנו יכולים להשיג נפט מכל מקום. כל השאר תלוי בשאלות גיאופוליטיות, וההחלטות יתקבלו על סמך המצב והאינטרסים שלנו. כשנקבל החלטה בקשר לאיראן, נודיע לכם".
שגרירת ארה"ב לאו"ם, ניקי היילי, אמרה לראש ממשלת הודו נרנדרה מודי שעל ארצו להפחית את התלות בנפט האיראני. היילי נמצאת בניו דלהי, ושוחחה לפני כן בעניין עם מזכיר המדינה מייק פומפיאו. הלחץ האמריקאי על הודו ומדינות אחרות להימנע מייבוא נפט איראני מגיע לאחר שהנשיא דונלד טראמפ החליט לסגת מהסכם הגרעין עם איראן ולהפעיל סנקציות מחודשות על המדינה. חלק מהן ייכנסו לתוקף באוגוסט, וחלקן - בעיקר אילו הקשורות למשק האנרגיה - ב-4 בנובמבר.
במהלך סבב הסנקציות הקודם, הודו היתה אחת המדינות הבודדות שהמשיכו לרכוש נפט איראני, למרות שעשתה זאת באופן מופחת, אך לפי המקורות המצוטטים בדיווח הפעם מדובר במצב אחר. לדבריו, "הודו, סין ואירופה ניצבות מצד אחד, וארה"ב בצד אחר. כרגע אנחנו באמת לא יודעים מה לעשות, אך במקביל עלינו להתכונן לכל אפשרות".
חברת ניארה אנרג' ההודית נערכת אף היא להפסקת יבוא הנפט האיראני בנובמבר לאחר שקיבלה מסרים בעניין מכיוון הממשלה, כך לפי מקור שני, והיא החלה בקיצוץ הכמויות המיובאות כבר החודש. החברה, יחד עם תאגיד הנפט ההודי (IOC) וחברת בתי הזיקוק והפטרוכימיקלים מנגאלור, הם שלושת היבואנים הגדולים ביותר של נפט איראני במדינה, ולא מסרו תגובה בעניין.
פקיד בענף האנרגיה באיראן מסר שלשום לסוכנות הידיעות "טסנים" שהדרת איראן משוק הנפט העולמי היא בלתי אפשרית, אך לפי אחד המקורות המצוטטים ברויטס יש מספיק אופציות בשוק להחלפת הנפט האיראני. לדבריו, "יש מספיק חברות וסוחרים שמוכנים לתת אשראי של 60 יום, והנפט הגולמי זמין בשוק".
כדי להגביר את המכירות, איראן הציעה להודו לבצע את משלוחי הנפט בחינם ולהעניק אשראי של 60 יום, אך לדברי המקור, הודו יכולה למצוא תחליפים בעיראק, בסעודיה ובכווית.