המיתוס נשבר: שינה ארוכה בסופ"ש יכולה לפצות על היעדר שינה באמצע השבוע
על פי מחקר חדש, ניתן לפצות על שינה קצרה במשך השבוע במהלך סוף השבוע - ויש לכך גם השפעה על שיעור התמותה
- לא רק חוסר שינה: 14 גורמים לעייפות - וכיצד ניתן להימנע מהם
- ציפורי לילה? יש לנו חדשות רעות עבורכם
- איירבוס מציגה: מיטות לנוסעים בתא המטען
חוקרי שינה ממכון מחקר בשטוקהולם בדקו מידע של יותר מ-43 אלף בגירים שנאסף בשוודיה ב-1997, ואז בדקו מה קרה לאותם אנשים 13 שנה מאוחר יותר על ידי בחינה של מרשם הפטירות הארצי.
התוצאות מראות שבגירים מעל גיל 65 שישנו חמש שעות או פחות בלילה, שבעה ימים בשבוע, היו בעלי סיכון גבוה יותר למות מאלה שישנו באופן עקבי שש שעות או יותר. אך מתוך הקבוצה הראשונה, אלה שהשלימו שעות שינה בסוף השבוע היו חפים מהסיכון המוגבר הזה.
"התוצאות מראות ששינה קצרה במהלך השבוע אינה מביאה לסיכון תמותה גבוה יותר אם היא מקוזזת ע"י שינה בינונית או ארוכה בסוף השבוע", כך כתבו עורכי המחקר שבראשם עומד תורביורן אקרשטט. "זה מראה שניתן לפצות על שינה קצרה במשך השבוע במהלך סוף השבוע, ושיש לכך השפעה על שיעור התמותה", כך אקרשטט.
המחקר ממשיך מחקר קודם שהתפרסם ב-2017, שהראה שאנשים שישנו פחות מחמש שעות בלילה, או יותר מ-8 שעות בלילה, היו בעלי סיכון גבוה בהרבה למות מכאלה שזמן השינה שלהם נמצא בטווח הביניים.
ככלל, אקרשטט אומר שמה שמשנה הוא זמן השינה הממוצע של אדם, ושהמחקר החדש מתווסף לגוף המחקר ההולך וצומח שמדגיש את העובדה הזאת.
עם זאת, בקהילת מדעי השינה, העצה הכללית היא שעקביות היא המפתח, ושאין תחליף לתבנית שינה קבועה.
הטענה הזאת נתמכת ע"י אליס פייסר-צ'יילדס, חוקרת באוניברסיטת בירמינגהם, שאומרת שככל שהשינה של אדם סדירה יותר מצבו טוב יותר, ושהמצב ההפוך לזה יכול להוביל למה שמכונה "ג'ט-לג חברתי", שהוא אי התאמה בין הזמן החברתי והביולוגי. "הייתי אומרת שמה שחשוב הוא למצוא את האיזון הנכון", אומרת פייסר-צ'יילדס. "ויחד עם זאת - אם ישנתם מעט מאוד במהלך השבוע, להמשיך באותו קו בסוף השבוע זה לא דבר מומלץ".