האיחוד האירופי נערך למלחמת סחר: "חייבים להישאר קרי רוח"
על רקע כוונת טראמפ לדחות את דרישת האיחוד האירופי לפטור ממכס על פלדה ואלומיניום, מזהירים האירופים: "עלינו להימנע ממלחמת סחר בכל מחיר"
האיחוד האירופי נערך למלחמת סחר טרנס-אטלנטית, בעוד ראשיו מזהירים מתוצאות של מלחמת כזאת - זאת לאחר שארה"ב אותתה כי בכוונתה לדחות את דרישת האיחוד לפטור ללא תנאי ממכס על פלדה ואלומיניום מיובאות.
- פלוג: "מלחמת סחר עלולה להשפיע משמעותית על המשק הישראלי, כי הוא קטן ופתוח"
- החדשות הטובות הן שארה"ב וסין עדיין מדברות
- נשיא סין: "יש להימנע מהרצון לדומיננטיות ולדחות את פוליטיקת הכוח"
"מלחמת סחר היא דבר שכל הצדדים מפסידים בו, אף אחד לא מנצח", אמר לכתבים בסוף השבוע שר האוצר הבלגי יוהאן ון-אוברפלדט. "עלינו להישאר קרי-רוח כשאנו שוקלים את תגובתנו. אנחנו מנסים להימנע ממלחמת סחר בכל מחיר".
ממשל טראמפ דורש מאירופה, קנדה ובנות ברית נוספות, לקבל עליהן מכסות בתמורה לפטור ממכסים על פלדה ואלומיניום - מהלך שאמור להיכנס לתוקף ב-1 במאי, עם תפוגתה של הדחייה הזמנית. "אנחנו אומרים לכל הצדדים: מכסות או מכסים", אמר שר הסחר האמריקאי ווילבור רוס ביום שישי.
הדבר שם את האיחוד האירופי במצב בעייתי, שבו עליו להיכנע לדרישות ארה"ב שמאיימות לעבור על תקנות המסחר הבינ"ל או לעמוד בפני צעדי ענישה מצידה. אילוצן של ממשלות להגביל משלוחי מוצרים מפר את כללי ארגון הסחר העולמי, אשר אוסרים על מה שמכונה "מגבלות ייצוא מרצון". הדרישה גם עומדת בניגוד לפילוסופיית הסחר של 28 מדינות האיחוד האירופי כולה, המבוססת על עיקרון התנועה החופשית של טובין.
בחודש שעבר פטר הבית הלבן כמה משותפות הסחר שלו באופן זמני מהמכסים, כולל את האיחוד האירופי, שעומדים על 25% על פלדה מיובאת ו-10% על אלומיניום. נציב הסחר האמריקאי רוברט לייטיזר מנהל כעת משא ומתן עם מדינות שונות שמעוניינות בפטור קבוע מהמכסים. עד כה דרום קוריאה היא היחידה שקיבלה אותו, אחרי שהגיע להסכם חדש בנוגע למסחר הדו-צדדי שלה עם ארה"ב.
בעוד תקנות ארגון הסחר העולמי לוקחות בחשבון מדינות שצריכות לנקוט ב"אמצעי חירום" שכוללים מכסות יבוא למוצרים מסוימים, צעדים שכאלה הם נדירים, עליהם להיות זמניים, ויכולים להיות מאותגרים משפטית. האיחוד האירופי דורש פטור קבוע וללא תנאי מהמכסים האמריקאים.
ממשלת האיחוד טוענת שדרישתו של טראמפ לקצץ 90% מיצוא הפלדה והאלומיניום ביחס לשנתיים האחרונות אינה מתקבלת על הדעת, כך אומר דיפלומט שמקורב לנושא. הוא אמר שתגובתו של האיחוד תלויה בהיקף המכסות שמעליו יוצאו לפועל מכסי הענישה.