$
כלכלה ומדיניות

שאלות ותשובות

צפון קוריאה הרעבה יושבת על אוצרות בשווי 10 טריליון דולר

הפסגה ההיסטורית שקיימו שליטי צפון ודרום קוריאה עשויה להיות איתות לתחילתו של עידן כלכלי חדש באסיה. לחברות בינלאומיות ממתינות הזדמנויות השקעה מגוונות: ממרבצי זהב, ברזל ונחושת ועד תשתיות רעועות

תמר טוניק 08:3429.04.18

נשיאי צפון ודרום קוריאה, קים ג'ונג און ומון ג'יאה־אין קיימו פסגה היסטורית ביום שישי, העשויה להביא לקיצה מלחמה בת 68 שנים. אך בעוד הדיקטטור מצפון המיט על אזרחיו חרפת רעב כאשר הזרים את משאבי המדינה לפיתוח הרתעה גרעינית, השכנה מדרום, המונה 51.2 מיליון תושבים, פי שניים מהצפון, היא כלכלה פתוחה ומשגשגת המדורגת רביעית באסיה ו־11 בעולם. 

 

פעמוני השלום עשויים לבשר על עידן חדש לכלכלה האזורית והזדמנויות עצומות עבור משקיעים, אבל הדרך עוד ארוכה. "כלכליסט" ממפה את ההשלכות האפשריות של פגישת המנהיגים.

 

כלכלת דרום קוריאה צמחה למרות האיומים מצפון. מה צפוי עכשיו?

 

גם בצל הניסויים הגרעיניים של השכנה מצפון והאיומים במלחמה גרעינית שהוחלפו בין נשיא ארה"ב לשליט צפון קוריאה, כלכלתה של דרום קוריאה שמרה על יציבות, ועל פי הערכות ה־OECD תצמח בקצב של 3% עד סוף 2019. בינואר האחרון טיפס מדד בורסת קוריאה (KOSPI) לשיא חדש של 2,589.19 נקודות, זאת למרות הכרזת טראמפ כי הכפתור הגרעיני שלו גדול מזה של קים.

 

"היסטורית, כלכלת דרום קוריאה חסינה בפני האיומים הבטחוניים מצפון", אמר בכיר במכון פטרסון לכלכלה בינלאומית, מרקוס נולנד. אחרי שנים של חילופי איומים, המשקיעים הקוריאנים פשוט נוטים להתעלם מהמתיחות לאורך הגבול. "היקף המסחר בדרום ביום אחד משתווה להיקף המסחר השנתי בצפון", ציין.

 

בה בעת, כינון שלום בין הקוריאות יפתח הזדמנויות חדשות בפני תאגידי הענק של הדרום. זאת לאחר שבשנתיים האחרונות הם צמצמו את השקעותיהם בפרויקטים הממוקדים בצפון, בעקבות ההסלמה הבטחונית. נורמליזציה עשויה גם לשים קץ לתופעת "הנחת קוריאה", כלומר, שיערוך חסר של מחירי מניות בדרום בצל האפשרות להסלמה מצפון.

 

"מאז שצצה בתחילת השנה תקווה חדשה לשיפור היחסים, תאגידים התחילו לארגן מחדש את צוותיהם כדי להיערך להתפתחויות עתידיות", כך לפי ג'ונג סיואנג־ג'אנג, אנליסט בכיר במכון סג'ונג ללימודים אסטרטגיים, שאמר את הדברים ל"אינווסטור".

 

מה יש למשקיעים זרים לחפש בצפון קוריאה?

 

בראש ובראשונה, מרבצים עשירים של כ־200 סוגי מינרלים, ובהם ברזל, נחושת, זהב, אבץ וגרפיט בשווי כולל של 6־10 טריליון דולר, על פי הערכות מכוני מחקר בדרום קוריאה. "משקיעים צופים עתה כי צפון קוריאה תהפוך למדינה הבאה באזור צפון־מזרח אסיה שתרשום צמיחה כלכלית חזקה", אמר יאנג און־צ'ול, סגן נשיא מכון המחקר סג'ונג.

 

היעדר תשתיות במדינה המבודדת המונה 25.6 מיליון תושבים פותח גם הוא הזדמנויות עסקיות עצומות. כך, למשל, שיעור הדרכים הסלולות הוא 3% בלבד ומספר מנויי הסלולר, כ־3.2 מיליון. על פי דיווחים, חברות דרום קוריאניות הפעילות בתחומי הבנייה, הטלקומוניקציה והתחבורה, כמו SK Group, יונדאי וסמסונג תרות עתה באופן פעיל אחר הזדמנויות השקעה ויישענו גם על כוח העבודה הזול בצפון קוריאה, שם מרוויח פועל כ־3 דולרים בחודש בממוצע. "הסכם שלום בין שתי הקוריאות או קשרים כלכליים בין הצפון לארה"ב עשויים להביא לפריצת דרך עבור התאגידים, כלכלת דרום קוריאה והכלכלה העולמית", אמר לי בייאונג־סו מפירמת עורכי הדין הדרום־קוריאנית יון אנד יאנג.

 

צפון קוריאה תלויה בסין מבחינה כלכלית. כיצד יושפעו מכך שיחות השלום?

 

סין היא שותפתה הכלכלית הגדולה ביותר של צפון קוריאה ואחראית על יותר מ־90% מהסחר שלה. בצל הסנקציות הבינלאומיות, סין הגבילה אספקת נפט לצפון ואסרה על יבוא מוצרים מצפון קוריאה, כמו טקסטיל ומאכלי ים.

 

נכונותה להטיל סנקציות כלכליות על צפון קוריאה היתה ככל הנראה גורם מכריע בהחלטה של קים לשנות כיוון, כך לפי אנדרי לנקוב, מומחה ללימודי קוריאה באוניברסיטת קוקמין, בסיאול. עתה, כאשר וושינגטון ופיונגיאנג מתקדמות לשיחות, סין עשויה להסיר חלק מהסנקציות כדי לזכות שוב בהשפעה על הצפון.

 

על פי אנליסטים, יהיה זה בלתי אפשרי להתקדם לפירוק מנשק גרעיני ללא מעורבותה של סין, שכן היא זו שתעניק לפיונגיאנג את התמריצים הכלכליים ואת הביטחון הפוליטי שהיא זקוקה להם בתמורה. "עבור המחיר הנכון, צפון קוריאה תקדם פירוק מנשק גרעיני", אומר קים ג'ון־יונג, פרופסור באוניברסיטת הנדונג.

 

רכיב נוסף במשוואה הוא האגו של טראמפ. אף כי השיחות בין הצפון לארה"ב הן עדיין המפתח להמשך התהליך, יהיה זה חשוב לשתף צדדים נוספים, והנשיא טראמפ ישמח אם סין תהיה זו שתשלם את החשבון, כך לפי מון צ'ונג־אין, יועץ מיוחד לנשיא דרום קוריאה. "כך הוא יוכל לומר, 'עשיתי את זה מבלי לשלם סנט אחד'", הסביר.

 

התעשייה הבטחונית בארה"ב הרוויחה מרוחות המלחמה. מה יקרה עכשיו?

 

חילופי האיומים בין טראמפ לקים הזניקו את מדד התעשיות הבטחוניות בארה"ב ב־27% בשנה החולפת, לעומת עלייה של 12% שרשם מדד S&P 500.

 

ביום שישי, בעוד השווקים באסיה נשמו לרווחה, מדד התעשיות הבטחוניות נחלש ב־1.3% וחמש הגדולות בתחום מחקו כ־10.2 מיליארד דולר משוויין. כך, למשל, שווי השוק של לוקהיד מרטין נחתך ב־2.5% לכ־92 מיליארד דולר, נורת'רופ גרומן צנחה ב־3.4%, ג'נרל דיינמיקס ירדה ב־3.8% ואילו בואינג נחלשה ב־1% ל־200.2 מיליארד דולר.

 

להרגעת המתיחות תרם גם ביקורו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בוושינגטון בשבוע שעבר, שבמהלכו דנו הצדדים בהסכם הגרעין האיראני ובסוגיית צפון קוריאה. אולי בהשפעת עמיתו הצרפתי, טראמפ מיתן את הרטוריקה שלו כלפי שליט צפון קוריאה מ"איש טילים קטן" ל"מכובד" ו"פתוח". אם יימשך הטון החיובי, המניות הבטחוניות עשויות להמשיך ולשלם מחיר. בה בעת, יש לזכור כי מנהיגי צפון ודרום קוריאה חתמו ברוב טקס על הסכמי שלום גם ב־2000 וב־2007, אך אלה לא האריכו ימים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x