משטר ארדואן העביר חוק המטיל פיקוח וצנזורה על תוכן באינטרנט
הצנזורה על שידורי רדיו וטלוויזיה מתרחבת גם לרשת ומצמצמת עוד את חופש העיתונות המועט שעוד נותר בתקשורת במדינה
טורקיה, שכבר עתה נחשבת למדינה המובילה במעצר של עיתונאים, מצמצמת את חופש העיתונות המועט שעוד נותר בתקשורת הטורקית המוכה.
- ראש ממשלת טורקיה דורש חקירה בעקבות תפאורה במשחק כדורגל
- המשאל בטורקיה: כך כורך ארדואן בין התמיכה בו להמשך הצמיחה הכלכלית
- חפשו במקום אחר: טורקיה חוסמת מהבוקר את הגישה לוויקיפדיה
הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן מרחיב את הצנזורה האגרסיבית של ממשלתו ברדיו ובטלוויזיה, וכעת היא תכלול גם את האינטרנט במדינה. המהלך מגיע בדיוק כאשר המיליארדר הטורקי איידין דוגן החל בשיחות למכירת חברת התקשורת הפרטית הגדולה בטורקיה לקבוצה של נאמני ארדואן, ובכך מסיים שנים ארוכות של הטרדות נגדו מצד הרשויות.
ארדואן, שנמצא בשלטון כבר 15 שנה, מתכונן לבסס את שליטתו עם הבחירות הכלליות בשנה הבאה, שבהם יבוטל תפקיד ראש הממשלה וינציח למעשה שלטון יחיד.
מאז כישלון ההפיכה ב-2016, המנהיג של הכלכלה הגדולה ביותר במזרח התיכון ניהל את מעצרם של עשרות אלפים ממתנגדיו, ובכללם עובדים מכל ענפי הממשלה ודמויות מובילות בתקשורת, באקדמיה ובמערכת המשפט. אפילו מלכת היופי של טורקיה הודחה ונכלאה משום שמתחה ביקורת על ארדואן באינסטגרם. ביום ה' השבוע נכלאה שחקנית ונידונה למעצר של 10 חודשים בגין העלבת הנשיא מעל הבמה.
"הדבר מאוד דומה למודל הרוסי. סוכנויות התקשורת מקושרות לנשיא ועל אף שהממשל מסכים עם כמה יוצא דופן, הרי שהם נדחקו לשוליים". כך על פי אסלי איידונטאסבאס, הקונסול האירופי ליחסי חוץ.
המאמצים של טורקיה לשלוט במה ש-80 מיליון תושבי המדינה יכולים לראות על מסכי המחשבים והטלוויזיות שלהם, עלולים להשפיע על כמה מהשמות הגדולים בתקשורת האמריקאית. בין הנכסים שמבקש דוגן למכור הם הזרוע הטורקית של CNN וכן את העיתון היומי המוביל במדינה הורייט (Hurriyet), את הצהובון פוסטה (Posta).
באופן נפרד, חוק שהתקבל ביום ד' השבוע בידי הפרלמנט, מאפשר לכלב השמירה על המדיה, RTUK, לפקח על שידורי אונליין ומקנה לגוף את הסמכות לחסום תוכן הן חינמי והן בתשלום, כמו יוטיוב ונטפליקס.
חבר בוועד המנהל של RTUK, אילהאן טאסקי, שמונה בידי מפלגת האופוזיציה המובילה, אמר כי בשל הניסוח המעורפל בחקיקה, אנשים שהחוק כביכול לא נוגע להם עלולים למצוא עצמם בצרות בשל העלאת סרטונים לרשת ללא רשות. "אין דמוקרטיה שבה הממשלה יכולה להחליט במה יצפו מבוגרים", אמר לבלומברג בראיון טלפוני.
"לא חופשייה"
רשת האלק טי וי (HalkTV), המופעלת בידי מפלגת האופוזיציה המובילה וכן מהדורת החדשות הלילית של פוקס הפופולרית והמבקרת הגדולה ביותר של ארדואן בתקשורת הטורקית, נותרו לא מושפעות מהצנזורה, אולם אלו רק דוגמאות יוצאות דופן.
עד כה, אלפי אנשים הובאו לדין בשל העלבת הנשיא, ובכלל זה מנהיגים של עיתוני האופוזיציה המובילים, שנכלאו, או העומדים למשפט. הממשלה הורתה על סגירתן של עשרות סוכנויות תקשורת כורדיות במדינה, ואתר אהוואל (Ahaval) הפועל מלונדון נחסם בתוך חדשים ספורים.
טורקיה גם חוסמת גישה לאתרים כגון יוטיוב, פייסבוק וטוויטר וכן שירותי רשת פרטיים (VPN) המאפשרים למשתמשים להסוות את זהותם. וויקפידיה כבר חסומה בטורקיה קרוב לשנה.
מסיבות אלו, ארגון לחופש העיתונות מוושינגטון פרידום האוס (Freedom House) הוריד את דירוגה של טורקיה לראשונה מ"חופשיה למחצה" ל"לא חופשיה".