$
כלכלה ומדיניות

שדה הגז הגדול במזה"ת יקדם את מצרים לעצמאות אנרגטית

שנתיים לאחר גילויו של שדה זוהור בשיתוף עם Eni האיטלקית, תתחיל מצרים בהפקה ניסיונית לקראת עצמאות בתחום הגז. תנופה נוספת לכלכלה המצרית: הלוואה רוסית של 20 מיליארד דולר לכור גרעיני שיאפשר גיוון במקורות האנרגיה

דורון פסקין 22:5311.12.17

בימים הקרובים תתקדם מצרים באופן משמעותי לקראת עצמאות בתחום הגז, העשויה להיכנס לתוקפה כבר בשנה הבאה או לכל המאוחר ב־2019. שר הנפט המצרי טארק אלמולא הודיע השבוע כי הפקה ניסיונית משדה הגז הענק זוהור תחל כבר בימים הקרובים. לקראת הפיילוט מצרים כבר החלה לבדוק את תקינות רשת הצינורות שדרכם הגז אמור לזרום.

 

 

על פי אלמולא, השלב הראשון בפיתוח השדה שהתגלה ב־2015 יסתיים עד מחצית 2018. במקביל, תתבצע העלאה הדרגתית בתפוקה. המצרים מעריכים כי השדה יפיק כ־10 מיליון מ"ק של גז ביום עד סוף השנה הנוכחית. לקראת סוף 2019, אז צפויה הפעלה מסחרית מלאה של השדה, מצרים שואפת להפיק ממנו כ־76 מיליון מ"ק ביום.

אלמולא הצהיר כי מאז נחתם ההסכם עם החברה האיטלקית Eni ב־2014, שהוביל בסופו של דבר לגילויו של זוהור, הושלמו כבר יותר מ־90% מעבודות הפיתוח. היקף ההשקעה בפיתוח הפרויקט מוערך ב־12 מיליארד דולר עם צפי ל־4 מיליארד דולר נוספים במהלך תקופת ההסכם שיתפרס על פני 35 שנה.

 

גז בדלתא של הנילוס

 

הניסוי הקרוב יצוין בטקס רשמי בהשתתפות בכירים. זאת כדי להדגיש את החשיבות הלאומית של הפרויקט בתקופה שבה קרנו של הנשיא עבדאל־פתאח א־סיסי דועכת לנוכח רצף של פיגועי טרור קשים. השלטון המצרי שולח איתות לקהילת המשקיעים הבינלאומית, וגם לציבור המצרי, כי שדה זוהור יכול להוות נקודת מפנה כלכלית עבור המדינה. זאת משום שמעבר לביטול התלות בגז מיובא, בכמות של 30 מיליון מ"ק ביום, המכבידה על קופת המדינה, מצרים תוכל לייצא בעתיד את עודפי הגז. בכך מצרים מקווה לעלות על מסלול של התאוששות כלכלית אחרי שש שנים קשות.

 

בה בעת, התנופה בתחום הגז הטבעי במצרים אינה מתמצה אך ורק בזוהור. בימים אלה מתבצעות עבודות פיתוח של עוד שני פרויקטים משמעותיים. האחד הוא פרויקט צפון אלכסנדריה של BP הנמצא כ־65 ק"מ מחופי מצרים בעומק הנע בין 350 ל־850 מטר. ההשקעה בפרויקט, הכולל חמישה שדות, נאמדת ב־11 מיליארד דולר. הפרויקט השני שבו תולים המצרים תקוות הוא שדה אל־נוורס בדלתא של הנילוס, אשר בדומה לצפון אלכסנדריה, התפוקה בו צפויה להגיע ליותר ממיליארד רגל מעוקבת ביום.

 

במקביל להתפתחויות בתחום הגז, יצאה מצרים מגדרה היום בשל ביקורו בקהיר של מי שמצטייר בעיני רבים בעולם הערבי כבוס החדש של המזרח התיכון, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הנשיא הרוסי התקבל בכבוד של מלכים, כיאה למי שהמצרים חפצים ביקרו. המעורבות הרוסית הגוברת באזור מתבטאת לא רק במישור הפוליטי, אלא גם במישור הכלכלי־מסחרי.

 

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א־סיסי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין, היום בקהיר נשיא מצרים עבד אל-פתאח א־סיסי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין, היום בקהיר צילום: אי פי איי

הרוסים יבנו את הכור

 

העיתוי הנוכחי, כאשר מדינות ערב זועמות על החלטת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בעניין ירושלים, מסייע לפוטין להעמיק את דריסת הרגל שלו באזור, בוודאי במצרים.

בהיבט הכלכלי יתמקד הביקור בהסכם להקמת כור גרעיני במצרים בהשקעה רוסית. כ־20 מיליארד דולר הנדרשים להקמת הכור יגיעו מהלוואה רוסית למצרים, כאשר עם תום הפרויקט מצרים תתחיל לפרוע את חובה בריבית שנתית של 3%. מי שתבצע את הפרויקט במצרים היא החברה הממשלתית הרוסית רוסאטום, שהחלה במגעים עם הממשלה בקהיר כבר לפני יותר משלוש שנים, אך רק עתה הם הבשילו להסכם. לפי ממשלת מצרים, הכור הגרעיני שיוקם הוא חלק מהמאמצים שהיא נוקטת לגיוון מקורות האנרגיה. זאת לאחר שבשלושת העשורים האחרונים נרשם זינוק בביקושים לחשמל במשק.

 

הזווית הישראלית: הצלחה בקידוחי הניסיון תסכן את ההבנות של לוויתן ותמר עם המצרים

 

הפוטנציאל להימצאות גז בשדה זוהור התגלה באוגוסט 2015, אז דיווחה Eni האיטלקית על "סופר מאגר" עם תכולה משוערת של כ־30 טריליון רגל מעוקב (850 מיליארד מ"ק).

 

לשם השוואה, כמות הגז המדוברת גדולה בכ־40% משטח מאגר לוויתן או לחילופין כמות גז טבעי שמספיקה לצריכה הישראלית לאורך 80 שנה, אם מסתמכים על הצריכה של 2017.

 

לאחר התגלית Eni התחייבה לכך שעד סוף 2017 זוהור יהפוך למסחרי ברמה מלאה. קיומם של מבחני ההפקה רק כעת מעיד שלוחות הזמנים רחוקים מלהיות קשיחים. גם אם קידוחי הניסיון יצביעו על כך שתכולת הגז בזוהור היא אכן כפי ששיערו, עדיין יידרש חיבור לצנרת הולכה, פעולה שתצריך השקעה נוספת וחודשים נוספים של המתנה.

 

ואולם, העבודות על שדה זוהור מקדימות בכשנתיים את פיתוח מאגר לוויתן ובכשלוש שנים את פיתוח מאגרי כריש ותנין. לאחר וידוא פוטנציאל ההפקה שם, יוכלו בעלי המאגרים המקומיים, לרבות מאגר תמר שכבר פעיל ממרץ 2013, לדעת עד כמה הצטמצם הסיכוי שלהם לייצא גז למצרים. לתחילת העבודות בשדה זוהור עלולה להיות תוצאה קשה עבור לוויתן, כיוון שהביקוש המצרי לגז ממנו עלול להתכווץ בעקבות הפקת גז טבעי בכמויות גדולות ממש מול חופי מצרים. כזכור, שותפות לווייתן ושותפות תמר מחזיקות במזכרי הבנות בהיקף ענק של כ־35 מיליון דולר למכירת גז למצרים, שנחתמו לפני כשלוש שנים וחצי. אחד מהמזכרים אף נחתם מול Eni עצמה.

ליאור גוטמן

 

דורון פסקין הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x