$
המזרח התיכון

הפיגוע בסיני מעיב על הישגיו הכלכליים של הנשיא א־סיסי

מתקפת הטרור חסרת התקדים, שבה נהרגו יותר מ-300 אזרחים, הגיעה כ־4 חודשים לפני הבחירות לנשיאות ונועדה לפגוע בתדמית של א־סיסי בדיוק כאשר הרפורמות שהוביל במשק התחילו לשאת פרי. קרן המטבע הבינלאומית העניקה למצרים הלוואה של 12 מיליארד דולר הקיץ

דורון פסקין 21:0825.11.17

מצרים מנסה להתאושש מהפיגוע החמור בתולדותיה שקטל לפחות 300 בני אדם ופצע למעלה מ־100. הפיגוע התרחש במסגד א־רודה דרומית מערבית לאלעריש שבצפון סיני בצהרי יום שישי ובוצע על ידי ארגון אנסאר בית אלמקדס המסונף לדאעש.

 

הפיגוע הרצחני מהווה עליית מדרגה נוספת עבור דאעש בסיני, שלראשונה ביצע פעולה נגד מתפללים מוסלמים. עד כה פעל הארגון בסיני כנגד נוצרים, כוחות הביטחון, בנקים וסמלי מדינה אך לא כנגד מסגדים. המטרה שנבחרה לא הייתה מקרית — מסגד של הזרם הסופי באיסלאם, שארגוני הג'יהאד מחשיבים כסטייה מדרכה הנכונה של הדת. 

המסגד שבו התרחשה מתקפת הטרור בסיני המסגד שבו התרחשה מתקפת הטרור בסיני צילום: אי פי איי

 

הפיגוע הקטלני מדגיש שוב את חולשתו של שלטון הנשיא עבדאלפתאח א־סיסי בתחום הביטחוני בוודאי כשמדובר בסיני. הקטל בסיני וההד התקשורתי העולמי שקיבל הם מכה נוספת ליוקרתו של א־סיסי שמקפיד לטפח תדמית של "מר ביטחון". העיתוי, כארבעה חודשים לפני הבחירות הכלליות במצרים, ודווקא כאשר הנשיא יכול להצביע על הישגים מסוימים עבור הציבור המצרי בדמות שיפור בנתונים המקרו־כלכליים, גם כן אינו מקרי.

 

המתקפה ביום שישי והיעד שלה היא בין השאר תולדה של המאבקים הפנימיים בין הארגונים הג'יהאדיסטים בסיני. בשבועות האחרונים הזהירו מומחים במצרים מהפיכתו של סיני לשדה קרב בין תומכי אלקאעידה לבין תומכי דאעש. זה קרה אחרי שארגון ג'ונד אלאיסלאם, המסונף לאלקאעידה בסיני הודיע על פרישתו מהברית עם אנסאר בית אלמקדס. שני הארגונים חלוקים על מטרות התקפות הטרור שלהם. אנשי אלקאעידה מעדיפים להתמקד באנשי ביטחון בכירים בעוד דאעש אינו בוחל בפגיעה באזרחים. עתה מתברר שמי שמשלם את המחיר על התחרות המתחדשת בין שני ארגוני הטרור הג'יהאדיסטים הם תושבי סיני.

 

הטבח במסגד מבטא גם את חוסר היכולת של הצבא המצרי להכריע צבאית את הג'יהאדיסטים בסיני. לפי הערכות, ארגון אנסאר בית אלמקדס מונה כ־1500 טרוריסטים, מתוכם למעלה מ־100 פורשים מהזרוע הצבאית של חמאס שעברו הקצנה והסתתנו דרך מנהרות רפיח לסיני. בשנים האחרונות הצליח הארגון להרחיב את מאגר המתנדבים שלו גם מעבר לצעירי סיני וזאת באמצעות הרשתות החברתיות ורשת סייענים ומגייסים בכל רחבי מצרים.

 

ניתן ללמוד הרבה על דפוסי המימון והגיוס של הארגון באמצעות מידע שהשיגו ארגוני הביון המצריים במהלך חקירות פעילים שבוצעו במהלך השנים האחרונות ופורסמו בתקשורת הערבית. אף שלשלטונות המצרים נוח להאשים גורמי חוץ בליבוי הטרור במדינה, מהחקירות עולה כי המימון לפיגועים הגדולים שאירעו במצרים בשנתיים האחרונות הגיע מתוך מצרים. כך למשל, פעיל בכיר שהיה חלק מההכנות לפיגועים בשלוש כנסיות במצרים – בעבאסיה, בטנטא ובאלכסנדריה – גילה כי המימון להתקפות הושג מתרומות של אזרחים פשוטים במסגדים באזורים הכפריים של מחוז קנא. התורמים לא ידעו לאן הכסף הולך והוא שימש בסופו של דבר את אנשי דאעש לרכוש חומרי נפץ ורובים ששימשו את חוליות הטרור.

 

החקירות גילו גם כי מתחת לאפם של שלטונות הביטחון המצריים פועלים מחנות אימון מאולתרים בשיח' זוויד שבצפון סיני, שם עוברים המצטרפים החדשים לארגונים הכשרה צבאית. כמו כן, המבריחים הפועלים בסיני מסייעים רבות לארגונים הג'יהאדיסטים בהברחת אמצעי לחימה, כספים ומגויסים.

 

לפי קרן המטבע הבינלאומית, הרפורמות הכלכליות שהנהיג א־סיסי בתמורה להלוואות בהיקף 12 מיליארד דולר צפויות להביא לצמיחה של 4.1% בתמ"ג השנה ו־4.5% ב־2018. בין היתר, ביטלה הממשלה שורה של סובסידיות וכן את שער החליפין המלאכותי של הלירה המצרית. אבל עם הבחירות המתקרבות נראה כי ארגוני הטרור יגבירו מאמציהם לקעקע את אמון הבוחרים המצרים בשלטון הנוכחית ואת ההישגים הכלכליים האחרונים.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x