קריסת עסקיו של סעד אל־חרירי סללה לסעודים דרך להדחתו
ראש ממשלת לבנון נחת בצרפת בשעה שבארצו עוד לא נרגעו מהתפטרותו לפני שבועיים. כעת מתברר שסכסוך על מיליארדי דולרים בין בית המלוכה הסעודי וחברת הבנייה של אל־חרירי שיחק תפקיד מרכזי לא פחות מקשריו עם חיזבאללה
הגעתו של ראש ממשלת לבנון המתפטר, סעד אל־חרירי, מריאד בירת סעודיה לפריז אתמול (שבת) בבוקר אינה מסיימת את הסאגה שהחלה לפני כשבועיים ומסעירה את המזרח התיכון.
- החוק הקובע מהו הגבול הימי הכלכלי של ישראל עבר בקריאה ראשונה
- לפני ההתפטרות: סוכל ניסיון התנקשות בראש ממשלת לבנון
- דרמה בלבנון: רה"מ התפטר מסעודיה ותקף - "איפה שאיראן נמצאת יש מלחמה"
נסיבות ההתפטרות של אל־חרירי עדיין לא ברורות: בשעה שהסעודים ואל־חרירי עצמו מכחישים בנמרצות דיווחים על מעצר בית ולחץ שהביא להתפטרותו, בלבנון משוכנעים שראש הממשלה הוחזק כבן ערובה בריאד.
לצד הדיווחים כי שיתוף הפעולה הפוליטי של אל־חרירי עם חיזבאללה הוא שהביאו את הסעודים ללחוץ עליו להתפטר, הולכת ומתחזקת בימים האחרונים סברה לפיה המתיחות בין אל־חרירי לסעודים נובעת דווקא ממחלוקת על מיליארדי דולרים בין משפחת א־סעוד למשפחת אל־חרירי.
הנסיך מוחמד בן סלמאן שבדיוק ביום הגעתו של אל־חרירי לריאד בשבת לפני שבועיים הכריז על מעצר בכירים באשמת שחיתות החליט ככל הנראה לנסות לסיים גם את הפרשייה הזו בדרכו שלו.
הצרות של סעד אל־חרירי מול הסעודים החלו לפני כשנתיים, כשהממשלה בריאד הכריזה על צעדי צנע בשל ירידת מחירי הנפט. כחלק מהמהלך הוקפאו עשרות פרויקטי בנייה ממשלתיים. בכך חרצה סעודיה את דינן של החברות הקבלניות המובילות בממלכה, שנהנו מתקציבי ענק ממשלתיים.
בסירה של משפחת בן לאדן
מי ששילמו את המחיר הכבד ביותר היו חברת בן לאדן שבעליה נעצר לפני כשבועיים בחשד לשחיתות וקבוצת אוג'יה סעודיה שבבעלות משפחת אל־חרירי. אוג'יה הוקמה בשנות ה־70 על ידי רפיק אל־חרירי, אביו של סעד וראש ממשלת לבנון לשעבר שלפי החשד נרצח ביוזמת המשטר הסורי ב־2005. אל־חרירי האב הצליח להרשים את המלך פהד בבניית מלון פאר בעיר טאיפ בתוך מספר חודשים ובכך החלו קשריו העסקיים עם בית המלוכה הסעודי. בשנת 1978 אף קיבל אל־חרירי אזרחות סעודית.
סגירת ברז התקציבים הממשלתיים בשנת 2015 אילצה את אוג'יה לפטר כ־56 אלף עובדים סעודים וזרים ולהפסיק לשלם משכורות. התלונות של העובדים המפוטרים נמשכות כבר שנתיים אבל עד כה השלטונות בסעודיה לא פעלו בנושא. העובדים פעלו גם בזירה המשפטית: בצרפת הוגשה תביעה נגד אוג'יה על ידי עובדים שלא קיבלו משכורות בשווי כולל של כ־15 מיליון יורו.
לא רצה שותפים
לפי דיווחים בלתי רשמיים, חובותיה של אוג'יה לבנקים הסעודים נאמדים בלפחות 15 מיליארד ריאל (כ־4 מיליארד דולר). מה שהגדיש את הסאה מבחינת הסעודים היה סירובו העקבי של אל־חרירי בשנים האחרונות להכניס שותפים לאוג'יה כדי לנסות למנוע את קריסתה, מה שאכן הוכרז באופן רשמי בספטמבר האחרון.
אל־חרירי עצמו ניסה להיחלץ ממצוקתו הכספית על ידי מכירת אחזקות שהיו לו בגופים עסקיים ערביים מובילים דוגמת הבנק הערבי, אך גם זה לא עזר. אוג'יה עצמה המתנערת מהאחריות להתמוטטותה ולאי־תשלום החובות וטוענת כי הממשלה הסעודית חייבת לה סכום של כ־40 מיליארד ריאל (כ־10.5 מיליארד דולר) על פרויקטים שבוצעו בעבר. לפי אוג'יה, הממשלה נמנעת מלהעביר לה את הסכום הזה למרות פניות חוזרות ונשנות.
הכותב הוא מנהל קונקורד המזה"ת