$
כלכלה ומדיניות

ונצואלה בחדלות פירעון. מה יקרה עכשיו

לאחר הכרזת S&P על המדינה כחדלת פירעון, השבוע התבשרה ונצואלה בחדשות טובות כשרוסיה הסכימה לפרוס לה חוב של 3 מיליארד דולר למשך עשור, מה שיאפשר למדינה המרוששת להגביר ייבוא של מוצרים חיוניים

שירות כלכליסט 18:1016.11.17

כלכלת ונצואלה מידרדרת כבר שנים. האזרחים עומדים בתורים ארוכים כדי לקנות מזון ומוצרים אחרים; בתי החולים חסרים ציוד בסיסי ותרופות.

לפי קרן המטבע העולמית, האינפלציה במדינה הגיעה השנה ל-650% ועומדת להגיע ל- 2,300% ב-2018. המצב גרוע עד כדי כך שהאזרח הממוצע איבד כמעט 9 ק"ג ממשקלו בשנה האחרונה כתוצאה מרעב. בחודש האחרון המצב הגיע לשפל חדש.

 

לפני שבוע הזמין נשיא ונצואלה ניקולס מדורו משקיעים למדינה, כדי לדון עם הוועדה הממשלתית שאחראית על ארגון החוב מחדש. אותם משקיעים דיווחו שהפגישה הייתה קצרה, ושמעבר לשוקולד לא הוצע להם שוב דבר קונקרטי.

 

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו נשיא ונצואלה ניקולס מדורו צילום: רויטרס

 

ביום שני האחרון כשלה ונצואלה לעמוד בתשלום של כ-200 מיליון דולר שלוותה. בתגובה הודיעה סוכנות דירוג האשראי S&P המדינה נמצאת ב"חדלות פירעון סלקטיבית". מומחים חוששים שזהו הסימן הראשון לכך שכלכלתה החלשה של ונצואלה קרובה מאוד לקריסה. "זהו הטפטוף הראשון שמבשר על סערה גדולה," אמר לניו יורק טיימס חוזה ואלרה, עו"ד בינלאומי לענייני אנרגיה. "המדינה כולה בפשיטת רגל."

 

אך ביום רביעי זרקה רוסיה חבל הצלה לבת בריתה. מוסקבה הסכימה לפרוס חוב של 3 מיליארד דולר למשך עשור, עם תשלומים מינימליים שישולמו בשש השנים הראשונות. פקידים ונצואליאניים אמרו שההסכם מאפשר להם להגביר ייבוא של מוצרים חיוניים מרוסיה, כולל חיטה.

 

אלה היו חדשות טובות למדינה המרוששת, וסימן לכך שהממשלה תוכל אולי למצוא דרך להחזיר את מה שהיא חייבת. אבל זה לא יהיה פשוט, במיוחד במדינה שסובלת ממשבר פוליטי חריף לצד הקריסה הכלכלית.

 

לפי הניו יורק טיימס, ערך האג"ח הממשלתיות צנח בחודשים האחרונים, והקונים המסורתיים שלהן הוחלפו ע"י משקיעים שמתמחים בחובות של מדינות על סף פשיטת רגל.

 

סופרמרקט ריק בוונצואלה סופרמרקט ריק בוונצואלה צילום: רויטרס

 

ממשלת ונצואלה האשימה במצב הכלכלי העגום של המדינה את "המלחמה הכלכלית" שמובילה ארה"ב ואת מחירי הנפט הנמוכים. עם זאת, מומחים מאמינים שהסיבות למצב מורכבות יותר. המדינה ניהלה את הכנסותיה מנפט בצורה שגויה, ומאמציו של הנשיא המנוח הוגו צ'אבס להלאים את הכלכלה ולספק שירותים סוציאליים נרחבים לעניים לא היו ברי-קיימא.

 

כיום חייבת המדינה כ-140 מיליארד דולר לנושיה, בעוד לבנק המרכזי שלה יש עתודות של 9.6 מיליארד בלבד. אף אחד לא יודע מה עומד לקרות כעת.

 

בטווח הקצר, חדלות פירעון יכולה דווקא לחזק את מדורו, אשר יוכל לרכוש מזון ותרופות בכסף שאחרת היה מחזיר לנושים. תסריט כזה עשוי אולי לעזור לו להיבחר מחדש לתפקיד הנשיא, במיוחד בעת שהאופוזיציה במדינה נמצאת במצב של כאוס.

 

עם זאת, מומחים מזהירים שבטווח הארוך, חדלות פירעון תהיה הרבה יותר יקרה עבור המדינה. כדי להבטיח החזרי חובות, סביר שהמשקיעים ישימו יהבם על חברת הנפט הלאומית, Petroleos de Venzuela. הם עשויים להחרים מאגרי נפט, מה שיגזול מהמדינה את מקור ההכנסה העיקרי שלה.

 

"אם תעשיית הנפט תיחסם, ונצואלה לא תרוויח כסף בכלל," אמר ל-BBC האנליסט לואיס וינסנט לאון. "ואם לא תהיה למדינה הכנסה, גם לא יהיה לה מה לאכול."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x