לקראת חדלות פירעון? ונצואלה הכריזה על תוכנית למיחזור חובותיה
הנשיא מאדורו אמנם התחייב לעמוד בתשלום החובות, כולל אג"ח בסך 1.1 מיליארד דולר שמועד פירעונן חל אתמול, אך לא ברור כיצד המדינה תבצע את מיחזור החובות או תשיג מימון מחדש
- "ונצואלה בדרך לפשיטת רגל בשנה הבאה"
- 3 סיבות למשבר הכלכלי החמור בוונצואלה
- הטלטלה בוונצואלה: ארה"ב הטילה סנקציות על הנשיא
נשיא המדינה ניקולס מאדורו התחייב לעמוד בתשלום 1.1 מיליארד דולר על האג"ח הממשלתי שמועד פירעונן חל אתמול, אולם בו בזמן מינה ועדה שתדוק את "מיחזורם של כל התשלומים העתידיים" באופן שיספק את צרכי האזרחים.
אולם לוונצואלה אין יותר מדי אפשרויות לעשות זאת משום שהסנקציות שהוטלו עליה מצד ארה"ב אוסרות על בנקים אמריקאים להשתתף ואף לדון בהסכמים מסוג זה עמה. על כן הדרך האפשרית היחידה עבור מאדורו להקל בתשלומי החוב היא לעכבם באופן חד צדדי. "אני ממנה ועדה נשיאותית מיוחדת בראשותו של סגן הנשיא טארק אל-איסאמי במטרה להתחיל במיחזור ובמימון מחודש של כל חובותיה החיצוניים של ונצואלה ולהתחיל להילחם ברדיפה הפיננסית נגדה", אמר מאדורו בנאום טלוויזיוני.
איך ניתן לבצע את המהלך?
לממשלת ונצואלה ולחברות הממשלתיות שלה יש אג"ח בהיקף של כ-49 מיליארד דולר הכפופות לחוקי מדינת ניו יורק - כך על פי קרן "טורינו קפיטל" (Torino Capital) בניו יורק.
הממשלה וחברת הנפט הממלכתית PDVSA חייבות לשלם עד סוף השנה חובות בסך של כ-1.6 מיליארד דולר, כולל תשלומי ריבית דחויים, וכן עוד 9 מיליארד דולר לפירעונן אג"ח ב-2018. מועד התשלום הבא של PDVSA הוא עבור פירעון אג"ח בסך 81 מיליון דולר שהיה אמור להיות ב-12 באוקטובר, אולם החברה דחתה תשלום זה במסגרת תקופת חסד בת 30 יום. אי תשלום חוב זה יפעיל חדלות פירעון, אומרים בשוקי ההון, מהלך שבתורו ירתיע משקיעים מלעשות עסקים עם המדינה, שגם כך מתמודדת עם מחסור מחמיר במזון ובתרופות. בנוסף, היעדר השקעות יפגע בתעשיית הנפט החשובה למדינה.
מאדורו הצליח לפתיע רבים כששמר על החזרי חוב לאחר הצניחה במחירי הנפט ב-2014, וזאת באמצעות הטיית הכספים מיבוא מזון ותרופות אל משקיעי וול סטריט.
PDVSA ניהלה מגעים לגבי מחזור חובה ב-2016, אולם האפשרות הורדה מהשולחן לאחר שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הטיל סנקציות על ונצואלה. נראה כי הצהרתו של מאדורו אתמול התמיהה את המשקיעים, שכן מחד גיסא לא הכריז במפורש על חדלות פירעון ומאידך גיסא – לא התווה תוכנית ברורה להקלת נטל החוב.
"הוא לא ממש אמר שהוא לא ישלם, כך שאין פה חדלות פירעון", אומר אלחנדרו גריסטאני, מחברת הייעוץ "אקונליטיקה" (Ecoanalitica ) בקראקס, "עם זאת, באווירה הנוכחית אין למאדורו דרך למחזר חוב או לבצע מימון מחדש כפי שהודיע היום".