$
המזרח התיכון

מטוויטר ועד סיטיגרופ: ממלכת ההשקעות של בן טלאל בסכנה

הטיהור הפוליטי שיזם יורש העצר הסעודי הגיע גם לאיש העשיר בעולם הערבי, אלווליד בן טלאל, שנעצר בחשד לשחיתות. עוצמתו הכלכלית של הנסיך הטייקון, שמחזיק באימפריית הייטק ונדל"ן, נתפסה כאיום על הרפורמה שמתכנן בית המלוכה במשק הסעודי

דורון פסקין 11:0206.11.17

סוף השבוע האחרון נפתח בערב הסעודית עם רעש אדמה קל, הקדמה לרעידת האדמה העוצמתית שפקדה את הממלכה שלשום בערב.

 

 

האירועים החלו עם יירוט טיל שירו המורדים החות'ים, בני החסות האיראנים בתימן, לעבר הבירה ריאד, ואשר עורר גל שמועות על עימותים צבאיים פנימיים.

 

אבל הפיצוץ הזה היה קטן, לעומת מה שהתרחש עם פרסום צווים מלכותיים חדשים על ידי המלך סלמאן.

 

מבחינה פוליטית, גולת הכותרת היתה פיטורי הנסיך מתעב בן עבדאללה, בנו של המלך הקודם, שעמד בראש המשמר הלאומי - גוף צבאי חזק המורכב מבני השבטים, שנאמנותם נתונה בראש ובראשונה לעומד בראשם. בן עבדאללה נחשב לנסיך אהוד ובחודשים האחרונים הסתמן כמתנגד בולט למסע המהיר של הנסיך מוחמד בן סלמאן (32) לעמדת יורש העצר. עם הדחתו של מתעב השלים בן סלמאן (מב"ס) את ההשתלטות על כל מנגנוני הביטחון של הממלכה, ובכך נטרל איום פנימי ממנו חשש בדרכו לבסס את מעמדו כשליט הבא של סעודיה.

הנסיך מוחמד בן סלמאן. מנטרל איומים פנימיים הנסיך מוחמד בן סלמאן. מנטרל איומים פנימיים צילום: בלומברג

 

 

אבל כדי לרכך את הביקורת לסילוקו של בן עבדאללה, הכריז המלך גם על הקמת גוף חדש למלחמה בשחיתות ומעצר בעוון שחיתות של בכירים, כולל נסיכים, שרים ואנשי עסקים. אלה הובלו למלון ריץ קרלטון בריאד, שהפך למתקן כליאה. גם נמל התעופה למטוסים פרטיים נסגר, כדי למנוע בריחתם של בעלי הממון. אם לשפוט לפי הרשתות החברתיות, המעצרים התקבלו בהתלהבות על ידי הציבור הסעודי והוכתרו כמהפכת ה־4 בנובמבר שאותה ביצע המלך למען העם כנגד מי שניסו להניח ידיהם על המשאבים הציבוריים.

 

הופעות בתקשורת המערבית

 

רשימת העצורים, המונה 11 נסיכים ו־38 בכירים בעבר ובהווה, נבחרה בקפידה. כל מי שבעיני מב"ס נחשב לאיום פוטנציאלי או מכשול בדרך לכס המלוכה, או מי שסומן כשנוא הציבור, נלקח לחקירה בעוון שחיתות או הלבנת כספים.

 

הדמות הבולטת ביותר הוא איש העסקים הנסיך אלווליד בן טלאל, בן משפחת המלוכה שנחשב לאיש העשיר ביותר בעולם הערבי, ומואשם עתה בהלבנת כספים. מעצרו התקבל בהפתעה מסוימת בקרב הציבור הסעודי. על פי דיווחים לא רשמיים, בן טלאל לא היה מרוצה מהדחתו של יורש העצר הקודם מוחמד בן נאיף באוגוסט, וביקש כי, לכל הפחות, יופסק מעצר הבית שהוטל עליו. דרישה זו, בשילוב העוצמה הכלכלית שריכז, הספיקו כנראה למב"ס כדי לחרוץ את דינו.

 

בן טלאל, טייקון בינלאומי העומד בראש חברת ההשקעות קינגדום הולדינג, עלה על המפה בתחילת שנות ה־90 עם כניסתו לסיטיגרופ. מאז התרחב תיק ההשקעות שלו, בין השאר, לטוויטר, ניוז קורפ, אתר הקניות הסיני JD.com, אפל ורשתות בתי המלון פור סיזנס, רוטאנה ואקור. בבעלותו גם אחזקות במלון סאבוי בלונדון ופלאזה ניו יורק.

בן טלאל, המדורג 50 ברשימת עשירי עולם של בלומברג עם הון מוערך של 19 מיליארד דולר, מנהל אורח חיים ראוותני ומחזיק בארמון שיש בן 420 חדרים בריאד, מטוס בואינג פרטי ובו כס מלכות ושולחן אוכל ל־14 אנשים ונחלה ובה בתים, אגמים מלאכותיים וגן חיות. בן טלאל מרבה להופיע בתקשורת המערבית ונודע בתמיכתו בזכויות נשים.

 

 

המאמינים בתיאוריות קונספירציה, וכאלה יש רבים בסעודיה, סבורים כי חרץ את דינו לאחר העימות המתוקשר שלו עם דונלד טראמפ במהלך מסע הבחירות לנשיאות. לאחר שחילץ את טראמפ פעמיים מפשיטת רגל בשנות ה־90, כאשר רכש ממנו יאכטה פרטית ואת חלקו בפלאזה בניו יורק, הרי שבמהלך המרוץ לנשיאות כינה אותו "בושה לאמריקה". טראמפ לא הבליג וכינה אותו "נסיך דביל" בטוויטר. מאז שנצחונו של טראמפ התקבל בברכה בארמון המלוכה, בן טלאל חי על זמן שאול, כך סבורים רבים בסעודיה.

 

התביעה לשים קץ לשחיתות אינה חדשה, אך היא הועצמה באמצעות הרשתות החברתיות. כך, למשל, משפט שהפך ויראלי בטוויטר אתמול היה התבטאות מהעבר של שר העבודה המנוח ע'אזי גוסייבי, לפיה "לו כל ריאל שנכנס לקופת המדינה הופנה למקום הנכון, עמודי התאורה ברחובות היו מזהב".

 

הדרישה למאבק בשחיתות, גם בקרב בני משפחת סעוד, הופיעה בקביעות במקום גבוה בראש רשימת התביעות של מארגני מחאה מקוונת כנגד השלטונות בחודשים האחרונים. אף שלא יצאה מגבולות המקלדת, המחאה האחרונה, ב־15 בספטמבר, זכתה לתהודה בינלאומית שעוררה דאגה בקרב צוותו של מב"ס. עוד לפני חצי שנה הבטיח יורש העצר כי לא יגלה רחמים כלפי כל מי שנחשד בשחיתות, בין אם נסיך או שר. עתה הוא נתפס כמי שלא רק דיבר כי אם גם פעל, מה שרבים לפניו לא העזו, בוודאי לא כלפי נסיכים אחרים.

 

בניגוד לבן טלאל, המעצרים האחרים עוררו גל שמחה בציבור הסעודי. כך, למשל, במקרה של איש העסקים סאלח כאמל (76) שהונו מוערך ב־2.2 מיליארד דולר. כאמל, מייסד חברת ההשקעות דלה אלברכה, הפך דוגמה ומשל לשחיתות. בין השאר, לפני מספר שנים נחשף כי השתלט על שטחים ציבוריים וצירף אותם לאחוזתו בג'דה. כאמל סירב לשלם את הקנס שהושת עליו, ועד אתמול פעל ללא הפרעה.

 

12% אבטלה ומשבר דיור

 

עצור בולט נוסף הוא שר האוצר לשעבר אברהים אלעסאף, אשר לפי דיווחים נכלא בעוון שחיתות. אלעסאף, שזכה להערכה רבה, מתח באחרונה ביקורת בחדרי חדרים, כלפי מדיניותו הכלכלית של בן סלמאן. לביקורת זו שותפים לא מעט מבני משפחת המלוכה, זאת על רקע 12% אבטלה, משבר חמור בשוק הדיור ושחיקת עתודות המט"ח. מי שעוד שילם את המחיר בסוף השבוע האחרון הוא שר הכלכלה והתכנון עאדל פקיה, לשעבר שר העבודה, אשר מדיניות התעסוקה שלו נחשבה ככזו שהמיטה אסון על צעירי הממלכה. כן נטען כלפיו, כי דאג שמשרדו ינפיק נתונים כוזבים ששימשו בסיס לרפורמה הכלכלית של בן סלמאן - חזון 2030 - שמתקשה להמריא.

 

האירועים הללו מגיעים בעקבות גל מעצרים של אנשי דת ועיתונאים שהחל לפני מספר שבועות, צעדים שנועדו לקרב את בן סלמאן צעד נוסף למימוש יעדו העיקרי - להתיישב בעתיד הקרוב על כס המלוכה במקום אביו, תוך שהוא עוקף דור שלם של נסיכים. התמיכה הציבורית במהלכיו האחרונים חשובה למב"ס, בייחוד נוכח הקושי לעמוד ביעדי תוכנית הרפורמה השאפתנית שלו, הנדרשת, כך נראה, לחשיבה מחודשת.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x