פרשנות
הטיהורים בסעודיה: יורש העצר מתקרב לכס המלוכה
אמש נעצרו בסעודיה עשרות בכירים החשודים בפרשות שחיתות, בהם ראש "המשמר הלאומי" ושר הפנים לשעבר. צעדי המלך סלמאן הם שלב נוסף לקראת הושבתו על כס המלוכה של בנו מוחמד בן סלמאן
אמש היה אחד הערבים היותר דרמטיים שידעה סעודיה בשנים האחרונות. זה החל עם יירוט טיל שירו המורדים החות'ים מתימן לעבר הבירה ריאד. יירוט הטיל בצפון העיר לווה בפיצוץ אדיר שנשמע בכל רחבי העיר ועורר חשש וחרדה בקרב התושבים וגם שמועות רבות, כולל על עימותים צבאיים פנימיים. אבל הפיצוץ הזה עוד היא מינורי לעומת מה שהתרחש כשעתיים מאוחר יותר עם פרסום צווים מלכותיים חדשים על ידי המלך סלמאן.
- גל מעצרים חריג בסעודיה: עשרות בכירים חשודים בשחיתות
- דרמה בלבנון: רה"מ התפטר מסעודיה ותקף - "איפה שאיראן נמצאת יש מלחמה"
- התוכנית החדשה של סעודיה: עיר ב-500 מיליארד דולר שתחבר בין מצרים לירדן
המלך הכריז על פיטוריו של הנסיך מתעב בן עבדאללה (בנו של המלך הקודם) שעמד בראש "המשמר הלאומי" – גוף צבאי חזק המורכב מבני השבטים שנאמנותם נתונה בראש ובראשונה לעומד בראשם. בן עבדאללה נחשב לנסיך פופולארי ואהוד ובחודשים האחרונים הסתמן כאופוזיציונר בולט למסע המהיר של הנסיך מוחמד בן סלמאן (32) לעמדת יורש העצר. לפי דיווחים בלתי רשמיים, גם הנסיך אחמד בן עבד אלעזיז, שר הפנים לשעבר, שסומן אף הוא כמתנגד למדיניותו של בן סלמאן הצעיר הושם במעצר בית.
אבל כדי לרכך את הביקורת של הציבור לסילוקו של בן עבדאללה, הכריז המלך גם על הקמת גוף חדש למלחמה בשחיתות ומאסר מיידי של בכירים, כולל נסיכים, שרים בהווה ובעבר ואנשי עסקים בולטים בעוון שחיתות. אם לשפוט לפי התגובות ברשתות החברתיות צעד זה התקבל על ידי הציבור הסעודי בהתלהבות.
לא בכדי מוכתרים הצווים של אמש כ"מהפכת ה-4 בנובמבר". בסעודיה טוענים כי "האביב הערבי" בא כמחאת העם נגד שליטיו ואילו בסעודיה המלך ביצע מהפכה לטובתו של העם נגד כל אלה שניסו לשים ידם על המשאבים הציבוריים.
אבל מעבר לסיסמאות חשוב להבין כי ההדחות והמעצרים נועדו לקרב את מוחמד בן סלמאן צעד נוסף לקראת הושבתו על כס המלוכה במקום אביו. כמעט כל מי שהודח או נעצר נתפש על ידי הנסיך הצעיר כאיום או מכשול. כך למשל שר האוצר המוערך לשעבר איבראהים אל עסאף, שלפי הדיווחים נעצר בעוון שחיתות, מתח באחרונה בחדרי חדרים ביקורת כלפי מדיניותו הכלכלית של בן סלמאן.
לביקורת זו שותפים לא מעטים בייחוד לאור נתוני האבטלה הגואה (מעל 12%), משבר דיור חמור והידרדרות בעתודות המט"ח בעוד הנסיך עסוק בקידום מגה פרויקטים שמקורות המימון שלהם לא ברורים.
הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת