$
כלכלה ומדיניות

מתארכת רשימת החברות שעוזבות את קטלוניה

על רקע חוסר הוודאות הכלכלי והפוליטי לאחר משאל העם לעצמאות המחוז, הודיעו עד כה שני בנקים גדולים ושלוש חברות גדולות כי יעתיקו את המטה מחוץ לקטלוניה. בעוד שהממשלה המקומית מנסה לבלום את הסחף, במדריד מבטלים חלק מהבירוקרטיה הכרוכה במעבר

שירות כלכליסט 14:2507.10.17

משבר העצמאות בקטלוניה מוביל לכך שחברות הפועלות באזור בוחרות לעזוב. עד כה שני בנקים גדולים ולפחות שלוש חברות הודיעו כי בכוונתם להעביר את המשרדים הראשיים שלהם לאזורים אחרים בספרד. החברות המדוברות כוללות את בנק קאיקסה (CaixaBank), ספקית האנרגיה גז נטורל פנוסה ודוגי אינטרנשיונל פבריקס, שהודיעו אתמול (ו') כי הן מעבירות את המטות הרשומים שלהן מבירת קטלוניה, ברצלונה.

 

ההערכה היא כי ממשלת קטלוניה מתכוונת להכריז חד-צדדית על עצמאות מספרד כבר בימים הקרובים, זאת בעקבות משאל העם השנוי במחלוקת שנערך ביום ראשון. אף שממשלת ספרד הכריזה כי מדובר במשאל עם לא חוקי ושלחה את המשטרה לבלום בכוח את ההצבעות, קרוב ל-2 מיליון מתושבי קטלוניה הצביעו בעד עצמאות.

 

המצב אמנם נותר לא ברור בשלב זה, אך יש חברות שכאמור כבר שוקלות את צעדיהן. בנק קאיקסה, השלישי בגודלו בספרד במונחים של שווי שוק, הודיע כי יעביר את המשרד הרשום שלו לוולנסיה, זאת בשל הצורך להגן על "לקוחות, בעלי מניות ועובדים" בהתחשב במצב הפוליטי והחברתי. מהלך דומה מבצעת גם גז נטורל פנוסה, שמסרה כי חוסר הוודאות המשפטי כתוצאה מהאירועים האחרונים הוא שהוביל להחלטתה, שגם נועדה להגן על "האינטרסים של החברה, הלקוחות, העובדים, הנושים ובעלי המניות".

 

 

הפגנות בברצלונה הפגנות בברצלונה צילום: רויטרס

 

 

עוד קודם לכן הודיע הבנק סאבדל (Banco Sabadell) כי יעביר את המטה המשפטי שלו מברצלונה לאליקנטה. גם חברת הביוטק אוריזון ג'נומיקס הכריזה כי תעבור מברצלונה למדריד על מנת "למקסם את היעילות התפעולית והקשרים עם המשקיעים".

 

הממשלה בקטלוניה מנסה לבלום את סחף עזיבת החברות. בכירים בממשלה אמרו כי הקימו ועדה מיוחדת שתפקידה להרגיע את החברות הלחוצות מהעזיבה האפשרית את ספרד, ולענות על שאלות על המצב הכלכלי והפוליטי הנוכחי באזור.

 

"המטרה העיקרית היא להעביר תחושת רוגע וביטחון לכל חברה שפועלת בקטלוניה", מסר ג'וזף לואיז מרידה, דובר ממשלת קטלוניה. עם זאת, ממשלת ספרד נוקטת בצעדים להקלת המעבר של חברות. ביום שישי אישרה הממשלה חוק שמבטל חלק מהבירוקרטיה הנלווית להעברת מטה של חברה.

 

קטלוניה הוא האזור העשיר ביותר מבחינה כלכלית בספרד, ופועלות בו 7,100 חברות זרות, ביניהן פולקסווגן, ניסאן וסיסקו. עם זאת, אם קטלוניה תצליח בפירוד שלה מספרד היא עלולה למצוא עצמה מחוץ לאיחוד האירופי, והחברות המקומיות ימצאו עצמן פועלות באזור ללא הסכמי סחר. מצב חמור יותר מהברקזיט, כך לפי קרטסן הסה, מבנק ברנברג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x