$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

עצמאות לקטלוניה תפתח תיבת פנדורה אירופית

בדומה לברקזיט, התנועה הלאומית הקטלאנית מעמידה למבחן את אחדותו, חוזקו וערכיו של האיחוד האירופי. הסכנה התגלגלה לפתחו דווקא כאשר כלכלת האיחוד נהנית מהתאוששות יציבה שאותה הובילה ספרד

טוני ברבר, פייננשל טיימס 22:0408.10.17

במוזיאון פראדו שבמדריד תלוי ציורו של פרנסיסקו גויה, "דו־קרב עם מקלות". הוא מתאר שני אנשים מרביצים זה לזה, כשכל אחד מהם שקוע עד הברך בבוץ.

לא נראה שידו של מישהו מהם נמצאת על העליונה.

 

ההתרחשות בציור היא דימוי לא רע למצב העניינים בין הממשלה המרכזית של ספרד לבין הלאומנים הקטלאנים, שמהווה את האיום החמור ביותר על אחדותה של ספרד מאז תקופת מלחמת האזרחים. בני בריתה של ספרד באירופה חוששים מקריסת הסדר החוקתי והשקט בקטלוניה. מאז 1986, אז הצטרפה לאיחוד האירופי, 11 שנה אחרי מותו של הדיקטטור פרנסיסקו פרנקו, ספרד היא אחד מעמודי התווך של אחדות היבשת. פיליפ למברט, פוליטיקאי בלגי ואחד ממנהיגי סיעת הירוקים בפרלמנט האירופי, מזהיר שהאירועים בקטלוניה "מאיימים על רוח האחדות האירופית אפילו יותר מהברקזיט".

 

המשבר הקטלאני מדאיג את ממשלות אירופה מכמה בחינות. החלטת הממשלה הקטלאנית לערוך משאל עם על עצמאות חבל הארץ ב־1 באוקטובר, תוך הפרה בוטה של החוקה הספרדית שנחקקה ב־1978, סותרת את אחד מעקרונות היסוד של האיחוד האירופי שרואה בעצמו קהילה של מדינות מבוססות שלטון חוק. מנגד, היד הקשה שנקטו כוחות הביטחון הספרדיים כדי למנוע עד כמה שניתן את קיום המשאל טלטלה את תפיסתו העצמית של האיחוד האירופי כקהילה של מדינות דמוקרטיות שמחויבות להגנה על זכויות האדם והאזרח. לא צריך להמעיט גם בהשלכות של התסיסה בקטלוניה.

 

 

ספרד היא אחת המדינות הוותיקות באירופה. היא אוחדה בסוף המאה ה־15, כ־400 שנה לפני איחוד גרמניה ואיטליה. ספרד שמרה על אחדותה למרות שינויים גיאו־פוליטיים תכופים שעברו על אירופה, במיוחד אחרי כל אחת ממלחמות העולם וכן אחרי התמוטטות הגוש הקומוניסטי. אסטבן גונזלס פונס, נציג מפלגת השלטון הספרדית PP בפרלמנט האירופי, אמר בשבוע שעבר ש"אם ספרד תיפרד מקטלוניה, נראה אפקט דומינו ביבשת. במקום איחוד אירופי של 27 מדינות, יהיה פילוג אירופי של המון מיני־מדינות".

 

גם אם הממשלה השמרנית הספרדית מגזימה במידת הסכנה לאיחוד האירופי, אף ממשלה ביבשת לא משלה את עצמה באשר להשלכות של פרידה של קטלוניה מספרד. כפי שמשבר הבנקים והחובות הממשלתיים העמיד בסכנה עשורים של מאמץ לבניית האיחוד האירופי, כך גם השאיפה של הלאומנים הקטלאנים לעצמאות - שלא זוכה לתמיכה של יותר ממחצית מאוכלוסיית חבל הארץ — מאיימת לפתוח תיבת פנדורה משלה. תנועות בדלניות אחרות באירופה עשויות לשאוב השראה מרוח המאבק הקטלאני. הן עשויות גם ללמוד כיצד לגרום לממשלות מרכזיות לפעול בצורה שתעורר ביקורת בדעת הקהל העולמית. הממשלות ומפלגות הזרם המרכזי באירופה חוששות כי במקרה הקיצוני יותר, עצמאות קטלאנית תעורר מחדש מחלוקות ישנות על הגדרה עצמית, זכויות מיעוטים וטריטוריה, שכבר הציתו מלחמות לא מעטות ביבשת. בשנים האחרונות דעכה התמיכה בעצמאות של תושבי פלנדריה מבלגיה ושל תושבי חבל הבאסקים מספרד. אבל, הפלגים הלאומניים באי קורסיקה השייך לצרפת זכו לכמה הצלחות בבחירות מקומיות מאז 2015. בצפון איטליה ניכרת התגברות בסנטימנט הלאומני של דוברי הגרמנית במחוז אלטו אדיג'ה, שהיה עד לפני 100 שנה חלק מהאימפריה האוסטרו־הונגרית.

 

מפגינים למען עצמאות קטלוניה מפגינים למען עצמאות קטלוניה צילום: אי פי איי

ההשלכות על בריטניה ואירלנד הן משמעותיות. היפרדות של קטלוניה מספרד עשויה לתת רוח גבית לתומכי העצמאות של סקוטלנד, שהפסידו במשאל העם שנערך ב־2014. היא עשויה לעודד גם את הלאומנים האירים ששואפים לספח את צפון אירלנד לרפובליקה אירית אחת שתתפוס את כל שטח האי. בדומה לברקזיט ולמגמות האנטי־ליברליות בפולין ובהונגריה, קטלוניה מעמידה למבחן את אחדותו, חוזקו וערכיו של האיחוד האירופי, בזמן שכלכלתו קיבלה דחיפה מהביטחון שנסכה בחירתם של עמנואל מקרון לנשיאות בצרפת ושל אנגלה מרקל לכהונה נוספת בתור קנצלרית גרמניה. כשמוסיפים לרשימת האתגרים את איום הטרור מחד ואת הפופוליזם הימני קיצוני מאידך, המשבר בקטלוניה עלול לעורר ספקות בוושינגטון, בייג'ינג ומוסקבה באשר ליכולתה של אירופה לקדם שותפות עמוקה יותר בין מדינות היבשת.

 

יש מוצא מהמשבר: מתן יותר אוטונומיה לקטלוניה, בעיקר בעניינים כספיים, בשילוב עם שינוי עומק במבנה השלטוני המסורבל בספרד, שכולל 17 מחוזות אוטונומיים. בדומה לבריטניה, ספרד אינה פדרציה אמיתית, אלא מדינה שבה יוזמות מקומיות הניבו דרגות שונות של שלטון עצמי באזורים שונים. שקיפות והגינות גדולות יותר של המנגנון יסייעו לשמור על היציבות. עם זאת, הצעה להרחבת האוטונומיה הקטלאנית לא צפויה לספק את השאיפות של חלק גדול מהבדלנים שחשים כעת בשיא כוחם. יתר על כן, לאור ההתרחשויות בשבוע שעבר, ספק רב אם ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי ונשיא קטלוניה קרלס פידג'מון הם האנשים המתאימים לגיבוש הסכם. כך או כך, דו־שיח החירשים בין ממשלת קטלוניה לממשלת ספרד חייב להסתיים, או שהמחיר שספרד ואירופה ישלמו יהיה גבוה מאוד. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x