$
כלכלה ומדיניות

ריצ'ארד תאלר האמריקאי, מרצה לפסיכולוגיה של הכלכלה באוניברסיטת שיקגו, זכה בפרס נובל לכלכלה

על פי חברי האקדמיה השבדית, תאלר בן ה-72 הוא "חלוץ" בשילוב בין פסיכולוגיה לכלכלה, ומחקריו "סללו את הדרך ליצירת תחום חדש בכלכלה". תאלר הופיע בתפקיד עצמו בסרט "מכונת הכסף". לשאלת כתבים אחרי הזכיה השיב: "טראמפ יוכל ללמוד הרבה אם יצפה בסרט"

שירות כלכליסט 12:5009.10.17

ריצארד תאלר (Richard H. Thaler) האמריקאי, מרצה לפסיכולוגיה של הכלכלה באוניברסיטת שיקגו בן 72, זכה בפרס נובל לכלכלה. כך הוכרז זה עתה בשטוקהולם, שבדיה. הפרס הוא בשווי של כ-1.1 מיליון דולר. לא היה חלק מהפרסים המקוריים של ועדת נובל, אלא נוצר בנפרד ב-1968 על ידי הבנק המרכזי של שבדיה לזכרו של אלפרד נובל.

  

על פי חברי האקדמיה השבדית, תאלר מתואר כ"חלוץ" בשילוב בין פסיכולוגיה לכלכלה, ומחקריו "סללו את הדרך ליצירת תחום חדש בכלכלה. פיתח את התיאוריה של חשבונאות מנטאלית שמסבירה כיצד אנשים מפשטים החלטות פיננסיות. מחקריו מצוטטים לעיתים קרובות במאמרים על שיווק והתובנות שלו מסייעות לנו לזהות טקטיקות שיווקיות ולהימנע מקבלת החלטות כלכליות שגויות". יחד עם שלמה בן ארצי , כלכלן התנהגותי מאוניברסיטת UCLA, הוא תכנן את תוכנית "חסכו יותר מחר", כדרך להגדיל את חסכונות הפנסיה. 

 

 

 

תאלר הופיע בתפקיד עצמו בסרט "מכונת הכסף". בסרט הוא אומר שההנחה היא שאדם שמוצלח בדבר מסוים יצליח גם בתחומים אחרים. בראיון שהעניק לאחר ההכרזה על הפרס, הוא נשאל האם המשפט הזה חל גם על דונלד טראמפ. על כך הגיב: "טראמפ יוכל ללמוד הרבה אם יצפה בסרט". עוד הוסיף כי החלק החשוב ביותר במחקר שלו הוא ההכרה שהאנשים הם סוכנים כלכליים, ושמודלים כלכליים חייבים לשלב את ההכרה הזו בתוכם.

 

עד כה זכו בפרס 78 כלכלנים, ביניהם שני ישראלים. ב-2002 זכה בפרס פרופ' דניאל כהנמן בזכות הישגיו בתחום התנהגות הצרכנים וקבלת החלטות בתנאים של חוסר וודאות. ב-2005 זכה בפרס פרופ' ישראל אומן על מחקריו בתחום תורת המשחקים.

 

ריצ'רד תאלר ריצ'רד תאלר צילום: אוניברסיטת שיקגו

 

רק אישה אחת זכתה בפרס הנחשק, האמריקאית אלינור אוסטרום, שמתה ב-2012. היא זכתה בפרס ב-2009 לצד אוליבר וויליאמסון בשל מחקרה על האופן בו אנשים מנהלים משאבים משותפים.

 

בשנה שעברה זכו אוליבר הארט מאוניברסיטת הרווארד ובנגט הולמסטרום מ-MIT על מחקרם בנושא תיאוריית חוזים.

 

ועדת הפרס בוחרת את המועמדים בחשאי, כך שקשה לנחש מראש מי המועמדים הבולטים לזכייה. אם כי בין השמות שהוזכרו נמנים קולין קמרר וג'ורג' לוינשטיין, שפועלים בתחום הכלכלה ההתנהגותית והניסיונית, וכן רוברט האל מאוניברסיטת סטנפורד, שחוקר פריון עבודה, מיתון ואבטלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x