אירמה הרסה את המומנטום לשנת שיא בתיירות לפלורידה
מדינת השמש הכמעט־נצחית היא יעד תיירות מהמובילים בעולם עם צפי ל־121 מיליון תיירים ב־2017. פגיעת ההוריקן אילצה את פארקי השעשועים לסגור את שעריהם וכ־20 חברות קרוזים ביטלו הפלגות. הנשיא טראמפ: "אגיע לביקור בקרוב"
הוריקן אירמה נחלש היום (ב') לדרגה של סופה טרופית, אך הנזקים שהסב לפלורידה לא צפויים לשכוך גם בחודשים הבאים.
- האפליקציות שמצילות את נפגעי הסופה בארה"ב
- הערכות: הנזק מהוריקן אירמה יגיע ל-300 מיליארד דולר
- מתחת למים: רק 19% מבעלי הבתים בפלורידה מבוטחים
תעשיית התיירות המשגשגת במדינת השמש הכמעט־נצחית, שמגלגלת יותר מ־100 מיליארד דולר בשנה, ספגה מכה קשה רגע לפני עונת החגים. אף כי בינתיים נסגרו אטרקציות מרכזיות באופן זמני, אין לדעת בשלב זה את היקף הנזקים שספגו וכמה זמן יידרש כדי להשיב את המצב לקדמותו. כך, למשל, פארקי השעשועים של דיסני, אולפני יוניברסל, לגולנד וסי וורלד, נסגרו עד להודעה חדשה. גם מרכז החלל על שם קנדי בקייפ קנוורל סגר את שעריו לתיירים.
ספינות הפאר התפנו
חשש כבד במיוחד קיים לגבי המשך פעילותו התקינה של דיסניוורלד, שהכנסותיו עומדות על מיליארדי דולרים ברבעון. כך למשל, ברבעון השני של השנה דיווחה דיסני על הכנסות של 4.3 מיליארד דולר, זינוק של 9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. זו הפעם החמישית בלבד מאז הקמתם בשנות ה־70 שפארקי השעשועים בפלורידה נסגרו, ובדיסני כבר הבטיחו לזכות את הלקוחות שהזמינו מראש כרטיסים.
מלבד פארקים, פלורידה היא גם נמל בית לכ־20 חברות המפעילות ספינות קרוזים מפוארות. לקראת פגיעת אירמה הן נאלצו להזיז את ספינותיהן אל מחוץ לאזורי הסכנה במיאמי ולשנות את לוח ההפלגות. כך, למשל, קרניבל קרוז ורויאל קריביאן ביטלו מספר הפלגות והציעו לנוסעים זיכוי או החזר.
פגיעה גם בתעשיית הרכב
פלורידה היא אחד מיעדי התיירות המובילים בעולם וב־2016 ביקרו בה כ־113 מיליון תיירים, שיא של כל הזמנים. על פי נתונים רשמיים הוציאו המבקרים 109 מיליארד דולר. במחצית הראשונה של 2017 ביקרו במדינה כ־60.7 מיליון תיירים, כך שעד פגיעת אירמה, אמורה היתה התיירות לפלורידה לרשום השנה שיא חדש. בינתיים, לא ניתן להעריך במלואו את הנזק שהסבה אירמה לתעשיית המלונאות שכן את שוך ההוריקן מלווים בדרך כלל שטפונות קשים. שיקום מהיר של הנזק שהסבה אירמה ל־1,060 ק"מ של חוף הוא קריטי לחזרתם של התיירים. החופים הללו מתהדרים במלונות "פלורידה הישנה", כמו דון סיזר וקורל פינק, אבל גם במלונות של הרשתות הגדולות בעולם, כמו הייאט, מריוט ואינטרקונטיננטל.
גם תעשיית הרכב לא יצאה בזול. היום בבוקר הודיעו יונדאי מוטורס הדרום קוריאנית והחברה־האחות קיה מוטורס כי יסגרו באופן זמני את מפעליהן בארה"ב כדי להימנע מנזק אפשרי שייגרם כתוצאה מההוריקן. הסגירה מגיעה כשברקע צניחה של מכירות יונדאי ארה"ב. אלה האטו בכ־11% מתחילת השנה ועד סוף יולי, לעומת ירידה של 2.9% בכלל מכירות הרכבים והמשאיות הקלות בארה"ב. בהצהרה של יונדאי נמסר כי תשעה ייצור במפעליה באלבמה עד מחרתיים, ואלו קיה מוטורס הודיעה כי תשעה את פעילותה בג'ורג'יה. המהלכים הללו צפויים לעלות לשתי החברות בייצורם של כ־3,000 כלי רכב בחישוב כולל.
מחירי הנפט הגיבו בירידות של כ־1.5% ל־47 דולר לחבית היום, בשל החשש כי אסונות הטבע יחלישו את הביקושים בשוק הגדול בעולם. על פי הערכות אנליסטים בגולדמן זאקס, אירמה והארווי יגרמו "זעזוע דובי" למאזני הנפט של ספטמבר, בהיקף של כ־600 אלף חביות ליום. עם זאת, כתבו בגולדמן זאקס, כי לאירמה תהיה השפעה שלילית על הביקושים לנפט, "אבל לא על הפקתו או זיקוקו".
משבר הומניטרי בפתח
ברקע שלל התחזיות הקודרות החלו היום מאמצי החילוץ וההצלה באזורים הפגועים. באזור פלורידה קיז הזהירו שירותי חירום ממשבר הומניטרי שעומד בפתח. מושל פלורידה אף הודה כי "יעבור עוד זמן מה לפני שתושבים יוכלו לשוב לבתיהם", כך לפי "המיאמי הראלד". ברקע ההערכות הללו הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי בכוונתו לבקר באזור מוכה האסון "בקרוב מאוד". עם זאת, ההערכה היא כי הביקור יתממש רק לאחר שהסופה תתפזר ויהיה קל יותר להתייד באזור. טראמפ והגברת הראשונה מלניה ביקרו באזור יוסטון לאחר שוך סופת ההוריקן הארווי לפני כשבועיים.
בינתיים, קרוב לשישה מיליון בתי אב בפלורידה מנותקים מאספקת חשמל. לפי EPL, חברת החשמל הגדולה בפלורידה, יחלפו עוד שבועות ארוכים לפני שיחודש הזרם, זאת בשל הנזקים הכבדים לתשתיות.
פגיעה בהדרים
ההשפעות של סופת ההוריקן אירמה לא יסתכמו רק בנזקים לבתים ופגיעה בתיירות. על פי הערכות אנליסטים, הסופה ההרסנית תשפיע גם על מחירי המזון בארה"ב.
פלורידה היא מגדלת היבולים השנייה בגודלה בארה"ב ויצרנית מיץ התפוזים השנייה בעולם, אחרי ברזיל. לפני פגיעת הסופה, היא צפויה היתה לייצר מעל למחצית תנובת התפוזים בארה"ב השנה וכמעט מחצית מתנובת האשכוליות, כך לפי הערכות משרד החקלאות ביולי. יתרה מכך, התחזית גרסה כי ארה"ב תהיה אחראית לגידול 9% מהתפוזים בעולם ו־16% מיצור מיץ התפוזים. אולם בשל חששות המשקיעים זינקו מחירי החוזים העתידיים למשלוח בנובמבר של תרכיז מיץ תפוזים קפוא ל־146.6 דולר מ־138.6 דולר. כעת, התחזית היא כי אירמה תחסל כ־20% מיבול פרי ההדר במדינה. הקשיים הללו צפויים להתרגם לפגיעה בתעשייה כולה, המעסיקה מעל 45 אלף עובדים ומכניסה לפלורידה 8.6 מיליארד דולר.
התעשייה סבלה גם כך מירידה בייצור בשל מחלת גרינינג, המתפשטת על ידי חרקים ופוגעת בעצים באופן בלתי הפיך. מאז 2012 גרמה המחלה לירידה שנתית של 15% במספר עצי התפוזים. "העלאת המחירים פשוט תסגור את השוק", אמר אנליסט לפוקס ניוז. "הצרכנים לא יקנו מיץ תפוזים בכל מחיר".