$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

האפליקציות שמצילות את נפגעי הסופה בארה"ב

אילו חברות טכנולוגיה מסייעות לנפגעי ההוריקן אירמה ואילו עושות עליהם קופה, הקשר המטריד שבין ברוני מסילות הברזל של המאה ה-19 וברוני עמק הסיליקון של ימינו, אמזון מגינה על הרובוטים שלה ומיהם הגיימרים הכי אכזריים בעולם

יוסי גורביץ 15:3411.09.17
WiFi מן השמיים

 

בימים האחרונים עוסקים כלי התקשורת באירמה, ההוריקן שמשחק עכשיו דומינו ראלי עם הארכיטקטורה של פלורידה. הסופה הגיעה לחופי המדינה במהירות מגוחכת, אחרי שהשמידה בדרך כמה איים טרופיים שלא זכו ליותר מדי חשיפה תקשורתית (הם הרי לא חלק מארצות הברית). בפלורידה למדו את הלקח מפגיעת ההוריקן הקודם בארה"ב, הארווי - לרווחת המסכנים שנמצאים באזור מוכה הרוחות.

 

שלושה מיליון איש בפלורידה נמצאים ללא חשמל, אבל יש סיכוי טוב יותר שיהיה להם חיבור לרשת. ספקיות הרשת ורייזון ו-AT&T שלחו מל"טים לברר מה מצב תחנות השידור שלהן, כדי לסייע בתיעדוף התיקונים. הרובוטים המעופפים מאתרים מגדלים פגועים וצוותי התיקון מגיעים אליהם במהירות.

 

נזקי ההוריקן אירמה נזקי ההוריקן אירמה צילום: איי פי

 

 

חיבור רשת הוא קריטי במצבי חירום, שכן חלק ניכר מהניצולים משתמש ביישומים מקוונים להישרדותו. האפליקציה הבולטת ביותר היא גם הפעםה Zello, שירות שמאפשר לאנשים להקים קבוצת ווקי-טוקי ולהעביר הודעות קצרות ביניהם. היישום הוכיח עצמו כשימושי במהלך ההוריקן הארווי, כך שעתה התכוננו תושבי פלורידה ו-Zello טיפסה לראש טבלת ההורדות באפסטור. הצוות של Zello, לשבחו, הגיב לעומס הבלתי צפוי במה שהמינגווי היה מכנה "חן תחת אש": שומרים על קור רוח, אדיבות ויעילות.

 

אפליקציה אחרת שזכתה לפופולריות היא GasBuddy: זו מאפשרת לניצולים לגלות היכן בקרבתם יש תחנת דלק עם בנזין וחשמל, כדי שיוכלו לברוח מאזור האסון. האפליקציה זכתה לשבחים מצד מושל פלורידה, ו-350,000 איש הורידו אותה.

 

אבל בכל אסון יש את הנבל שנחשף בתאוות הבצע שלו - במקרה זה, טסלה. יש לה עניין מובהק בכך שנהגי המכוניות שלה ישרדו, כדי שיקנו את הדגם הבא, ועל כן היא הודיעה להם שהסוללה החשמלית שלהם מסוגלת ליותר קילומטראז' ממה שהם חשבו. כלומר, היא תמיד היתה מסוגלת ליותר, אבל התוכנה של טסלה גרמה לנהג לחשוב שהוא צריך לחזור מוקדם יותר לתחנת התדלוק. איך התמודדה טסלה עם המצב שבו חלק מהנהגים שלה עשויים לראות הוריקן במראה האחורית בדיוק כשהתוכנה שלה אומרת למיכל הדלק שהוא נגמר למרות שהוא לא? ובכן, היא שלחה עדכון תוכנה - אבל רק לנהגים שנמצאים במסלול הסופה. האחרים צריכים להמשיך לנסוע עם סוללה מתפקדת למחצה. למקרה שחשבתם לרגע שאלון מאסק באמת רוצה לקדם את האנושות.

 

ואיך אפשר בלי קצת טמטום אנושי: קבוצה של 80,000 פסיכים התאגדו בפייסבוק כדי להגיע לחופי פלורידה עם מיטב כלי הנשק שלהם ולירות בה. המשטרה המקומית מיהרה לאסור על ההתאספות המטופשת הזו, שכנראה היתה מוציאה לפחות כמה מוחות מבריקים ממאגר הגנים האנושי. אחד ממארגני האירוע הופתע מאוד מהיענות הקהל ואמר שהוא היה בטוח שכולם יבינו שזו סתם בדיחה גרועה; הוא כנראה שכח שמדובר בארצות הברית.

 

העידן המוזהב חוזר

 

נישאר בארצות הברית; המעצמה ידעה לא מעט תקופות אפלות, אך אחת הקודרות ביותר בהן חלה בין סוף מלחמת האזרחים ועד סוף שנות התשעים של המאה ה-19. התקופה הזו כונתה "העידן המוזהב", אבל רק שיעור אפסי של האזרחים חשו מוזהבים: ברונים-שודדים בנו את מסילות הברזל שהפכו את ארה"ב למה שהיא, כשהם מטאטאים מלפניהם את השבטים הילידים שלרוע מזלם החזיקו באדמות שהברונים נזקקו להן.

 

זוזו, אנחנו בונים פה מסילת ברזל זוזו, אנחנו בונים פה מסילת ברזל צילום מסך: denverpost.com

 

 

הברונים היו גם אדוני התעשיה הכבדה, והיחס שלהם לעובדיהם היה כל כך גרוע, שהזכיר את היחס שהעניקו בעלי אדמות דרומיים לעבדים שלהם. התוצאה היתה שורה של שביתות והתקוממויות עובדים – ומאחר והברונים שלטו לא רק בתעשיה אלא גם קנו את הפוליטיקה, הצבא האמריקאי יצא לרחובות ודיכא את המהומות האלה בדם ואש. ארה"ב היתה שוויונית הרבה יותר בשנות ה-40 של המאה ה-19 (כמובן, בניכוי עבדים ונשים) ובסוף המאה רוב העושר היה מרוכז במעט מאד ידיים. כל זה הוליד את התנועה הפרוגרסיבית ואת פירוק חברות הענק, אבל זה כבר סיפור אחר.

 

מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת סטנפורד ניסה לברר מה בעצם העמדות הפוליטיות של ברוני עמק הסיליקון. הוא מצא שהם לא מתאימים לקטלוג הפוליטי המקובל. הם לא שמרנים ולא ליברלים, הם פשוט רוצים שהממשלה תתן להם לעשות את מה שהם עושים ולא תפריע להם. כמו הברונים השודדים של המאה ה-19, הם חושבים שהם יודעים מה טוב למדינה יותר מאשר המצביעים שלה, והם ממלמלים את אותן המנטרות על חדשנות ותיעוש.

 

 

עמק הסיליקון עמק הסיליקון צילום: שאטרסטוק

 

 

לא שמרנים ולא ליברלים? לא מדויק. הם מחזיקים בשילוב של עמדות משני הצדדים. הם ליברלים חברתיים: הם מתנגדים לעונש המוות, תומכים בזכותה של אישה להפיל, בזכויות גאים ובפיקוח על כלי נשק. הם תומכים בהגירה. אבל הם הופכים לאובר-שמרנים ברגע שזה מגיע לזכויות עובדים. הם עושים הכל כדי למנוע התאגדות, והם עושים הכל כדי למנוע מהממשלה לפקח עליהם. לא כולם הולכים לקיצוניות של אובר ובונים תוכנות שהמטרה שלהן היא לרמות את הממשלה, אבל כולם עוסקים בהונאת מס יצירתית ומעמידים פנים שהכסף שלהם לא מוחזק בארה"ב. הם רוצים לפרק כמה שיותר איגודים. והם מנסים לקנות עוד ועוד השפעה במפלגה הדמוקרטית. אחרי הכל, הם טוענים במידה של הגיון, מיליארדרים ריאקציונרים כבר קנו את המפלגה הרפובליקנית.

 

אלא שהמפלגה הדמוקרטית אמורה לייצג את האדם העובד, ואם היא תמכור את נשמתה לעמק הסיליקון, היא תהיה תמיד במצב של הילרי קלינטון: תתמוך בכל המהלכים הנכונים מבחינה ליברלית-חברתית, אבל מאחר והיא תהיה שמרנית מבחינה כלכלית, היא תאבד את המצביעים הקריטיים.

 

קצרצרים

 

1. באמזון מנסים בכל הכוח לטעון שהרובוטיזציה של המחסנים שלה לא תוביל לאובדן מקומות עבודה, ולטענתה היא לא רק הצליחה לשמור על כל העובדים שלה למרות הרובוטים, אלא שהיא מתכוונת לשכור עוד כ-50,000 עובדים. הבעיה בטיעון הזה היא שאמזון מתעלמת מכך שמספר העובדים הישן שלה מתייחס לתקופה שלפני הזינוק הענקי במכירות אצלה. כשמעמתים אותה עם העובדה הזו היא נסוגה למנטרה: אוטומציה מגבירה פריון, ובחלק מהמקרים גם את הצריכה; הצריכה הזו תייצר עוד מקומות עבודה. השאלה היא, קודם כל, האם צמיחה בלתי פוסקת אפשרית בפלנטה שהמשאבים שלה מוגבלים, ושנית האם הצמיחה במספר הלקוחות עומדת בקו ישר עם הצמיחה במספר הרובוטים. עוד עשור נדע.

 

רובוטים במחסן של אמזון רובוטים במחסן של אמזון צילום: Singularity Hub

 

 

2. פייסבוק נאלצה להודות לאחרונה, בעקבות חקירה של הקונגרס האמריקאי, שהיא לקחה מחברה אפלולית שמקושרת לפוטין 100,000 דולר עם אופציה לעוד 50,000 כדי להפיץ מודעות פוליטיות בבחירות 2016. היא סירבה לומר מה היה הפילוח של המודעות, בטענה האידיוטית שזה יפגע בפרטיות מקבלי המודעות, והיא סירבה לומר כמה אנשים נחשפו למודעות הללו. חוקרים בדקו את המספרים והגיעו למסקנה שמספר עצום של אנשים נחשף אליהן: בין 23 ל-70 מיליון גולשים. במקרה הגרוע, פייסבוק דחפה את המודעות של פוטין ל-28% מציבור בעלי זכות ההצבעה. כמובן, בהנתן שפייסבוק נוהגת לפנטז משתמשים במקום שבו אין כאלה, צריך כנראה לחתוך את ההערכה ברבע עד שליש.

 

3. קליפורניה עשתה את הדבר המתבקש, בהתחשב בהיסטוריה שלה, ובנובמבר האחרון הפכה את השימוש במריחואנה לחוקי במדינה. כעת מתחילה המדינה לחלק רשיונות למכירת קנאביס, אבל לזעמם של רבים בעמק הסיליקון, אוסרת על הפצת מריחואנה באמצעות רחפנים או כלי רכב עצמוניים אחרים. מי שירצה לקנות לו גראס, יצטרך להגיע בעצמו לנקודת המכירה (או לחכות לשליח רגיל). התקנות הללו הופכות שורה של סטארט-אפים שנפתחו לצורך הנושא לבלתי רלוונטיים עד בלתי חוקיים.

 

 

 

4. ונצואלה קורסת, והמשטר עסוק בעיקר בניהול קרבות רחוב עם מתנגדיו. בצר להם, מנסים ונצואלים רבים לקושש מעט כסף באמצעות gold-farming בגרסה של משחק הווידאו Runescape. הם הולכים לאזורים שיש בהם מפלצות יקרות, הורגים אותן, מקבלים את הזהב של המשחק, ואז ממירים אותו בבורסות מפוקפקות לכסף אמיתי. כל זה עצבן שורה של גיימרים נטולי חיים, שהחליטו שכמה אנשים ממדינה גוועת הם הדבר המסוכן ביותר לקיום האנושי ושצריך לעשות משהו. הם מפרסמים איפה נמצאים חוואי הזהב, ושחקנים - שקשה לא לראות בהם נטיות גזעניות - מגיעים למקום כדי להרוג את הגיימרים הוונצואלים. האינפלציה בוונצואלה הורידה את שכר המינימום במדינה לשווה ערך של חמישה דולר בחודש; כמה שעות של קטילת דרקונים ברונסקייפ יביאו לך 2-3 דולר בערך. אנשים נלחמים על החיים שלהם, ממש כך, וכמה לוזרים מחליטים להרוג את הדמויות שלהם כי הם מפרים את חוקי המשחק. שמישהו יעשה ריסטארט לעולם הזה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x