ניתוח כלכליסט
ילן נגד טראמפ: יו"ר הפד יוצאת לקרב מאסף
רגע לפני תום כהונתה יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן משגרת אזהרה לכיוון הבית הלבן: יש לזכור את לקחי המשבר ולהותיר את הפיקוח על המערכת הפיננסית על כנו. לטראמפ אין מה לצפות לשיתוף פעולה מכיוונה בביטול הרגולציה
עשר שנים בלבד חלפו מאז המשבר הפיננסי, "וכבר יש מי ששוכחים" את הנזק האדיר שאותו גרם. חמור מכך, גם לקחי המשבר נשכחים, ובראשם הצורך לוודא שלא נוצרים סיכונים מוגזמים במערכת הפיננסית. מי שמתלונן על הרגולציה שחונקת את הצמיחה, וקורא לשחרר את המערכת הפיננסית, לא רק טועה – אלא גם צועד בנתיב מסוכן.
- ילן: המערכת הפיננסית בטוחה יותר כיום מבזמן המשבר, אך הסכנות עדיין קיימות
- נעילה חיובית בוול סטריט אחרי דברי ילן ודראגי בג'קסון הול
זאת, בקווים כלליים, היתה האזהרה אותה השמיעה יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן ביום שישי האחרון. הנמען של האזהרה ברור: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ובכירי הממשל שלו, שקוראים בעקביות לביטול הרפורמה בשווקים שנערכה בעקבות המשבר הפיננסי, והודיעו כי יתחילו כבר השבוע לפעול בכיוון.
ילן אמרה את הדברים בכינוס השנתי של הפד בכינוס נגידי הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, וויומינג, אליו הגיעו השנה בכירי הבנקאים המרכזיים בעולם. כמו תמיד, גם השנה פרשנים, כלכלנים, ובנקאים מרכזיים עקבו בקשב רב אחרי הנאמר בכנס, בניסיון למצוא רמזים לתוכניות לעתיד של ילן וחבריה. ואכן, הטון ה'יוני' של ילן, כמו גם שינויי דגש על עמיתה מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי האירופי, כבר שלחו את היורו להתחזק לעומת הדולר. אבל ילן, ובמידה רבה גם דראגי, בחרו להתמקד בנאומים שלהם לא בנושאים שכיכבו בכנס בשנים הקודמות, כמו שערי הריבית או עתיד ההקלה הכמותית, אלא דווקא בצורך לפקח כראוי על המערכת הפיננסית.
שירת הברבור
כהונתה של ילן מסתיימת בתחילת פברואר הקרוב, ואם טראמפ לא ימנה אותה לקדנציה נוספת, היא תיפרד מכסא יו"ר הפד. הנאום שלה היה מסר לטראמפ: אם ימנה אותה לעוד כהונה, אין לו מה לצפות לשיתוף פעולה מכיוונה בביטול הרגולציה הפיננסית. היא רואה בה הישג חשוב וחיוני. לחלופין, כפי שציינו לא מעט פרשנים, אפשר לראות בנאום את שירת הברבור של ילן, שמבינה שממילא תיפרד מתפקידה, ויוצאת להגן על מורשתה ועל הישגיה.
לפני עשר שנים המשבר הפיננסי כבר החל להתגלגל: מחירי הבתים החלו לרדת, שוק הסאב פריים נקלע למצוקה, ובשווקים הפיננסים כבר נראו סימני מצוקה. ולמרות זאת, "הדיונים שנערכו כאן בג'קסון הול באוגוסט 2007 היו די אופטימיים", ילן הזכירה לנוכחים. לא תמיד קל לזהות את הסיכונים במערכת הפיננסית. הלקח שלה ושל עמיתיה היה שצריך להפוך את המערכת הפיננסית לפחות פגיעה, ולהגביר את יכולתה לעמוד בזעזועים.
זה ההיגיון שעמד מאחורי הרפורמה שהובילו ילן וקודמה בתפקיד, בן ברננקי, יחד עם המחוקקים האמריקאים. למשל, דרישות הון גדולות יותר מהבנקים, ובמיוחד מהבנקים הגדולים, או מבחני לחץ שנתיים שנועדו לבחון את עמידותם למשבר. "הראיות מצביעות על כך שהרפורמה מאז המשבר הפכה את המערכת הפיננסית לבטוחה יותר באופן משמעותי", סיכמה ילן.
אבל מה באשר לטענות, הנשמעות בעיקר מכיוון הרפובליקנים, לפיהן הרפורמה אולי הפכה את המערכת הפיננסית לבטוחה יותר, אבל במחיר האטת הצמיחה הכלכלית? זה הנימוק העיקרי של הקוראים להקלת המגבלות על המערכת. ילן לא משתכנעת. היא אמנם מסכימה שאולי צריך לסייע לעסקים קטנים, או לשפר את הנזילות בשוק האג"ח. אבל בגדול, "המחקר מצביע על כך שהרפורמות העיקריות הגדילו משמעותית את עמידות המערכת, בלי להגביל שלא לצורך את זמינות האשראי, או את הצמיחה הכלכלית". בשורה התחתונה, השינויים ברגולציה צריכים להיות "צנועים" בלבד, חזרה והדגישה.
כאמור, המסר הזה עומד בניגוד לרוחות הנושבות מהבית הלבן. במהלך הקמפיין, טראמפ הכריז שדוד־פרנק, הרפורמה הפיננסית הקרויה על שם המחוקקים שהובילו אותה, "לא מאפשרת לבנקאים לתפקד". בפברואר טראמפ כבר חתם על צו נשיאותי המורה לבחון מחדש את הרגולציה הפיננסית. ואילו גארי קוהן, היועץ הכלכלי הראשי של טראמפ, ואחד האנשים החזקים בבית הלבן, הצהיר אז כי "אנחנו הולכים לתקוף את כל ההיבטים של דוד־פרנק. אנחנו רוצים להחזיר את הבנקים לעסקי ההלוואות".
טראמפ זועם
קוהן, בעברו בכיר בגולדמן זאקס, נחשב עד לא מכבר לא למועמד מוביל להחליף את ילן בינואר. אלא שביום שישי התפרסם ב"פייננשל טיימס" ראיון עם קוהן, היהודי, בו הוא תוקף את הנשיא על תגובתו למצעד הימין הקיצוני בשרלוטסוויל, וירג'יניה, לפני שבועיים. "לעולם אי אפשר להשוות בין אזרחים שמגנים על שוויון ועל חירות לתומכי עליונות לבנה, ניאו נאצים, והקו קלוקס קלאן", אמר קוהן, שגילה שכבר ניסח מכתב התפטרות בעקבות דברי הנשיא. טראמפ, על פי הדיווחים, זועם על קוהן שיצא נגדו. "עד יום שישי, קוהן היה להערכתי המועמד המוביל ליו"ר הפד", אמר בסוף השבוע אלן בלינדר, בעברו המשנה ליו"ר הפד ל"וושינגטון פוסט". "אני כבר לא חושב ככה".
עכשיו, המרוץ ליו"ר הפד פתוח מחדש. כפי שהנאום של ילן מחדד, מה שעומד על כף המאזניים הוא לאן דווקא עתיד המדיניות המוניטרית, האם הריבית תעלה מהר יותר או לאט יותר. על כך, ממילא, תשפיע הכלכלה. יו"ר הפד הבא יצטרך לבחור האם להגן על הפיקוח המוגבר על המערכת, שנולד מתוך משבר וסבל כלכלי אדיר, או להתחיל לרופף את הרסן, ואולי לסלול את הדרך למשבר הבא. זו האזהרה של ילן.