חיסכון בעלויות: סין תופרת בגדים בצפון קוריאה ומייצאת כתוצרת סינית
לפי חשיפת רויטרס, חרף איסורי האו"ם, חברות הטקסטיל הסיניות משתמשות במפעלים צפון קוריאנים אך לא מדווחות על כך לחברות האופנה, כשעל התוויות מצוין כי הם יוצרו בסין
מתחת לאף של האו"ם, סין מנצלת את כוח העבודה הזול בצפון קוריאה כדי לייצר מוצרי טקסטיל ולייצא אותם לעולם - כך חשפה סוכנות הידיעות רויטרס.
- טראמפ רואה תועלת באיום גרעיני: "הזדמנות לכלכלת גואם"
- מייסד ברידג'ווטר: "קים וטראמפ משחקים צ'יקן"; ממליץ לקנות זהב
- 14,905 ראשי חץ גרעיני בידי 9 מדינות - מי תשגר ראשונה
על פי הדיווח, חברות הטקסטיל הסיניות משתמשות במפעלים צפון קוריאנים אך לא מדווחות על כך לחברות האופנה, כשעל תוויות הבגדים מצוין כי הם יוצרו בסין. כך מצליחה בייג'ינג לעקוף את הגבלות האו"ם שהוטלו על צפון קוריאה בניסיון לבלום את פיתוח תוכניות הגרעין שלה.
הסנקציות אינן כוללות הגבלות על יצוא מוצרי טקסטיל, שהיה הענף השני בחשיבותו עבור המדינה ב־2016, שני רק ליצוא פחם ומינרלים. שווי יצוא הטקסטיל מצפון קוריאה הגיע בשנה שעברה ל־752 מיליון דולר, כך על פי הסוכנות לקידום השקעה במסחר בצפון קוריאה (KOTRA). זאת מתוך כלל היצוא מהמדינה, שעלה ב־2016 ב־4.6% ל־2.83 מיליארד דולר. במקביל, זינק היצוא מסין לצפון קוריאה בכמעט 30% ל־1.67 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, בעיקר בזכות עליה בסחר במוצרי טקסטיל ושירותים, שלא נכללו ברשימת ההגבלות שהטיל האו"ם על הדיקטטורה.
חברות האופנה אינן מודעות בדרך כלל למיקום הבעייתי של המפעלים. בשנה שעברה אף התנצלה בפומבי יצרנית בגדי הספורט האוסטרלית ריפ קרל לאחר שנחשף כי חלק מבגדי הסקי שייצרה לכאורה בסין, יוצרו למעשה בצפון קוריאה. אף שריפ קרל תלתה את האשם בספק מושחת, המקורות ששוחחו עם רויטרס טענו כי זוהי פרקטיקה נפוצה. על פי חברת הייעוץ GPI ההולנדית, שמתמחה בעסקים עם צפון קוריאה, למדינה כ־15 מתקני שילוח בגדים ליצוא. כל אחד מהם מקושר למספר מפעלים ברחבי המדינה ולתריסרי חברות בגודל בינוני, שנמצאים בבעלות המשטר.
עלות העסקת עובד צפון קוריאני נמוכה משמעותית לעומת מדינות אחרות באסיה. על פי ההערכות, עובד בצפון קוריאה משתכר בין 75 ל־160 דולר לחודש, לעומת 450־750 דולר לעובד בסין.
במקביל, בסין ניתן למצוא אלפי עובדים מצפון קוריאה. לדברי בעל מפעל טקסטיל בעיר הגבול דנדונג, עובד מפעל צפון קוריאני בסין משתכר כ־2,000 יואן בחודש (300.25 דולר), והוא רשאי לשמור לשימושו האישי כשליש מהמשכורת. היתרה נשלחת לממשל הצפון קוריאני.