$
כלכלה ומדיניות

טראמפ רואה תועלת באיום גרעיני: "הזדמנות לכלכלת גואם"

בשיחת טלפון למושל הטריטוריה האמריקאית שעלולה לספוג טילים מצפון קוריאה הסביר נשיא ארה"ב: "התיירות תזנק ללא השקעה כספית". אנליסטים הזהירו כי הסלמה אזורית תנחית פגיעה קשה על כלכלת דרום קוריאה, שתשפיע על העולם

שירות כלכליסט 20:1612.08.17

האי גואם, הטריטוריה האמריקאית במערב האוקיינוס השקט שכלכלתה מתבססת בעיקר על תיירות ונוכחות צבאית אמריקאית, רואה הזדמנות פז לחיזוק כלכלתה אחרי שעלתה לכותרות בעקבות המתיחות הגואה בין צפון קוריאה לארה"ב.

 

 

 

"הנסיבות מצערות אמנם, אבל זו הזדמנות נהדרת עבורנו ללמד את העולם על גואם והתרבות שלה", הסביר אתמול נציג לשכת התיירות המקומית, ג'וש טיקינגקו, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "גואם היא יותר מבסיס צבאי. היא יעד בטוח לחופשות משפחתיות", אמר. לדבריו, נרשמו בינתיים ביטולים בודדים בלבד של חופשות מדרום קוריאה.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, על רקע החוף באי גואם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, על רקע החוף באי גואם צילום: איי אף פי, רויטרס

 

ביום שישי התקשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למושל גואם אדי באזה קאלבו כדי להדגיש בפניו את הפוטנציאל העצום הטמון במתיחות הצבאית. "תיירות, אני יכול לומר לך, תיירות, אתם תזנקו פי עשרה בלי שום השקעה כספית ואני מברך אותך", אמר טראמפ בשיחת וידיאו עם קאלבו, שאותה העלה המושל לדף הפייסבוק שלו. "אנחנו אתכם באלף אחוז, אתם בטוחים", הוסיף. "אתה מפורסם מאוד עכשיו. בכל העולם מדברים על גואם וכולם מדברים עליך". בשיחה חלק טראמפ שבחים ליופיו של האי. "זה סיפור גדול בחדשות וזה נראה מקום פשוט יפהפה", אמר. קאלבו מיהר להסכים עמו וציין כי גואם היא אכן גן עדן. "יש לנו 95% תפוסה ואחרי כל הסיפור הזה אנחנו נעלה ל־110%", התגאה.

 

לפני שיחתו עם קאלבו, אמר טראמפ לעיתונאים בניו ג'רזי כי הוא מאמין שגואם תהיה "בטוחה מאוד" ואיים על צפון קוריאה ב"צרות גדולות, גדולות", אם תשגר מתקפה נגד הטריטוריה האמריקאית.

 

בינתיים, מושל גואם לא לוקח סיכונים מיותרים והרשויות פרסמו עלון מידע שמייעץ לתושבים מה לעשות במקרה של מתקפה גרעינית. כך, למשל, הוזהרו התושבים שלא להביט בכדור האש והונחו לתפוס מחסה במבנה בטון או במקלט תת־קרקעי. כן הורו הרשויות לתושבים לאגור מצרכי חירום.

 

  צילום: רויטרס

על פי איומי צפון קוריאה, יידרשו לטילים שלה 1,065 שניות כדי לגמוא מרחק של 3,356 ק"מ לפני שינחתו לחופי גואם. אם איומים אלה אכן נכונים, יעמדו לרשות תחנות הניטור האמריקאיות ביבשה ובים 17 דקות על מנת לחשב את מסלול הטילים ולנסות לחסלם. בינתיים, כלכלנים מנסים לחזות את השפעותיה של הסלמה אפשרית על הכלכלה העולמית.

 

גארת' לת'ר וקריסטל טאן ממכון המחקר קפיטל אקונומיקס, ציינו במכתב למשקיעים בשבוע שעבר כי מדינות שהיו מעורבות במלחמות מאז מלחמת העולם השנייה רשמו ירידה משמעותית בתוצר. "המלחמה בסוריה הובילה לצניחה של 60% בתוצר הלאומי הגולמי", כתבו. "עם זאת, המלחמה ההרסנית ביותר מאז מלחמת העולם השנייה היתה מלחמת קוריאה (1953-1950), שגבתה 1.2 מיליון קורבנות בנפש בדרום קוריאה וחתכה את התמ"ג ביותר מ־80%".

 

על פי כלכלני קפיטל אקונומיקס, חצי האי הקוריאני צפוי לספוג את המכה הכלכלית הקשה ביותר, ובאופן מיוחד דרום קוריאה. ההשפעה הזו תתפשט לכלכלה העולמית, ובהינתן העובדה כי כלכלת דרום קוריאה מהווה 2% מהתוצר העולמי, מדובר בהשפעה משמעותית.

 

שרשראות האספקה העולמיות ייפגעו, הזהירו בקפיטל אקונומיקס, תוך הסתמכות על השפעות השיטפונות שפקדו את תאילנד ב־2011 כמודל להשוואה. לדבריהם, בעקבות השיטפונות הללו, התכווץ התמ"ג ב־4% בחישוב שנתי ברבעון האחרון של 2011 ונרשמה התכווצות של 16% בהיקף הייצור.

 

עם זאת, ההשפעה של מלחמה בקוריאה תהיה כמובן חמורה הרבה יותר. "דרום קוריאה מייצאת פי שלושה מוצרי ביניים לעומת תאילנד. באופן מיוחד, דרום קוריאה היא היצרנית הגדולה בעולם של מסכי LCD, עם 40% מכלל הייצור, והשנייה בגודלה של שבבים (17%). היא גם יצרנית מובילה של מכוניות ונמנית עם שלוש יצרניות הספינות הגדולות בעולם", כתבו. "אם ייפגע הייצור בדרום קוריאה בעקבות מלחמה, יורגש מחסור בעולם שיימשך זמן רב. נדרשות כשנתיים כדי להקים מהיסוד מפעל שבבים".

 

למלחמה צפויות כמובן להיות השלכות משמעותיות על כלכלת ארה"ב בהינתן עלות הלחימה בטריטוריה זרה, ולאיום הקוריאני מתווספת עתה אזהרתו של טראמפ כי ישקול התערבות צבאית אמריקאית גם בוונצואלה. על פי התחזיות, מלחמה ממושכת בקוריאה תעלה משמעותית את החוב האמריקאי, שעומד כבר עתה על 75% מהתמ"ג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x