$
כלכלה ומדיניות

טראמפ יחקור איך סין גונבת קניין רוחני מארה"ב

נשיא ארה"ב הורה למשרד הסחר לבדוק איך סין מאלצת משקיעים זרים למסור לידיה טכנולוגיות יקרות ערך. ישקול רענון חוק מ-1974 שיאפשר לו להטיל מכסים על סין באופן חד-צדדי בגלל "נהלי סחר לא הוגנים"

שון דונאן, "פייננשל טיימס" 11:2514.08.17

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הורה אתמול לנציג הסחר שלו רוברט לייטיזר לפתוח בחקירה לגבי חוקי הקניין הרוחני שבייג'ינג משתמשת בהם כדי לאלץ משקיעים זרים למסור לידיה טכנולוגיות יקרות ערך.

 

 

 

המהלך, שמגיע על רקע הבקשה האמריקאית מסין ללחוץ על צפון קוריאה לזנוח את תוכנית הגרעין שלה, משקף תפנית משמעותית בגישה של ממשל טראמפ לסין וצפוי להגביר את המתח בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם בנושאי סחר. זאת בעיקר על רקע התמיכה הגורפת הצפויה לו בקונגרס ובקהילה העסקית בארה"ב, שנציגיה חזרו והביעו מורת רוח מחוקי הקניין הרוחני הסינים. בתוך שבועות ספורים צפויה להיפתח חקירה רשמית שתימשך כשנה ובמסגרתה יתקיימו מו"מ עם בייג'ינג והתייעצויות עם עסקים.

פרסומת למגזין "אסקווייר" בשנגחאי. הקהילה העסקית תומכת פרסומת למגזין "אסקווייר" בשנגחאי. הקהילה העסקית תומכת צילום: איי פי

 

 

טראמפ צפוי היה לחתום אתמול על מזכר שמנחה את לייטיזר לשקול הפעלת חוק סחר מ־1974, שהיה פופולרי מאוד בשנות השמונים אך נעשה בו שימוש מועט מאוד בעשור האחרון. החוק, שנועד להגן על תעשיית ארה"ב מפני "נהלי סחר לא הוגנים של מדינות זרות", יאפשר לנשיא להטיל באופן חד־צדדי מכסים ושאר קנסות סחר נגד סין. אף שטראמפ התרחק מאיומיו בעת הקמפיין להטיל מכסים של 45% על סין, עדיין משקף המהלך הקשחת עמדות כלפיה. לייטיזר, ששירת בממשל רייגן, הוא אחד ממספר נצים סיניים בקבינט של טראמפ.

 

היוזמה היא גם חלק ממאמץ נרחב יותר שנוקט ממשל טראמפ כדי לתת זריקת אנרגיה לסוגיית הסחר, שאיבדה מעוצמתה מאז משך טראמפ את ארה"ב מהסכם הסחר הטראנס־פסיפי ביומו השלישי בתפקיד.

 

להיחלשות הזו תרמה גם התמסמסות של חקירה שביקש לפתוח בה לגבי יבוא של אלומיניום ופלדה. החקירה, שמטבעה הופנתה בעיקר נגד הייצור העודף בסין, נהדפה על ידי גורמים עסקיים ובנות ברית של סין באסיה ובאירופה, בטענה כי ישלמו על כך מחיר כבד.

 

בימים האחרונים עלה שוב הקשר בין סיוע סיני בריסון צפון קוריאה לבין הפעילות האמריקאית נגד סין בתחום הסחר. עם זאת, גורמים רשמיים בארה"ב טענו כי אין כל קשר בין הדברים. "אלה הם שני נושאים שונים. צפון קוריאה היא איום בטחוני משותף וסין וארה"ב צריכות לפעול ביחד לפתרון הסוגיה", אמר גורם בכיר בבית הלבן. עוד אמרו דוברים רשמיים, כי התנהלותו של טראמפ לא נועדה להצית מלחמת סחר. "אלה הם פשוט עניינים עסקיים בין שתי מדינות", אמר גורם רשמי. "יש כאן סוגיות הקשורות לגניבה ולהעברה כפויה של הטכנולוגיה שלנו. הנשיא רוצה להפסיק זאת. הוא הבהיר לבוחרים כי יפעל למען עסקים אמריקאים ועובדים אמריקאים. ואני חושב שסין מבינה זאת היטב".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x