מחקר או הפגנת כוח? מה עושות תריסר צוללות סיניות בלתי מאוישות בים סין הדרומי
לפי סוכנות הידיעות הממשלתית בבייג'ינג, שינחואה, כלי השיט שנפרסו בנתיב הימי האסטרטגי מתמקדות בתצפית מדעית. אולם, מומחים גורסים שלאור הטענות הסיניות לריבונות ימית באזור, למהלך יש ככל הנראה סיבות אחרות: "זהו ניסיון ברור לאותת על יכולות טכנולוגיות"
סין פרסה צוללות בלתי מאוישות בנתיב ימי-אסטרטגי למטרות מדעיות, אולם הטכנולוגיה עלולה לשמש גם ככלי צבאי ופוליטי. לסין יש טענות ריבונות בים סין הדרומי. בסוף החודש שעבר, הציבה סין כתריסר צוללות בלתי מאוישות באתר לא ידוע, לשם ביצוע "תצפיות מדעיות". כך על פי סוכנות הידיעות הממשלתית שינחואה.
- נשיא הפיליפינים: הנשיא הסיני שי איים עלי במלחמה
- דיווח: פייסבוק החלה לפעול בסין תחת אפליקציית מובייל סודית
- חקירה נגד ענקיות אינטרנט בסין: "מאפשרות להפיץ מידע אלים, שגוי ופורנוגרפי"
הכלים דמויי הטורפדו - המכונים "האיי", או "כפני ים" במנדרינית - יוותרו מתחת לפני המים במשך חודש, על פי הדיווחים. במרץ, אחד מהכלים הגיע לעומק של 6,329 מטרים מתחת לפני הים ושבר שיא מוקדם יותר של כלי אמריקאי. כך על פי שינחואה.
סין טוענת לריבונות על אזור נרחב של ים סין הדרומי, המשתרע למרחק של כ-1,600 קילומטרים מחופה הדרומי של סין. באזור ישנם מרבצי ענק של אנרגיה ועוברים בו כמה מנתיבי הספנות העמוסים בעולם. אולם, גם וייטנאם, הפיליפינים, מלזיה, ברוניי, וטייוואן טוענות לריבונות על חלקים מאזור הספנות הבין-לאומי.
השימוש בכלים תת-מימיים בלתי מאוישים מעלה שאלות מספר לגבי כוונותיה של בייג'ינג ואפשרות כי הצעד נועד לחזק את אחיזתה באזור המחלוקת הגיאו-פוליטית. ייתכן שההסבר הרשמי של סין הוא שהכלים משמשים למטרות מדעיות, אולם לא ניתן להתעלם מהאפשרות של מטרות פוליטיות - יש מומחים הגורסים כי סין עושה בכלים שימוש כסמל לעליונותה.
"זהו ניסיון ברור לאותת על יכולת הנוגעת לכוח טכנולוגי, והדבר לעיתים קרובות מתפרש כיוקרה", אמרה ל-CNBC מרגרט קוסל, פרופסור באוניברסיטת "ג'ורג'יה טק" המתמחה בחקר שימוש בטכנולוגיות חדישות למטרות ביטחון. כלים תת-ימיים בלתי מאוישים הם מפגן של כוח ימי מצד סין ודרך אחת מני רבות שבהן סין קוראת תיגר על הסדר העולמי הקיים, אמרה.
חיל הים האמריקאי משתמש בכ-130 כלים מסוג זה כדי לאסוף מידע אוקיינוגרפי. בשנה שעברה חיל הים הסיני תפס כלי כזה שפעל בתחומי הים הדרומי של סין. תפיסה זו גרמה לבהלה.
מלבד שימוש למטרות של כוח פוליטי, צוללות בלתי מאוישות אלו יכולות לסייע לסין לבסס את טענות ריבונותה בים סין הדרומי. המידע הנאסף על ידי הכלים יכול לשמש הן למטרות ימיות-אזרחיות והן לצבאיות. אומר קולין קו סווי לין, חוקר המתמחה בביטחון ימי באוניברסיטת נאניאנג בסינגפור. "מידע לגבי פני הקרקע הימית, מליחות המים ושכבות תרמיות, שימושי מאד לתכנון וביצוע פעילות צוללות ואנטי-צוללות". הכלים יכולים לשמש ככלי איסוף מודיעיני, הוסיף.
מדענים בסין דוחים טענות לגבי כוונות פוליטיות, וטוענים כי הכלים שנפרשו ביולי נועדו לאסוף מידע מחקרי. כך על פי חוקר במוסד המחקר מבייג'ינג - "נשיונל אינסטטיוט פור סאות' צ'יינה סי סטאדיס", ליו שיאובו.