עוד מדינה על הכוונת: ארה"ב שוקלת הטלת סנקציות על ונצואלה
לפי בכיר בבית הלבן, ארה"ב עשויה למנוע תשלומים בדולרים עבור הנפט שוונצואלה מייצאת; זאת בעקבות האיום שמהווה משטרו של הנשיא מאדורו על הדמוקרטיה במדינה
אחרי רוסיה, איראן וצפון קוריאה: ארה"ב שוקלת להטיל סנקציות נגד ונצואלה שימנעו תשלומים בדולרים עבור הנפט שהיא מייצאת, כך על פי בכיר בבית הלבן. המהלך עלול לפגוע משמעותית בייצוא הנפט של ונצואלה, החברה באופ"ק, ולהכניס את הממשלה למצוקת מזומנים.
- ונצואלה אין דומה לה, ברמת הפשיעה: קראקס היא העיר המסוכנת בעולם
- המשבר בוונצואלה הוריד את יתרות המט"ח לרמה הנמוכה זה 15 שנה
- שפל בייצור הנפט בוונצואלה: "המצב גרוע מכפי שציפינו שיהיה"
בארה"ב מקווים שבכך יוכלו להפעיל לחץ על נשיא ונצואלה ניקולאס מאדורו לזנוח תכניות להעביר חוק חדש בקונגרס, שיבטל את סמכויותיו ולמעשה יבסס את כוחו כרודן הפועל ללא אופוזיציה.
ונצואלה סובלת בשנים האחרונות ממשבר כלכלי עמוק, הכולל מיתון חמור ואינפלציה גבוהה, שהובילו למחאות ולאי יציבות חברתיות. אלה גבו את חייהם של כמאה אנשים. סנקציות על עסקאות בדולרים יקשו אף יותר על הממשלה להשיג כסף לצרכי החזר חובות ומימון יבוא של מוצרי יסוד.
הסנקציות הנשקלות בארה"ב דומות לאלו שהוטלו על איראן בשל פיתוח תכנית הגרעין, והובילו לצמצום של ייצוא הנפט האיראני בחצי. צעדים מסוג זה נחשבים לסנקציות כלכליות יעילות ביותר, ולפי הערכות שונות הן סללו את הדרך להסכם הגרעין עם איראן.
על פי הבכיר בבית הלבן, נשקלת גם האפשרות לאסור ייבוא נפט מוונצואלה לארה"ב, אך עוד לא התקבלה החלטה סופית בעניין. עם זאת, איסור על עסקאות בדולרים יהיה משמעותי יותר מסנקציות על הייבוא, כי הן יקשו על כל בתי הזיקוק והסוחרים לרכוש את הנפט מוונצואלה ויאלצו אותם לפנות לשווקים חליפיים.
על פי מנהל נתוני האנרגיה, ארה"ב רכשה 780 אלף חביות נפט ביום מוונצואלה בארבעת החודשים הראשונים של השנה - קרוב ל-8% מכלל היבוא. חברת הנפט הממשלתית של ונצואלה, PDVSA, היא ספקית מרכזית של חברות כמו ואלרו אנרג'י, פיליפס 66, שברון ו-PBF אנרג'י.
איום הסנקציות נגד ונצואלה היה הסיבה העיקרית לקיום שיחות השבוע בין PDVSA ורוסנפט, חברת הנפט הרוסית, שגם עליה הוטלו סנקציות בארה"ב. לפי דיווח ברויטרס, המו"מ בין החברות התמקד בהצעה להמיר את האחזקה של רוסנפט בסיטגו - חטיבת הזיקוק של PDVSA בארה"ב - בשורה של נכסי נפט אחרים של ונצואלה. מהלך זה נועד למנוע סיבוכים משפטיים.
החברות האמריקאיות הביעו התנגדות לסנקציות, ופיליפס 66, הקניינית השלישית בגודלו של נפט מוונצואלה בארה"ב, קראה שלשום (ה') לממשל "לשקול בזהירות" את הסנקציות שישפיעו על בתי הזיקוק האמריקאיים. כמו כן, מדינות נוספות דרום אמריקה הזהירו כי הצעדים עלולים להחריף את מצוקת הרעב בוונצואלה.
הבית הלבן מסר מוקדם יותר השבוע כי הממשל שוקל "צעדים כלכליים חזקים ומהירים" נגד ונצואלה וזאת עד ה-30 ביולי.