המשבר בוונצואלה הוריד את יתרות המט"ח לרמה הנמוכה זה 15 שנה
הבנק המרכזי הוונצואלי הודיע כי יתרות המט"ח ירדו מתחת ל־10 מיליארד דולר. על הממשלה לפרוע אג"ח של 3.7 מיליארד דולר ברבעון הרביעי של השנה וקיים חשש כי לא תעמוד בהתחייבות
המשבר הפוליטי החריף בוונצואלה מכרסם במהירות ביתרות המט"ח של המדינה, שהיתה העשירה בדרום אמריקה.
הבנק המרכזי הוונצואלי דיווח ביום שישי כי יתרות המט"ח שלו נאמדות כיום בפחות מ־10 מיליארד דולר, הרמה הנמוכה ביותר זה 15 שנה. מאז ירידת מחירי הנפט בקיץ 2014 נתונה ונצואלה במשבר כלכלי קשה, שהצית משבר חוקתי ופוליטי וגרם להתנגשויות אלימות בין מפגינים למשטרה, למחסור במצרכי מזון בסיסיים ואף לרעב בקרב חלקים באוכלוסייה.
במהלך המשבר הקצתה ממשלת ונצואלה משאבים רבים כדי לפרוע חובות בשוק האג"ח הבינלאומי, בין היתר על חשבון הוצאה ציבורית על בריאות, חינוך וסבסוד מזון. אבל גם כך יתרות המט"ח של ונצואלה הולכות ומידלדלות. "פייננשל טיימס" ציטט נתונים של הבנק המרכזי במדינה, שלפיהם יתרות המט"ח עומדות כעת על רמה של 9.983 מיליארד דולר — ירידה של 77% מאז ינואר 2009, אז הן עמדו על שיא של 43 מיליארד דולר.
הירידה החדה ביתרות המט"ח קרוב לוודאי תעורר מחדש את החשש כי ונצואלה תגיע לחדלות פירעון על חובותיה כבר השנה. ברבעון הרביעי של 2017 אמורות הממשלה וחברת הנפט הממשלתית לשלם לנושים ריבית של 3.7 מיליארד דולר. בטווח הארוך יותר ונצואלה חייבת כסף לרוסיה, סין, לבנק הפיתוח של אמריקה הלטינית ולחברות שכבר תבעו אותה על נישול מנכסים.
הבנק המרכזי הוונצואלי אמנם הצליח למכור השנה אג"ח בשווי של קרוב למיליארד דולר לבנקים גולדמן זאקס ונומורה, אך הבנקים זכו לקיתונות של ביקורת סביב העסקה, שהתפרשה כתמיכה בשלטון הנשיא העריץ ניקולאס מאדורו. פירוש הדבר, שהסיכוי למכירת אג"ח נוספות הוא נמוך. עם זאת, לדבריו של פרנסיסקו רודריגז מטורינו קפיטל בניו יורק, הממשלה תוכל לגייס כ־14.5 מיליארד דולר באמצעים אחרים, בהם החזר הלוואות שהעניק הנשיא הקודם הוגו צ'אבס למדינות קטנות במרכז אמריקה והקאריביים. בעלת החוב הגדולה ביותר היא ניקרגואה, שחייבת לוונצואלה סכום של כ־2.9 מיליארד דולר.