עולם הפוך: סין תייבא לראשונה אורז מארה"ב
הכלכלה השנייה בעולם אמנם מייצרת פי 20 יותר אורז מארה"ב, אך היא גם הצרכנית הגדולה ביותר שלו בעולם ונדרשת לרכוש יותר ויותר אורז מחוץ למדינה
- כך נהפך קונגרס המפלגה הקומוניסטית בסין לסיוט של הזרים במדינה
- פרסומת של אאודי בסין השוותה אשה למכונית משומשת ועוררה סערה
- שחר אדום: סין מכריזה מלחמה על אפליקציות צ'ט
סין אמנם מייצרת פי 20 יותר אורז מארה"ב, אך היא גם הצרכנית הגדולה ביותר שלו בעולם. היא רוכשת יותר ויותר אורז מחוץ למדינה כדי להאכיל את האוכלוסייה, ובעבר אף הוציאה על כך מעל מיליארד דולר לשנה. לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, בשנה שעברה ייבאה סין בסביבות 5 מיליון טונה של אורז.
עם זאת, ארה"ב לבדה לא יכולה לספק את הביקוש הרב. ארה"ב מייצאת בין 3-4 מיליון טונה בשנה, כך לפי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. לדבריו של בוב ביילי, מומחה בנושא אבטחת מזון במכון צ'אתם האוס בלונדון, אף שסין הצליחה בעבר לספק את צרכי המזון שלה בעצמה, בשנה האחרונות היא נאלצת להסתמך על ייבוא.
העלייה הזו בייבוא המזון משקפת בחלקה את הבעייתיות בחקלאות הסינית. האוכלוסייה החיה בכפרים ועוסקת בחקלאות מזדקנת. בעיות זיהום ואקלים מאיימות גם כן על הייצור.
לטענתו של ביילי, סין פועלת בחוכמה כשהיא מחפשת מקורות חדשים לאורז זאת מכיוון שאיסורים זמניים על יצוא ממדינות אחרות באסיה יצרו בעבר בעיות. "סין בוודאי חושבת לעצמה, 'אם אנחנו הולכים לייבא אורז, עדיף שלא נהיה תלויים בשוק האסייתי'", הוא אומר.
פריצת הדרך בין שתי המדינות התאפשרה חודשיים לאחר שמשרד המסחר האמריקאי הודיע כי הושגה עסקה במסגרתה ארה"ב תייצא בשר בקר וגז טבעי לסין. עם זאת, מערכת היחסים בין המדינות נותרה מתוחה. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ האשים את סין לא פעם באימוץ נהלי מסחר לא הוגנים, והכריז כי בכוונתו להפחית את הגירעון המסחרי הענק של ארה"ב מול סין.
נושא רגיש במיוחד הוא המסחר בפלדה. בממשל טראמפ שוקלים להטיל מכס על משלוחים סיניים של פלדה לארה"ב.