משרד האוצר הקצה 1.5 מיליארד דולר לשמירה על שער המטבע
החשכ"ל קיבל אישור להמיר הלוואות שקליות בהלוואות דולריות, מה שיגדיל את הביקושים לדולר. הסיכום שנעשה בתיאום עם בנק ישראל נועד למנוע מהשקל להתחזק "מדי" - מה שיפגע ביצואנים
אגף החשב הכללי קיבל אישור ממשה כחלון להמיר הלוואות שקליות בהלוואות דולריות בהיקף של מיליארד וחצי דולר, כך אמר היום שר הכלכלה אלי כהן ל"כלכליסט".
- החשב הכללי פרסם מכרז לקבלת ייעוץ כלכלי חיצוני
- החשכ"ל רוני חזקיהו: "יש אווירה אנטי עסקית בשנים האחרונות"
- החשכ"ל ביצע עסקאות גידור במט"ח בהיקף של 120 מיליון דולר
המרת הלוואה שקלית בהלוואה דולרית תגדיל את הביקושים לדולר על פני השקל ובכך תרסן את העלייה בשער המטבע. הסיכום, שנעשה בתיאום עם בנק ישראל, נועד למנוע מהשקל להתחזק "מדי" - מה שיפגע ביצואנים.
במשרד האוצר ובבנק ישראל לא יפרטו, בהוראתו, את אסטרגיית המרת ההלוואת בכדי לא לשחק לידם של הספקולנטים בשוק, אולם על פי הערכות עד כה המיר החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו, כבר 120 מיליון דולר. מאותה סיבה לא נחשפת גם תקופת הזמן בה מתכוון חזקיהו לנצל את מסגרת ההמרות.
לדברי כהן, "חוזקת השקל מול הדולר והיורו היא סימפטום של כלכלה חזקה בה יש עודף של ייצוא על פני יבוא, רמת חוב תוצר נמוכה יחסית ואבטלה נמוכה". כהן מוסיף כי "אמנם שקל חזק הוא חסרון ליצואנים אך מאפשר להוזיל את יוקר המחייה דרך הוזלת עלות חומרי הגלם".
כהן, שביקר בעבר את בנק ישראל מציין כי היום הוא מחזיק יתרות מט"ח של 106 מיליארד דולר וכי הוא "נוהג באחריות בכל הנוגע לשער המטבע".
נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש אמר בנושא כי "שר האוצר ושר הכלכלה והתעשייה, מפגינים אחריות אמיתית בתמיכתם בשינוי שערי החליפין הלא שפויים שנוצרו בישראל. הייצוא התעשייתי מצוי במשבר חסר תקדים וכל ענפי התעשייה, הן ההייטק והן הייצור המתקדם, מצויים בבעיית רווחיות קשה שמסכנת את קיומה של התעשייה הישראלית. על כן, פעילות המשרדים הממשלתיים לצד פעילות בנק ישראל הינה קריטית להמשך צמיחת המשק ועשויה להשפיע באופן משמעותי על שינוי המגמה".
ברוש הוסיף כי "פעילות זו היא רק ההתחלה. לאחרונה סיכמנו עם שר האוצר כי תגובש חבילת סיוע נוספת לטווח הבינוני והארוך, אשר תבטיח את המשך צמיחת התעשייה ושמירה על כושר התחרות התעשייתי. חבילה זו, יחד עם שאר הצעדים שננקטו מצד החשב הכללי, משרד הכלכלה והתעשייה ובנק ישראל, יבטיחו את עתידה של התעשייה בישראל. כמו כן, אנחנו ממשיכים בדיונים מקצועיים עם המשרדים בכדי לבדוק צעדים נוספים לתמיכה בייצוא, כמו הגדלת השקעות המוסדיים בחו"ל, מיסוי תנועות מט"ח לטווח קצר, וספיגת מט"ח נכנס".