ההזדקנות הגלובלית: פצצת זמן מתקתקת ושמה פנסיה
לפי תחזית קודרת של הפורום הכלכלי העולמי, לאור העלייה הניכרת הצפויה בתוחלת החיים, הכלכלות הגדולות בעולם עתידות להתמודד בשנת 2050 עם משבר פנסיה של 400 טריליון דולר. "מבחינה פיננסית - זה שווה ערך להתחממות הגלובלית"
דורות העתיד ייאלצו להתמודד עם משבר הפנסיה הגדול בהיסטוריה - כך על פי הפורום הכלכלי העולמי, שמזהיר מפני התפוצצותה של פצצת פנסיה קטלנית, אלא אם קובעי המדיניות מהכלכלות המובילות בעולם יחלו לנקוט צעדי חירום.
- הטייס האמריקאי לשעבר שינסה לגייס 120 מ' דולר מכספי הפנסיה בישראל
- אל תתנו לדמי הניהול להקטין לכם את הפנסיה
- הפרלמנט ביוון אישר קיצוצים בפנסיה והעלאות מס - מפגינים השליכו בקבוקי תבערה
הארגון, המבוסס בז'נבה, צופה כי האתגרים של אוכלוסייה מזדקנת עלולים לאלץ את הכלכלות המובילות להתמודד עם פצצת זמן מתקתקת. על פי הניתוח של אנליסטים בפורום הכלכלי העולמי, שש הכלכלות המובילות עם רמות הפנסיה הגבוהות ביותר, ובכלל זה ארה"ב, קנדה, בריטניה, הולנד, יפן ואוסטרליה, וכן שתיים מהכלכלות של המדינות המאוכלסות ביותר בעולם - סין והודו - צפויות להתמודד עם גירעון חסכונות פנסיה של כ-400 טריליון עד 2050 - זאת לעומת 70 טריליון ב-2015.
"העלייה הצפויה בתוחלת החיים והזדקנותה של האוכלוסייה כתוצאה מכך, היא שוות ערך מבחינה פיננסית להתחממות הגלובלית", אמר בדוח מיום ו' מייקל דרקסלר, ראש מערכות פיננסיות ותשתיות בפורום הכלכלי העולמי.
על פי הפורום, המארגן את הפסגה השנתית של העילית העולמית הפיננסית בדאבוס, נוכח תוחלת החיים של למעלה מ-100 שנה הצפויה לתינוקות הנולדים כעת, עלויות הביטחון הפיננסי לפנסיה עלולות לנסוק לגבהים חסרי תקדים.
על פי התחזיות לטווח הארוך של הפורום, פער החסכונות הפנסיוניים של שמונת המדינות יגדל בכ-5% מדי שנה במהלך 40 השנה הבאות. נתון זה מתרגם לגידול גירעון של 28 מיליארד דולר בכל 24 שעות. "עלינו להתמודד עם העניין כבר עתה או לקבל שהתוצאות הרות האסון יכו בדורות הבאים, ויניחו נטל בלתי אפשרי על ילדינו ונכדינו", אמר דרקסלר.
אז מה עושים?
הארגון מציע תוכנית הכוללת חמישה שלבים שעל קובעי המדיניות לאמץ כדי להקל את השפעת משבר הפנסיה הצפוי. בין הפעולות שיש לבצען בעדיפות עליונה - הארכת גיל הפנסיה הלאומי, הגברת מאמצי החינוך הפיננסי לאוכלוסיות חלשות, יצירת נתיבי תקשורת פתוחים לכל, וסטנדרטיזציה של נתוני הפנסיה כדי שאזרחים יוכלו לקבל תמונה מלאה וברורה על מצבם הפיננסי במהלך השנים.
"היכן שהאתגרים עצומים הרי שחשוב מאוד להמשיך ולפתח את המערכות הקיימות כדי להתחיל וליישם את השינויים החיוביים שלנו. אם נערוך באופן עקבי ומתמשך הערכות, סקירות ונעשה צעדים קטנים, במהלך הזמן נוכל לעמוד בדרישותיהם של הפנסיונרים היום ולאף עמוד בהבטחות שאנו נותנים לעובדים של היום שמחר יהיו פנסיונרים", נכתב בדו"ח.