מס חדש של 12% על תחבושות היגייניות מעורר זעם בהודו
ברחבי המדינה פרצה מחאה נוכח תוכנית ממשלתית להטיל מס על מוצרי היגיינה נשית. עצומה שקראה לביטול המס השיגה כבר למעלה מ-300 אלף חתימות
מחאות פרצו בהודו לנוכח תוכנית ממשלתית להטיל מס של 12% על תחבושות היגייניות. תעריפי המס החדשים, שפורסמו בשבוע שעבר, הם חלק מרפורמה מקיפה במערכת המיסוי ההודית. המס, שנקרא מס סחורות ושירותים (GST), נועד לפשט את מערכת המס המסובכת הנהוגה בהודו המורכבת ממסים המשתנים ממדינה למדינה, על ידי קביעת מס לאומי אחיד לכל סחורה. שיעורי המס החדשים אמורים להיכנס לתוקף ב-1 ביולי.
- קודם ניקח את דלהי: כך כבשה הטכנולוגיה הסינית את הודו
- מדמיינים חופשה בגואה עם בירה על החוף? אתם מסתכנים בקנס ולילה במעצר
לפי התכנית, לא יוטל מס על כל המוצרים, ביניהם קונדומים ואמצעי מניעה אחרים, כך שהמוחים דורשים לכלול גם תחבושות היגייניות במוצרים הפטורים. עצומה שקראה לביטול המס על מוצרי היגיינה נשית השיגה כבר למעלה מ-300 אלף חתימות. "הזכות של נשים לקבל גישה למוצרי היגיינה וסניטריה בזמן המחזור החודשי היא אבסולוטית", הכריזה טרישה שיטי, מייסדת ארגון זכויות הנשים SheSays. "אי אפשר להפלות נשים על בסיס פעולה טבעית של הגוף". בינתיים לא התקבלה תגובה ממשרד האוצר ההודי.
תחבושות היגייניות עולות בהודו בין 5-12 רופי (0.8-0.20 דולר) כל אחת, וכיום מוטל עליהן מס בתעריפי משתנים. בחלק מהמדינות, המס יכול להגיע עד 14.5%, מה שמונע ממיליוני נשים עניות לרכוש תחבושות.
מחקר מ-2011 שערכה חברת מחקרי השוק נילסן מצא כי 12% בלבד מהנשים בהודו משתמשות בתחבושות היגייניות. מרבית הנשים מסתמכות על בדים וסמרטוטים, כשבחלק מהמקרים הן משתמשות גם באפר ובעלים שגורמים לדלקות. המחסור בהיגיינה לנשים מובילה גם לכך שבנות רבות נושרות מהלימודים, ואף קשור לפריון עבודה נמוך.
עם זאת, הודו אינה המדינה הראשונה שמתמודדת עם נושא עלות המוצרים לנשים. כך למשל, בארה"ב מתגברות הקריאות לביטול מס טמפונים. לעומת זאת, באירלנד, קניה וקנדה מוצרים היגיינים פטורים ממס.