טראמפ יגיע מחר לסעודיה וידון במציאות המשתנה בשוק הנפט העולמי
העלייה החדה בייצור הנפט בארה"ב, לצד רצון ערב הסעודית לצמצם את מעורבותה בתעשיה, שינו את היוצרות בשוק הנפט העולמי והפכו את ארה"ב למתחרה של הסעודים. רגע לפני שיגיע לישראל, ידון טראמפ עם המלך הסעודי במשמעות שינויים אלה
רק לפני שנים מועטות הקשר העסקי בין ארה"ב לערב הסעודית היה פשוט – האמריקנים קנו מהממלכה הסעודית נפט, והסעודים השקיעו את הרווחים ממכירות אלו ברכישת ציוד לקידוח נפט, מטוסים, טנקים וטילים להגנת גבולות הממלכה.
- דיווח: אופ"ק בוחנת "קיצוץ גדול" בתפוקת הנפט
- ההודעה על המשך קיצוץ תפוקה מקפיצה את הנפט
- לקראת סגירה: ארה"ב תמכור נשק לסעודיה ב-100 מיליארד דולר
אולם עם נפילת מחירי הנפט בכמעט מחצית בשלוש השנים האחרונות, העלייה החדה בייצור הנפט האמריקאי, והרפורמה חסרת התקדים שהממלכה החלה בה (ובכלל זה מכירת נתח מחברת הנפט הממלכתית הסעודית) – הדומיננטיות של ארה"ב בשוק הנפט גדלה, והיא הופכת ליצואנית אנרגיה יריבה לסעודיה. מערכת היחסים המשתנה בין המדינות תעמוד במוקד תשומת הלב בסוף השבוע, בעוד אנשי עסקים מארה"ב יבקרו בריאד לוועידת פסגה בנושא השקעות, שתתקיים במהלך ביקורו הבינלאומי הראשון של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במדינה.
"בנקודה זו הסעודים זקוקים לארה"ב יותר מלהיפך", אמר פילים דוב-פנטננצ'ה, אסטרטג גיאו-פוליטי גלובלי ב"סטנדרט צ'ארטרד" (Standard Chartered ) בבריטניה. "הם זקוקים להשקעות זרות ישירות כדי לערוך את השינוי המבוקש בכלכלה, וארה"ב אינה זקוקה כבר לנפט".
עבור טראמפ הביקור בערב הסעודית יכול לספק מפלט מבורך מהמערבולת שיצר בוושינגטון עם פיטורי ראש ה-FBI ג'יימס קומי ועקב החקירה המתנהלת באשר למעורבותה של רוסיה בקמפיין הבחירות. המלך הסעודי סלמן רוצה תמיכה לתכניתו לצמצום את מעורבות המדינה בתעשיית הנפט, ובכלל זה לצמצם את התלות של ערב הסעודית בנפט – זאת מבלי להצית מחאה ציבורית.
הבכירים האמריקאים שישתתפו בוועידה רוצים כולם בעסקאות עם הסעודים. כמה מהם, כמו מנכ"ל ג'יי פי מורגן צ'ייס, ג'יימי דימון וראש מורגן סטנלי, ג'יימס גורמן, כבר חתמו על הסכמים למתן שירותי ייעוץ לענקית הנפט הממשלתית של הממלכה, "סעודיה ארמקו", לקראת ההנפקה הראשונית לציבור המתוכננת, שיש הצופים כי תהיה הגדולה אי פעם.
ג'יי פי מורגן וסיטיגרופ סייעו לארגן מכירת אג"ח סעודיות בהיקף של 17.5 מיליארד דולר בשנה שעברה וכן בהנפקה של אג"ח נוספות בהיקף 9 מיליארד דולר באפריל. בסוף השבוע הקרוב, ינסו הבנקים לחזור עם חוזים נוספים בכיסם, בעוד הסעודים מתכוננים למכירת נכסים ריבוניים נוספים.
עם זאת, הסעודים, היושבים על רזרבות מט"ח העולות על 500 מיליארד דולר, עדיין מחפשים הזדמנויות להשקעות זרות ומתכוננים להודיע על תכניותיהם להשקיע 40 מיליארד דולר בפרויקטים אמריקאים של תשתיות. הם גם מחפשים שותפויות בתעשייה הביטחונית כדי לפתח ייצור אמצעי לחימה במדינה.
המטרה העיקרית היא יצירת עבודות. תכנית הרפורמה הממשלתית התמקדה עד כה בעיקר בקיצוץ הסובסידיות הנדיבות בתעשיית האנרגיה, וכן בפסילת מיזמי תשתית מנופחים. מהלכים אלו הביאו להאטה של הצמיחה הכלכלית מ-10% ב-2011 ל-0.4% בלבד השנה. כך על פי קרן המטבע העולמית.