דיווח: אופ"ק בוחנת "קיצוץ גדול" בתפוקת הנפט
המדינות החברות בקרטל הנפט ייפגשו בשבוע הבא בווינה כדי לדון בגורלו של ההסכם לקיצוץ התפוקות המסתיים ב-30 ביוני; רוסיה וסעודיה הסכימו כי יש להאריכו
המדינות החברות בקרטל הנפט, אופ"ק, בוחנת תרחישים שונים לקראת פגישת המדיניות שתיערך בווינה בשבוע הבא, בהם הרחבה והארכה של ההסכם להגבלת רמות התפוקה במטרה להביא להעלאת מחירים. כך אמרו היום גורמים באופ"ק לסוכנות "רויטרס".
- עשן לבן בווינה: מדינות אופ"ק הודיעו על קיצוץ בתפוקה
- הסכם עולמי לקיצוץ מכסות הנפט: גם המדינות שאינן חברות באופ"ק הצטרפו ליוזמה
- השאלה שמדאיגה את משקיעי הנפט: האם הקיצוץ של אופ"ק עמוק מספיק?
חברי הנציבות הכלכלית של אופ"ק - שאינה מוסמכת לקבל החלטות - נפגשו השבוע כדי לדון במצב השוק. "לא הגענו להסכם לגבי התרחישים הסופיים", אמר אחד מהגורמים ל"רויטרס".
לדברי גורם אחר, קיצוץ גדול בתפוקות הוא אחת האופציה שנבחנות, בהתאם להערכות לגבי קצב הייצור מצד מדינות שאינן חברות אופ"ק ושמן הפצלים מארה"ב.
החברה המרכזית של אופ"ק, סעודיה, וכן רוסיה, שאינה חברה בארגון – שתי יצרניות הנפט הגדולות בעולם, הסכימו כי קיים צורך להותיר על כנו את הקיצוץ הנוכחי עד למרץ 2018.
המפגש השבוע התקיים טרם פגישת המדיניות ב-25 במאי, שבה אמורות להשתתף חברות הארגון וכן יצרניות שאינן חברות אופ"ק. במפגש צפויים המשתתפים להחליט אם להאריך את תוקף מגבלות הייצור שעליהן סוכם, מעבר ל-30 ביוני.
חברות אופ"ק, רוסיה ויצרניות נוספות הסכימו בדצמבר 2016 לקיצוץ של 1.8 מיליון חביות ליום למשך שישה חודשים, החל מ-1 בינואר, כדי לדרבן את השוק. מדינות אופ"ק התחייבו לקיצוץ של 1.2 מיליון חביות ביום, והיצרניות העצמאיות ובראשן רוסיה תרמו 600 אלף חביות לקיצוץ.
הסכם הקיצוץ הצליח לייצב את מחירי הנפט, לאחר שב־2016 צללה החבית ל־26 דולרים. עם זאת, בשבועות האחרונים נשמעה ביקורת מצד סעודיה, שלקחה על עצמה את הקיצוץ הנרחב ביותר, לגבי יישום ההסכם, בעיקר ביחס יצרניות שמחוץ לאופ"ק. זאת הסיבה שהשוק סובל עדיין מעודף היצע, כפי שהצביע הדו"ח האחרון של קרטל הנפט. על פי אופ"ק, המדינות החברות קיצצו את התפוקה מעבר למה שהתחייבו. באפריל הן סיפקו 31.731 מיליון חביות לעומת 33.085 מיליון בדצמבר 2016, חודש לפני כניסת ההסכם לתוקפו.