מקרון בנאום הניצחון: די לפחד, אתן סיבה לאופטימיות
הנשיא הנבחר של צרפת ניצח בפער גדול אך מכיר בהישג המרשים של לה פן והימין הקיצוני, שסחפו יותר משליש מהעם: "התוצאה מחייבת אותי לחתור לפיוס לאומי. בואו נאהב את צרפת". הוא הבטיח: "נעמוד בחזית המאבק בטרור". טראמפ בירך: "מצפה לעבוד יחד". המונים חגגו את הניצחון ההיסטורי ליד הלובר בפריז
הנשיא הנבחר של צרפת עמנואל מקרון אמר אמש (יום א') בנאום הניצחון שלו כי הוא מודע לזעם, לספקות ולחרדה שהביעו הצרפתים במערכת הבחירות, וכי התוצאה שרשמו המפלגות הקיצוניות מחייבת אותו לפעול להשגת פיוס לאומי. "אשקיע את כל המאמצים האפשריים כדי להצדיק את האמון שנתתם בי", הדגיש. הוא הצהיר גם כי צרפת תהיה בחזית המלחמה בטרור.
- הכלכלנים כותבים: הלקח שצריך ללמוד ממרין לה פן
- יום לפני הבחירות בצרפת: פריצת ענק למחשבי המטה של מקרון
- הבחירות בצרפת עלולות להיזכר רק כהפוגה קצרה
בנאום הניצחון שלו אמר מקרון כי הוא מודע לזעם, לספקות ולחרדה שהביעו הצרפתים במערכת הבחירות, וכי התוצאה שרשמו המפלגות הקיצוניות מחייבת אותו לפעול להשגת פיוס לאומי. "אשקיע את כל המאמצים האפשריים כדי להצדיק את האמון שנתתם בי", הדגיש. הוא הצהיר גם כי צרפת תהיה בחזית המלחמה בטרור.
מקרון הודה לעם הצרפתי על הבחירה בו ובירך גם את יריבתו מרין לה פן על הקמפיין שניהלה. "בואו נאהב את צרפת", קרא לאזרחים, ואמר כי בחמש השנים הבאות תהיה לו האחריות להפחית את חששותיהם של הצרפתים ולנסוך בהם אופטימיות. לדבריו, "אני אגן על צרפת ואגן על אירופה".
מקרון הביס את יריבתו אשת הימין הקיצוני מרין לה פן בפער של כ-35% - 66.06% מול 33.94% - ואפשר למנהיגי האיחוד האירופי לשחרר אנחת רווחה אחרי חודשים של חשש מעליית לה פן הבדלנית לשלטון. זמן קצר לאחר פרסום התוצאות, עוד לפני נאום הניצחון, מסר מקרון תגובה קצרה ואמר: "פרק חדש של תקווה מתחיל עבור צרפת". לה פן התקשרה למקרון ובירכה אותו על ניצחונו.
לה פן אמרה לאחר המדגמים כי "צרפת בחרה נשיא חדש". לדבריה, היא התקשרה למקרון ובירכה אותו על הניצחון, והוסיפה כי "החזית הלאומית השיגה תוצאה היסטורית". לה פן אמרה עוד כי "תתחיל שינוי עמוק במפלגה כדי ליצור כוח פוליטי חדש".
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהחמיא בשנה האחרונה ללה פן ונתפש בעיני רבים כמי שתומך בה, פרסם בטוויטר הודעה שבה בירך את מקרון על "ניצחונו הגדול היום", והוסיף: "אני מצפה בקוצר רוח לעבוד איתו".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בירכה את מקרון. לדבריה "ניצחונו הוא ניצחון עבור אירופה מאוחדת וחזקה, ועבור החברות של גרמניה וצרפת".
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בירכה את מקרון ואמרה כי היא "מצפה לעבוד עם הנשיא החדש על מגוון נושאים שנמצאים בסדרי העדיפויות המשותפים".
מקרון (39) הוא בנקאי לשעבר וכיהן כשר הכלכלה בממשלתו של פרנסואה הולנד. הוא התמודד מטעם מפלגה עצמאית, ומציג מדיניות כלכלית ליברלית וחברתית מתקדמת. מקרון תומך בחיזוק האינטגרציה בין מדינות האיחוד האירופי כמעט בכל תחום - תקציבי, רגולטורי או סביבתי. תוכניתו הכלכלית משלבת קיצוץ תקציבי של 60 מיליארד יורו, שייפרס על פני חמש שנים, לצד חבילת תמריצים למשק בגובה 50 מיליארד יורו. בנוסף, מקרון שואף להרחיב את רשת הביטחון הסוציאלית הצרפתית, להוריד את מס החברות מ־33.3% ל־25% ולחתוך 120 אלף משרות במגזר הממשלתי.
ההישג של לה פן: גרפה פי 2 קולות מאביה
בנאום ההפסד שלה, מעט אחרי היוודע דבר התבוסה, הדגישה לה פן כי התוצאה שהשיגה היא תוצאה היסטורית: "אנחנו מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר שעומדת כעת מול מקרון", הכריזה בגאווה. בנאומה אמרה לה פן כי מפלגת "החזית הלאומית" שאותה היא מייצגת צריכה לעבור שינוי עמוק כדי לעמוד באתגר החדש הניצב לפניה וכי יש להקים כוח פוליטי חדש. לה פן רמזה בכך כי ייתכן שתשנה את שם המפלגה מ"החזית הלאומית" לשם אחר.
אף שלה פן הפסידה בסיבוב המכריע בפער גדול היא יכולה להיות מרוצה מאוד מההישג שלה – בקרב הישיר על הנשיאות היא הצליחה להביא למחנה הימין הקיצוני תמיכה של יותר משליש מהעם הצרפתי, וזהו שינוי היסטורי שעוד ידובר בו רבות. בפעם הקודמת שמועמד הימין הקיצוני הצליח להגיע לסיבוב המכריע בבחירות היה זה אביה ז'אן מארי לה פן והוא זכה אז רק ב-17.8% מהקולות. ההישג של לה פן גדול בהרבה, והוא מעיד על חדירתה של מפלגת "החזית הלאומית" למיינסטרים הפוליטי הצרפתי.
מרין לה פן הבטיחה במהלך קמפיין הבחירות להוביל פרישה של צרפת מהאיחוד האירופי, להגביל מאוד את ההגירה לצרפת ולהילחם ביד קשה יותר בטרור האיסלאמיסטי. בקהילות יהודיות בעולם עוררו דאגה דבריה שלפיהם לצרפת כמדינה לא הייתה אחריות לרדיפת היהודים בתחומה במלחמת העולם השנייה, והצהרותיה נגד שחיטה כשרה ונגד חבישת כיפה בציבור.
בסוגיית המהגרים הביע מקרון אהדה למדיניות הדלת הפתוחה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, והבטיח לזרז את הטיפול בבקשות מבקשי מקלט כך שלא ייארכו יותר מחצי שנה. מנגד, מקרון הצהיר שמבקשי מקלט שלא זקוקים להגנה יגורשו לארצותיהם לאלתר. כשמקרון היה שר הכלכלה בממשלתו של הולנד הוא ניסה לבטל את שבוע העבודה בן 35 השעות ועורר עליו זעם ציבורי רב.
לה פן לעומת זאת קראה להידוק הפיקוח בגבולות; היא מתנגדת חריפה ליורו והבטיחה שכנשיאה היא תוביל את ארצה אל מחוץ לגוש המטבע המשותף. ההצלחה של מחנה הברקזיט בבריטניה עודדה אותה להצהיר גם על תוכניתה לערוך משאל עם על "פרקזיט", פרישה מלאה של צרפת מהאיחוד האירופי. כמיטב המסורת של מועמדים פופוליסטיים, לה פן מבטיחה להוריד מסים ולהגדיל את קצבאות הרווחה. המימון למהלכים יגיע, לשיטתה, מהורדת היקף ההגירה לצרפת ב־80%, ל־10,000 איש בשנה.
בסוף השבוע הודלפו אימיילים פרטיים ומקצועיים מקמפיין הבחירות של מקרון, לרשת במהלך סוף השבוע, במה שנתפס כניסיון לשבש את מערכת הבחירות במדינה ולהעניק יתרון למועמדת הימין הקיצוני, מרי לה פן. המידע, שהיקפו עומד על 9 גיגה-בייט, הועלה לאתר Pastebin, שמאפשר שיתוף תוכן פומבי בצורה אנונימית. מפלגתו של מקרון, En March! אישרה את הפריצה למערכות המחשוב שלה: "תנועת En Marche! נפלה קרבן למתקפת האקינג מאסיבית ומתואמת, שהביאה להפצת מידע פנימי ברשתות חברתיות. המסמכים נתפסו לפני כמה שבועות בפריצות לתיבות אימייל אישיות ומקצועיות של מספר אנשים בעלי תפקידים בכירים בתנועה".
מוסלמים ויהודים חוגגים, מרקל: "ניצחון לאירופה המאוחדת"
זמן קצר אחרי היוודע התוצאות פרסם המסגד הגדול של פריז הודעה שבה אמר כי הבחירה בעמנואל מקרון נותנת תקווה למוסלמים שהם יוכלו לחיות בהרמוניה ולכבד את ערכיה של צרפת. המסגד מסר עוד בהודעה כי הבחירה במקרון היא סימן לפיוס בין הדתות בצרפת. "זה סימן למוסלמים הצרפתים לתקווה, לחיים משותפים סביב הערכים הרפובליקניים, ההומניסטיים, הפטריוטיים, הדמוקרטיים והחילוניים", נמסר.
גם הרב הראשי של צרפת, חיים קורסייה, בירך על ניצחונו של מקרון, והביע את שמחתו על "ניצחון הערכים הרפובליקניים". בהודעה שהעביר לסוכנות הידיעות הצרפתית הוסיף הרב קורסייה: "אני מודה לצרפתים שהתגייסו בהמוניהם כדי לחסום את הימין הקיצוני".
באיחוד האירופי בבריסל נשמו לרווחה משהוסר האיום - מבחינתם - שבראש צרפת תעמוד מנהיגה הרוצה לפרוש מהאיחוד האירופי. הדובר של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שלח ברכה למקרון ואמר כי ניצחונו הוא ניצחון לאירופה המאוחדת. "ברכות, עמנואל מקרון. ניצחונך הוא ניצחון לאירופה חזקה ומאוחדת ולידידות הצרפתית-גרמנית", כתב הדובר של מרקל, סטפן סייברט, בטוויטר. לפני חצות שוחחו מרקל ומקרון בטלפון וסיכמו שמקרון יבוא בקרוב מאוד לביקור בברלין.
בסיבוב הראשון של הבחירות, שנערך ב-23 באפריל, זכה מקרון ל-23.75% מהקולות. לה פן, הגיעה למקום השני עם 21.53% מהקולות. מועמד הימין פרנסואה פילון הגיע למקום השלישי, עם 19.91% ואחריו מועמד השמאל הקיצוני, ז'אן-לוק מלנשון, עם 19.64%.
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, אמר בעקבות מדגמי הבחירות בצרפת: "הניצחון של מקרון על לה פן הוא חדשות טובות לשווקים לא רק מפני שהחששות מפירוק של גוש היורו ייעלמו מהרדאר לפחות עד הבחירות באיטליה, אלא בעיקר כי הוא מסמל את חזרתה של השפיות לסביבה הפוליטית חברתית בעולם. אם אחרי הברקזיט והניצחון של טראמפ בארה״ב היו רבים שמיהרו להכריז על תחילתו של עידן חדש בו הלאומנות תופסת את מקום הרציונאל הכלכלי, הרי שניצחונו של מקרון מלמד שהכרזה זו היתה מוקדמת מדי.
"הציבור הצרפתי מבין שהחברות של צרפת באיחוד האירופי היטיבה איתו במהלך השנים ועל אף שבהחלט יש מקום לתיקונים במערכת הנוכחית, בעיקר בנוגע למדיניות ההגירה, אין שום סיבה לשבור את הכלים. מבחינת המשקיעים, הירידה במפלס אי הוודאות היא בהחלט חדשות טובות שמאפשרת למשקיעים לחזור ולהתרכז בנתונים הפאנדמנטליים כמו השיפור בכלכלה האירופית, התאוששות שוק האשראי והמדיניות המוניטארית האולטרה מרחיבה של ה-ECB. בהיבט זה, אין ספק שהתנאים ממשיכים לתמוך בשווקים הפיננסיים שצפויים ליהנות גם מהרוח הגבית של תוצאות הבחירות בצרפת".