עם הפנים למזרח: ארה"ב נמנעת מהגדרת מדינות אסיה כמניפולטוריות במט"ח
הדו"ח החצי שנתי של משרד האוצר אמנם נמנע משימוש בהגדרה זו, אך סין, יפן ודרום קוריאה עדיין מופיעות ברשימת המעקב; גם טראמפ ריכך את הטון מול סין, בין היתר בשל הצורך בעזרתה בהתמודדות עם צפון קוריאה
דו"ח המטבע החצי שנתי שמגיש משרד האוצר האמריקאי לקונגרס ושהתפרסם אתמול (ו') נמנע מלהגדיר את מדינות אסיה ככאלו שמבצעות מניפולציות בשערי המטבע שלהן כדי להפוך את כלכלותיהן לתחרותיות.
- סין עונה לטראמפ: "אנחנו אלופים בפיתוח כלכלי - לא במניפולציות במט"ח"
- מצרים שוקלת הנפקת אג"חים נוספים בחו"ל - גם בין וביואן
- סין נותנת רוח גבית ליואן: הקפיצה את שער הייחוס בשיעור הגבוה מאז 2005
עם זאת, סין, יפן, דרום קוריאה וטייוואן נותרו ברשימת המדינות שמשרד האוצר עוקב מקרוב אחר ההתנהלות המוניטארית שלהן. הבולטת מביניהן היא סין, שלה עודף עצום במאזן המסחרי עם ארה"ב. הנשיא דונלד טראמפ לא היסס לכנות את סין "מניפולטורית מטבע" במהלך מערכת הבחירות שלו לנשיאות. האשמה זו הופנתה גם כלפי יפן, שותפת סחר משמעותית של ארה"ב.
אלא שמאז הרטוריקה התוקפנית של טראמפ השתנתה, הן בשל העובדה שההתערבות של סין בשער החליפין היואן הביאה דווקא לעלייתו והן בשל העובדה שארה"ב זקוקה לסיוע מצד סין בהתמודדות עם האיומים מצד צפון קוריאה. לפי הדו"ח, ארה"ב תמשיך "לעקוב מאוד בקרוב אחר התנהלותה של סין בתחומי הסחר והמט"ח". ברקע לכך ניתן לציין את נתון מאזן הסחר עם ארה"ב, ולפיו יש לסין עודף בסך 49.6 מיליארד דולר ברבעון הראשון - בדומה לרבעון המקביל בשנה שעברה. טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג, שביקר בשבוע שעבר בארה"ב, סיכמו על תקופה בת 100 ימים לניהול מו"מ בנושא סחר, אך ראשי המגזר העסקי בארה"ב הביעו תסכול בשל קשיים בגישה לשוק הסיני למרות שנים של דיונים.
בדומה לדו"חות קודמים, משרד האוצר האמריקאי מתח ביקורת על יפן, וטען שהיא צריכה לקדם רפורמות מבניות שיגדילו את הביקוש הצרכני הפנימי בה. במלים אחרות, משרד האוצר קורא ליפן להגדיל את היבוא מארה"ב.
מדינה שצורפה לרשימת המעקב בשנה שעברה היא שוויץ, והיא כלולה בה גם בדו"ח הנוכחי. הבנק המרכזי של מדינה זו התערב בשנה שעברה בשוק המט"ח, ונשיא הבנק תומאס ג'ורדן טען כי מדובר בניסיון להגביל את כוחו של המטבע המקומי (הפרנק) אך לא למשוך אותו באופן מלאכותי כלפי מטה. מטעם משרד האוצר השוויצרי נמסר כי הוא אינו מצפה שלהכללת המדינה ברשימת המעקב תהיה השלכה מיידית.